« Behåll CSN as it is! | Startsidan | Bloggtreklöver 126 »

26 juni 2007

Ny dator på G

Alltid lika spännande att slå på datorn och se hur länge det tar innan musen fryser och systemet brakar ihop. Det brukar ta en kvart/halvtimme. Men nu har jag blivit lovad en helt ny dator. Må den komma snarast :).

Jag behöver tips på bra brandväggar och antivirus. Just nu testar jag ZoneAlarm och Avast, men jag vet inte om Avast är så bra. Jag avinstallerade Norton Internet Security 2007 för att kolla om det var det programmet som spökade, men det var det inte. Jag gillar det programmet, men det suger kraft ur datorn.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 26, 2007 06:59 FM

Kommentarer

Är en linux fanatiker, men på min laptop använder jag mig av Nod32 och Comodo Personal Firewall, en självklart oslagbar kombination :)
/Kim

Skrivet av: Kim datum: juli 9, 2007 10:53 FM

Har testat olika antivirus och brandväggar och måste säga att nu använder jag AntiVir och det är bra. ZoneAlarm har jag också testat och jag var nöjd med det.

Skrivet av: katarina datum: juli 3, 2007 12:59 EM

Säger bara NOD 32 som virusprogram.
http://www.eset.com

och sen Agnitum Outpost Firewall som brandvägg.
http://www.agnitum.com ?

Finns inget bättre.

Skrivet av: Alex datum: juni 28, 2007 11:29 FM

Magnus - tack för tipsen. Nu har jag en uppsjö att kolla igenom och välja. De stora programmen börjar bli så stora att de segar ned datorerna och det i onödan.

Hannelore - den laddade jag ned på en gång. Nej, Vista vill jag inte ha. Jag väntar nog några år med att uppgradera, om jag ens gör det förrän jag köper ny dator och det ska förhoppningsvis dröja ett bra tag.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 28, 2007 06:16 FM

Jag har kört med Comodo som brandvägg i min bärbara dator ett tag och det har funkat bra, http://www.personalfirewall.comodo.com/
Gratis brandvägg som har fått bra kritik i tester och finns på svenska.

Antivirus så är det NOD32 som gäller, slöar inte ner datorn så mycket.
http://www.nod32.se
Har haft Panda och McAfee förut och det är inga program jag längtar tillbaka till precis.

Skrivet av: Magnus G datum: juni 28, 2007 12:26 FM

Hej igen Annica!

Som plåster på såren borde du få en dator som är lite bättre rent prestandamässigt än den ursprungliga, åtminstone en som är kompatibel med Vista i fall du vill uppgradera.

Jag lämnade inga länkar i förra inlägget. AVG Anti-Spyware laddas inte ner från samma sida som AV-programmet (Grisoft) utan från Ewidos webbplats.

http://www.ewido.net/en/download/

Och nu finns det tydligen till Vista också. ;-)

Skrivet av: Hannelore datum: juni 27, 2007 08:32 EM

Hannelore - tack för alla länkar. Jag vet inte när jag får datorn, jag är bara glad att jag får en ny och att de inte försöker laga denna lapptäcksdator igen. Jag måste dock hålla koll på att den är i paritet med den jag hade rent kostnadsmässigt, så jag inte förlorar för mycket. Det har jag sagt att jag vill ha en spec innan de bygger den, men en sådan har inte kommit.

Denna dator funkar nu hyfsat när jag lyft bort ena långsidan så den kyls av, för det är värme som gör att den inte funkar, frågan är bara vad eller vilka komponenter som har/skadas av värmen? Jag misstänker att det är moderkortet. Biosen i sig är också lite lustig, inte helt klockren - den lever ett eget liv.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 27, 2007 08:03 EM

Hej!

Hoppas att din nya dator funkar bättre. Vi håller tummarna.

Just nu använder jag ZoneAlarm och AVG Free Edition utan problem.

Du behöver Antispyware-program också, helst flera olika då inget program hittar allt. Windows Defender är gratis.

Sedan finns AVG Antipyware, en 30 dagars trialversion av programmet. Efter 30 dagar inaktiveras "Resident shield" samt automatiska uppdateringar och skanningar.

