« Hundvakt | Startsidan | Bloggtreklöver 70 »

15 juli 2005

Lämna hund/ar i varm bil = IQ noll

Hund instängd i bil räddades
En hund som satt instängd i en stekhet bil vid Globen i Stockholm räddades häromdagen av en väktare som efter en stund bestämde sig för att krossa rutan på bilen och hjälpa hunden till djursjukhus. På plats fick hunden stanna över natten och få dropp, då hunden var så svag att den inte ens kunde gå själv. Hundens ägare har nu anmälts för djurplågeri. (FL-Net)

Häromdagen läste jag om några afghanhundar som lämnats i en större kombi-bil vid kajen, ägaren hade tagit en skärgårdsbåt. Polisen tog sig in i bilen och hundarna klarade sig. Den ägaren skulle jag vilja ta och dra i örat! Åka iväg och lämna bilarna på kajen. Hur dum får man vara. Afghanhundar anses vara lite smådumma, men i detta fall kan jag säga att de klart torde ha ett större IQ än sin ägare.

Andra hundar går det sämre för, lämnades i stekhet bil utanför Liseberg och dog av värmeslag. Det händer år efter år. Samma sak, Lär sig inte folk något?

En sådan hemsk incident i England berörde mig djupt
och fortfarande blir ögonen tårfyllda när jag läser texten igen.

18/8-99
Jordbävning!
Hemskt! Tragiskt! Men det som berörde mig igår var några bilder i Expressen. Ett par hade lämnat sin NewFoundlandshund i bilen under shoppingturen i London. De tänkte bara vara borta en liten stund. Det räckte. Hunden kokade i värmen, fick värmeslag och dog. Vilken död? Den sjuåriga tiken Lucy försökte febrilt ta sig ut, skällde, kastade sig mot rutorna och bet i sätena. Men försent...när hjälpen kom via polisen låg hon död i framsätet. Jag tänkte på detta hela kvällen, varje gång jag kikade på någon av mina små bruna *nallar* blev jag gråtfärdig. Skärmar man av sig? Orkar man bara bry sig om det man har kärt självt? Jag talade om selektivt minne igår men det kanske är mer adekvat att tala om selektiv *beröring* av fasor och hemskheter.

De tragiska bilderna visade att ägarna var förtvivlade över sin dumhet och alldeles förstörda för att deras älskade hund var död.

Varmt ute. Varm bil.
Inga hundar i bilen.
Solen vandrar,
skugga kan strax bli brännande sol.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 15, 2005 01:34 EM

Kommentarer

Vi satt just och diskuterade det i går vid släkträffen, att folk är så idiotiska att de lämnar barn i en varm bil. Man tror liksom inte det är sant. Men tyvärr så är det sant och sker, då och då.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 17, 2005 05:30 FM

Det finns de som lämnar barn också. Barn! Jag förstår det inte. Så sent som i förra veckan fick polisen undsätta en 1-åring ur en parkerad bil! Ett litet barn! Hur kan människor vara så tanklösa att någon levande varelse får sitta ensam i en bil när solen lyser och det är 30 grader varmt?

Jag parkerad själv min bil mitt emot en anna vid ett köpcentrum här i Uppsala under den värsta värmeböljan. Barnen lekte och var glada, men jag gick för säkerthets ksull ut och kollade efter tio minuter och då var bilen borta. Tur för dem.

Skrivet av: Babs datum: juli 16, 2005 03:53 EM

Roland:
"Är det inte tänkvärt vilken omtanke våra hundar får samtidigt som irakiska barn sprängs sönder av "irakiska motståndsmän"? Vart är mänskligheten påväg?"

Det ena utesluter inte det andra. Empatin räcker till bådadera. Notera att jag skrivit om detta också. Men kanske inte så USA-vänligt så att det passar dig.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 16, 2005 04:37 FM

Jadu... inte utan att man funderar rätt ofta vad vissa har innanför pannan. Även bland sånt folk som säger sig kunna hund händer det att hunden blir lämnad i bilen...

Skrivet av: noiram datum: juli 15, 2005 11:34 EM

Är det inte tänkvärt vilken omtanke våra hundar får samtidigt som irakiska barn sprängs sönder av "irakiska motståndsmän"? Vart är mänskligheten påväg?

