« Vad har jag gett mig in på? | Startsidan | Ett krogbesök för mycket »

30 oktober 2007

För höga förväntningar?

Politiska bloggar en flopp - en artikel på DN som verkar ha engagerat många. Journalistikprofessorn Kent Asp menar på att de politiska bloggarna är en flopp och som argument till detta är att han anser att bloggen inte haft någon betydelse för den politiska opinionsbildningen, som många trott att den skulle få. Det kanske är sant, men det kanske är/var så att förväntningarna är/var lite högt ställda?

När jag första gången läste artikeln fanns det en omröstning där frågan var om man läste bloggar eller inte. Då jag kikade var det 79 procent som uppgett att de inte läste bloggar. Det hade varit intressant om de låtit denna omröstning legat kvar och flera kunnat svara. För den frågan är intressant. Hur många är det som läser bloggar? Hur många nås av av det som skrivs på de politiska bloggarna?

Det finns många bra politiska bloggar. Men ofta når de inte längre ut än till de som läser bloggen, vilket i sig inte är något att bortse ifrån. Bloggen är här för att stanna, sedan må den vara politisk eller inte. En del når ut till fler och andra når en snävare krets, vilket inte alls behöver vara ett mått på hur bra eller dålig en blog är. Det är alltid betraktaren som avgör, det vill säga den som läser bloggen.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 30, 2007 09:20 FM

Kommentarer

Journalistprofferssor Kent Asp borde veta bättre. Jag anser nämligen att bloggarna, som tar upp politiska frågor, visst bidrar till allmän opinionsbildning. Alla politiska debatter, även om de sker på olika nivåer med olika stora målgrupper gör att medvetandenivån höjs bland befolkningen! Bloggarna är bra forum för diskussioner av olika samhällsfrågor.

I stället borde Kent Asp uppmuntra blogg användandet i syfte att få i gång vettiga debatter på "gräsrotsnivåer" Och vi "gräsfötterna" borde bli mer aktiva för att få tillstånd nödvändiga förändringar i många sakfrågor. Bla frågor som du Annica har tagit upp och ventilerat på din blogg! Våldet i samhället, våldet och övergreppen mot kvinnor och barn mm Jag vet att det är lättare sagt än gjort! Men hopp måste finnas fortfarande!

Enighet ger styrka!En liten grupp kan växa till en stor och då kanske vi kan få igenom positiva förändringar av den nuvarande mer eller mindre destruktiva utvecklingen av våldet i samhället.

Till slut måste jag bara fömedla hur förvånad jag är över Kent Asps uttalande. Speciellt med tanke på hans yrke. Han borde uppmuntra allmänheten att hitta olika sätt att debattera viktiga frågor.Internet bloggar bidrar till bättre kommunikation och höjer så klart medvetandet och kunskaperna hos användarna! Oseriösa bloggar får till slut inga besök!
Varför då sluta debattera! Uppmanar alla att fortsätta diskutera viktiga och mindre viktiga frågor och händelser via bloggandet!

Arina

Skrivet av: Arina datum: mars 31, 2008 12:38 EM

Roligt se att du också ställer dig frågan: - Vilka förväntningar kan vara rimliga i sammanhanget? Men, jag tror att det är så enkelt som den gamla vanliga motsättningen, vilken uppstår när glada amatörer gör entre på en scen som "vän av ordning" anser vara till för proffs.

Skrivet av: Gun Svensson datum: oktober 30, 2007 08:49 EM

Ja och det är positivt i mina ögon, plus variationen.

Att många får göra sin röst hörd.

Det är inte bara massmedia som styr debatten, även om den givetvis fortfarande är "mainstream".

Det finns många bra politiska bloggar som har för få läsare bara för att de inte hittat dit. Det finns många bra politiska bloggar som har många läsare, exempelvis Esbati.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 30, 2007 03:29 EM

Den stora skillnaden är den mellan traditionell masskommunikation och en ny one-to-one.

Skrivet av: deeped datum: oktober 30, 2007 09:58 FM