Om man inte registrerar sig och betalar efter 30 dagar kan man ladda ner uppdateringarna och skanna manuellt. Uppdateras varje dag.

AVG Anti-Spyware fungerar enbart med Windows 2000 och XP, men det kanske har hunnit komma en Vista-version innan jag har skrivit färdigt här.

Adaware från Lavasoft är också gratis för personligt bruk.

Skrivet av: Hannelore datum: juni 27, 2007 07:35 EM

Panda kanske är hårdjobbat, men jag rekommenderar en onlinescanning. Det fungerar superbra.

www.panda.se

Skrivet av: Mary datum: juni 27, 2007 09:01 FM

Anna-Maria - visst ska du börja om du har lust. åldern är inget hinder.

Anders - Mac ja - jag vet, men då måste jag ju köpa mac-versioner av de program jag har. Det blir en dyr historia :(.

Aggeman - lustigt Panda som datorfirman rekommenderade, tack för din varning där.

Rolf - inte mer än att jag känner några som är med.

Mary tack tipset om avg - det ska jag kolla upp.

Squigg - avast har den fördelen att den scannar mail i andra klienter än Microsofts. De flesta stora giganter riktar in sig mot Microsofts mailklienter, ett jag testade scannade inte alls mailen som jag poppade hem via Mozilla. Outpost - nja låter inte så bra.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 26, 2007 09:36 EM

Hej Annica

Testa AVG - gratis och bra.

www.grisoft.com

/mary

Skrivet av: Mary datum: juni 26, 2007 04:48 EM

Hej!
Halkade in här av en tillfällighet då jag satt och surfade efter bra bloggar för äldre.
Läste någonstans i dina bloggar om ålder och bloggande och att de som du fått inlägg av var runt 50-strecket. Blev litet full i skratt då jag fyllt 71 och har bloggat i en tidning i flera år men f t lagt ner mej, då jag letat bloggmöjlighet för äldre. Till min förvåning låg jag oftast ganska högt upp av antalet besökare i min bloggkategori. Men de flesta var runt 30-40-strecket, visserligen härliga människor men önskade oftast litet äldre för diskussioner mm. Så åldern ska inte vara ett hinder för någon som vill skriva och bristande talang har aldrig hindrat mej till något.... Du har en fin blogg, kanske man ska börja?

Skrivet av: Anna-Maria datum: juni 26, 2007 04:12 EM

Avast är bra. Uppdateras flera gånger varje dag. Hittills har det hittat några virus så det funkar. Norton är som ett virus i sig och det gillar jag inte. Försökte stänga av det men fortsätter att köra som vanligt ändå. Enda som hjälper är väl att avinstallera helt.

Tidigare hade jag Outpost som brandvägg. Den är okej men hört att programmet skickar referrer spam. I fall man inte har sådana betänkligheter så fungerar det alldeles utmärkt.

Skrivet av: Squigg datum: juni 26, 2007 04:08 EM

Vad känner du till om ABC-klubben ?
http://www.abc.se

Skrivet av: / Rolf datum: juni 26, 2007 02:02 EM

Jag har kört avast i 2 år, funkar perfekt

Skrivet av: Janne Ivarsson datum: juni 26, 2007 11:53 FM

...och det går riktigt fort att lära sig Mac även fast det är svårt att tro från början. Skulle också rekommendera en Mac.

Skrivet av: Robin datum: juni 26, 2007 11:46 FM

Jag vet inte vad som är bäst, men jag vet att jag själv inte skulle köra Panda (http://www.pandasoftware.com/) igen frivilligt. Det var säkert bra mot virus, men det startade hur många extra processer som helst, och slukade systemresurser så in i norden. Det fick ju till och med Norton att verka litet och smidigt i jämförelse...

Skrivet av: Aggeman datum: juni 26, 2007 11:18 FM

Skaffa dig en Mac. Det är bästa sättet att undvika krascher och problem med virus. Du slipper fundera över viruskydd och sånt. Du kan köra alla program, Mac-program, Windows-program och Linux-program.

Skrivet av: Anders Svensson datum: juni 26, 2007 10:52 FM