Skrivet av: Roland Pettersson datum: juli 15, 2005 09:49 EM

Stod medvetet och åt min glass bredvid en bil med en instängd setter förra veckan, de hade öppnat förarsidans ruta en aning men hunden satt i baksätet. Hade ägarna till bilen inte kommit inom en kvart hade jag faktiskt plockat upp nallen och ringt polisen. De kom som tur var inom 10 minuter, men det var 29 grader den dagen och jag vet ju inte hur länge bilen stått innan jag råkade gå förbi.

...annat var det med den bil jag gick förbi en parkering i centrala Orsa. Där var ALLA dörrar öppna och i baksätet satt ett barn och sov. Då litar man verkligen på omgivningen.

Skrivet av: anna datum: juli 15, 2005 07:45 EM

Jag var själv i Globens p-hus just den dagen och hettan var vidrig därinne. 29 grader mätte temp. i garaget (enl. våran bil) och det fanns noll syre att tala om.
Vi pratade just om hundar i bilen när vi vandrade där, dock så såg vi inget då.

Själv är jag paranoid snudd på när det gäller Lina och bilen sommartid. Aldrig att hon skulle lämnas i bilen den här årstiden, då får vi jämka våra göromål efter värmen. Punkt !

// Katinka

Skrivet av: Katinka datum: juli 15, 2005 07:44 EM

Att inte kan känna empati med förtvivlade hundar i överhettade bilkupéer är lika obegripligt och hemskt som dom som kastar skit mot dom som försöker skydda civila och folkvalda irakier mot terrorister och saddamister. Skäms alla känslokalla monster!

Skrivet av: Roland Pettersson datum: juli 15, 2005 05:06 EM

Det värsta är att de flesta nog inte inser hur fort det kan gå. Jag har varit med om att mina hundar övehettades i bil en gång, på ett hundträningsläger. Vi var inne och åt lunch i klubbstugan och när jag kom ut c:a 20 minuter senare hade hydrauliken på bagageluckan gett sig i värmen och luckan hade slagit igen. Den ena av hundarna raglade, den andre kunde inte stå och var nästan helt avsvimmad.
Vi var två om att bära varsin hund till sjön 10 meter bort och lägga ner dem där. Båda återhämtade sig ganska snabbt, men jag gissar att bara 10 minuter till hade varit nog. Jag blev så skakad att jag aldrig mer litar på bakluckornas hyrauliska hållare utan alltid ordnar med mekaniskt stöd numer, när jag lämnar bilen med hundarna i en stund, så att luckan inte kan slå igen.

Skrivet av: Kerstin datum: juli 15, 2005 04:21 EM

Vi funderade på det här vid fikat igår. En tanke jag hade var att det vore fint om polis och väktare hade som praxis att uatomatiskt knacka in rutan på bilen så fort de ser något sådant här. Då skulle det nog bli bättre, för de flesta av de här fiskmås-IQ-människorna är säkert mer rädda om sina bilar än sina djur. Och försäkringsbolaget skulle knappast ersätta dem.

Skrivet av: Johan A datum: juli 15, 2005 03:59 EM

"Att leva med djur innebär ett ansvar, ungefär som att vara ensamstående med nyfött barn. En parallell vissa borde få höra och fundera lite närmare över."

Så sant som sagt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 15, 2005 03:29 EM

Ja du, vad fattas dem som gör så? Ett är klart, omdömet är i alla fall inte där det borde vara, i huvudet. För det andra saknas någon som helst medkänsla för det stackars djur som är kvar i bilen.

Det kan i alla fall inte vara en informationsfråga, då det skrivs spaltmeter i ämnet varje sommar.

Skrivet av: Nisse Lovemyhr datum: juli 15, 2005 03:06 EM

Det värsta är att folk får inget straff. Sätt dom i en bastu, elda på med hög värme och låt dom få torka ut sakta men säkert. Det kan finnas fina bilder med immiga läskedrycksflaskor på väggarna i bastun som en påminnelse :)

Skrivet av: Claes datum: juli 15, 2005 02:24 EM

Lika idiotisk var kvinnan med 22 (?!) katter som lämnades i en vecka i en lägenhet utan tillgång till mat, vatten eller låda. Utan kattvakt lämnar jag inte min missa ens ett dygn MED mat, vatten och låda. Att leva med djur innebär ett ansvar, ungefär som att vara ensamstående med nyfött barn. En parallell vissa borde få höra och fundera lite närmare över.

Skrivet av: Jontas datum: juli 15, 2005 02:13 EM