« Guldmusen | Startsidan | Blogtrollen är på tapeten igen »

4 september 2005

Katrina gör delar av USA likt ett u-land

Sveriges regering fick mycket kritik, delvis oförtjänt, i samband med Tsunami-katatstrofen. Jag hoppas att många, som då var högljudda, även kritiserar hur Bush och USA hanterar orkanen Katrinas verkningar. Men USA är tabu att kritisera i vissa kretsar verkar det som. Men jag gör det i alla fall.

Jag tror att om Katrina (följ länken för i DN finns många andra länkar till relaterade artiklar om händelserna i New Orleans) hade drabbat San Francisco eller Washington hade räddningsinsatserna satts in bra mycket tidigare och med större kraft, samt under mindre kaotiska former. Jag tror dessutom även att massutrymningen innan Katrina svepte in hade varit mer välorganiserad och effektiv.

De i New Orleans som inte hade råd att fly undan Katrina var många. Varför organiserades det inte massutrymning via bussar? Bussar lär det finnas gott om i USA. Ingen kan få mig att tro att alla dessa som fanns kvar i New Orleans när Katrina svepte in, vägrade att utrymmas. Att de blev kvar berodde förmodligen på att de inte kom därifrån i tid, på grund av olika orsaker. Ingen egen bil. Fick ingen lift av någon annan. Fick ingen möjlighet att utrymmas via bussar i organiserad form.

Citat ur artikeln i DN:

– Det här påminner mig om slavskeppen. Svarta. Desperata. Människor. De här amerikanska medborgarna hade inte råd att fly undan "Katrina". Det är ovärdigt, mer än jag klarar av, säger Jackson till DN...Det skulle kunna vara ett flyktingläger i Afrika, Indien eller Bangladesh: Förtvivlade människor i femdubbla led med tröttheten ristad i grått under ögonen.

Jag är nog lite cynisk.
Men jag kan inte låta bli att reagera på Bush kommentar:

Köp ingen bensin om du inte behöver det, sade president Bush häromdagen.

The american way of life bygger mycket på att de förbrukar mängder bensin, jämfört med andra länder. Det är även den enda orsaken till varför USA alltid har varit intresserad av andra länders väl och ve – om olja har varit med i bilden; det är min bestämda uppfattning och den står jag för. Jag har skrivit om det förut, bland annat "USA borde pilla sig i naveln" och "Olja, olja och olja".

Sverige skulle sänt vattenreningsutrustning i dag, men det stoppades.

Update:
The Hypocrisy Weblog skriver om detta. Läsvärt!

// Annica Tiger

Annica Tiger september 4, 2005 11:12 FM

Kommentarer

jag vet usa fick straff av gud han skapar orkan mot usa orsak usa soljater har dödat fler oskyldiga än världen tillsammans

Skrivet av: niklas datum: december 27, 2005 02:00 FM

"Jag hoppas att många, som då var högljudda, även kritiserar hur Bush och USA hanterar orkanen Katrinas verkningar. Men USA är tabu att kritisera i vissa kretsar verkar det som. Men jag gör det i alla fall."

Det är aldrig tabu att kritisera USA,och ingen kan vara mera kritisk mot USA än amerikanerna själva.
Men det ska också ske med lite eftertanke och perspektiv. Så läs hellre amerikanska media än svenska. Det är s.a.s. mindre "filter" i de amerikanska media.

USA är inte ett land, det är en federation av 50 stater. De är i hög grad självstyrande. Förebyggande insatser är varken "USA:s" eller "Bush:s" ansvar. Det är i allt väsentligt en sak för delstaten Lousiana.
(Vi svenskar lär visst vara ganska angelägna om att styra oss själva trots medlemskapet i EU. Att inte styras av Bryssel. Det ligger för långt bort. Och då ligger ändå Bryssel betydligt närmare Stockholm än avståndet mellan Washington och New Orleans.)

Washington-New Orleans motsvarar ganska precis Bryssel-Bukarest. Nu önskar jag inte bulgarerna något illa, i synnerhet inte att styras från Bryssel vid en naturkatastrof motsvarande den i Louisiana.

Så spekulationerna om vad som hade hänt i San Francisco eller Washington är ganska värdelösa. Det är upp till California resp District of Columbia.

Däremot hade sannolikt räddningsaktionen gått ännu fortare om det hade hänt i Washington, helt enkelt eftersom det ligger där de federala beslutfattarna finns.
(I Europa, en katastrof i Belgien undsätts fortare av EU, än motsvarande i Bulgarien.)

I övrigt vill jag gärna citera bloggen dibbuk.se:

"Insatsen i New Orleans är lika stor som invasionen på D-dagen. Detta har tagit en vecka att organisera. För Eisenhower tog det två år. Luftbron från New Orleans är den största i USA:s historia."
"Hade någon annat land fixat det? Nope."

Visst finns det fattiga och uteliggare i Louisiana. Det lär visst finnas en och annan i Sverige också.
För att uttrycka det kort, "Louisiana är rikare än Sverige. "Fattigdomsgränsen i staten är högre än medelinkomsten i Borås" (Roland Poirirer Martinsson i dagens Expressen, sidan 4,rubrik: Svenska journalister saknar yrkesheder)

Ursäkta att kommentaren blir lite lång, men jag kan inte underlåta att kommentera det här:
-"USA alltid har varit intresserad av andra länders väl och ve – om olja har varit med i bilden; det är min bestämda uppfattning och den står jag för.-"

Min bosniske granne vill gärna veta var oljan finns. Även i Kosovo. Själva har de aldrig funnit någon.

Europa (EU) lär väl inom några år vara klara att arrangera en fredskonferens för att få slut på inbördeskriget i det f.d. Jugoslavien.
Och avståndet Bryssel-Belgrad är betydligt kortare än Washington-New Orleans.

Men varför rota i egen sk-t när det finns andras.

Skrivet av: ForestRidge datum: september 5, 2005 10:56 EM

Det jävliga är att om USA *inte* låter t.ex. Saudi Arabien göra som de vill med sin befolkning och kanske t.o.m. se mellan fingrarna med terrorist-stöd, ja då har vi ingen bensin och andra olje-relaterade produkter.

Stuck between a rock and a hard place.

PS. Det är jag som skriver på The Hypocrisy Weblog, tack för länken Annica.

Skrivet av: Henrik, den andre datum: september 5, 2005 11:23 FM

Någon skrev på bloggen http://mgno.com att det är det byråkratiska systemets fel. Att alla insatser först måste godkännas fem steg uppåt. I jämförelse med vad man ser på TVn nu så kan jag inte låta bli att tycka att Sverige skötte Tsunamin hyffsat... tror du att de inte tar emot Svensk erbjuden hjälp av prestige-skäl? Aldrig att jag skulle vilja bo i USA med så skriande orättvisor. Never.

Skrivet av: Josephine datum: september 5, 2005 10:10 FM

Jag vill nog hävda att USA aldrig varit speciellt intresserat av andra länders väl och ve, bara av deras olja. Har man haft fri tillgång till denna så struntar man totalt i hur människorna i oljeländerna har det!

Skrivet av: Kerstin datum: september 4, 2005 11:44 EM

USA -administrationen uppförde sig precis lika klantigt som den svenska. En amerikansk kompis mailade mig att hon var övertygad om att hade Katrina drabbat Beverly Hills, så hade utrymningen och hjälpinsatserna kommit kvickt som ögat. katrina blottade inte bara rasismen utan all fattigdom bakom kulisserna i New Orleans.

Skrivet av: annika b datum: september 4, 2005 11:38 EM