« 30 barn blev fläskmos | Startsidan | Hundvakt »

15 juli 2005

Fan för att åldras i Sundsvall

För att fortsätta fundera på det här med att åldras. Min fasa inför att åldras är att dö ensam hemma och att sedan där ligga och ruttna. Att få bo hemma så länge det går är det ultimata. Så vill i alla fall jag ha det. Här spelar hemtjänsten en stor roll. Eller borde kanske det är läge att säga.

Hemtjänsten i Sundsvall har en telefontjänst som innebär att de ska ringa två gånger varje dag och checka av att allt är som det ska vara. Det, tror i alla fall jag, måste kännas som en trygghet för den äldre. Jag skulle tycka det, om jag var i den åldern. Det verkar vara flera kommuner som har denna telefontjänst, hoppas den fungerar bättre i andra kommuner än Sundsvall.

Men det verkar inte fungera i Sundsvall.
Inte bara en utan två gånger
har det hänt just i Sundsvall
att telefontjänsten inte larmat,
trots inget svar erhållits via telefonen.

I måndags hittades en död kvinna i sitt hem, hon har troligen legat död i flera dagar. I denna värme! Trots att hemtjänsten ringt och ingen svarat, dag efter dag, har ingen larmat chefen eller anhöriga. Så mycket är den servicen värd i Sundsvall. Må detta bli en tankeställare till alla kommuner så att denna telefontjänst verkligen fungerar som tänkt och att inga nya fall av detta slag kommer att upprepas.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 15, 2005 05:19 FM

Kommentarer

De flesta vill nog bo kvar hemma så långt det går, men sedan när de inte klarar av att bo kvar hemma, då finns inga platser. Det är ett vanligt dilemma har jag förstått.
Lite mer studering av vår föränderliga ålderspyramid och användande av gammal och ny statistik skulle inte skada - det ska finnas plats åt alla som behöver det, det är en självklarhet.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 15, 2005 03:28 EM

Problemet är att vi faktiskt inte vet vad vi kommer att vilja eller föredra den dagen vi blivit väldigt gamla. Kanske därför som vi ofta planerar fel för de äldre.

Sedan tänker jag på landet "lagom", Sverige, som i själva verket är landet "extrem". Här görs ingenting halvdant utan ska det vara så ska, ordentligt också!
När vi var unga du och jag, gnälldes det mycket på att man tog in äldre på ålderdomshem mot deras vilja och följaktligen har vi idag motsatta sitautionen, där de gamla snarare lämnas att dö i sin ensamhet hemma, trots att det finns många som skulle vilja ha plats på dagens äldreboenden.

Skrivet av: Kerstin datum: juli 15, 2005 01:29 EM