« Svensk färskpotatis och svensk matjesill, om jag får välja | Startsidan | Ny dator på G »

25 juni 2007

Behåll CSN as it is!

Vad är vitsen med att låta bankerna sköta utlåningen till studenter istället för som nu CSN? CSN har funnits så länge jag kan minnas och ja - jag har studielån jag fortfarande betalar av och lär få göra tills jag fyller 68 eller trillar av pinn tidigare.

Men vitsen med CSN är att alla behandlas lika eller ska så göras. Jag har inga negativa erfarenheter av CNS. Visst ibland har det varit svårt att få tag på någon via telefon, men det har förbättrats under åren.

Risken med att bankerna ska ta över det hela är flera, bland annat kommer de att ge studielån i samma omfattning som CSN? Varför ska bankerna hantera studielånen och vad jag kan tänka mig tjäna kovan på uppräkningen som sker varje år. Eller kommer bankerna att snällt överlämna de pengarna till statskassan? Nopp! Skulle inte tro det.

Inget tycks vara heligt för Alliansen när det gäller att privatisera.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 25, 2007 01:03 EM

Kommentarer

En sak tycks ha kommit bort i sammanhanget, att bankerna skulle ta hand om studielånen, medan en statlig myndighet ska hand om studiebidragsdelen. Det innebär att studenter kommer att tvingas ansöka hos två instanser om studiemedlen, och att byråkratin tilltar, inte minskar.
Men det är klart, privatägda banker kommer att kunna stoppa räntorna i sina (bonusdirektörernas och aktieägarnas fickor istället för att de hamnar hos staten). För att ombesörja den saken är vår borgerliga regering beredd att lägga på studenter mer pappersarbeten och problem.

Sedan tror jag personligen att detta är första steget att försämra studiemedlen, som är mycket förmånliga i Sverige i jämförelse med många av länderna söderut i EU. Hamoniseringen har hittills huvudsakligen inneburit en anpassning av samtliga länder till sämsta gemensamma nämnare.

Skrivet av: Kerstin datum: juni 27, 2007 12:01 FM

Lars - har du aldrig hört talas om att 53-åringar kan ha barn? Yngre sladdsyskon?

Min ålder har ingen betydelse i detta fall.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 26, 2007 09:55 EM

Är inte du lite för gammal för att ha någon som helst koll på merparten som pluggar d.v.s UNGA människor? Enligt uppgift från en av SVTs sidor är du 53 år gammal.

Skrivet av: Lars Molinder datum: juni 26, 2007 07:27 FM

Tim - vad jag röstar på angår ingen och det är i alla fall definitivt inte sossarna.

Anne-Marie Körling - kul att du fått nya besökare.

Bankerna kommer inte bli mer försonliga misstänker jag att sätta ned avgifterna. Varför skulle de bli det? Tvärtom tror jag det blir värre.

Behåll CSN, men förnya och förbättra det. Förstår inte alls vitsen med att lägga ned det.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 26, 2007 07:06 FM

Jag tycker också att CSN borde få vara kvar men det behövs en rejäl, alltså REJÄL omorganisation. Mycket som inte fungerar som man ser i övriga kommentarerna. Själv har jag också åkt på en felaktig indrivning från deras sida och får dras med det i 3 år. Inkomstgränserna är för låga, man måste få tjäna mer pengar själv utan att få betala tillbaka sina bidrag/lån. Måste alla studenter vara fattiga? jag är liksom kapabel att hantera mina studier och jobba samtidigt. Kundtjänsten ska vi inte ens tala om, under all kritik.... när jag tänker efter, kanske är lika bra att lägga ner det ändå!

Skrivet av: Chatte datum: juni 26, 2007 12:38 FM

för en gångs skull ska jag hålla med och inte klanka ner; behåll CSN!

(med undantag för knärycks-Allianskommentaren, jag går ut på en gren och hävdar att Du, Annica Tiger, egentligen är väldigt höger.. du bara TROR och VILL att du är vänster. Men du kör BIL! Ha! Fjoll-moderat!)

Så här är det enligt mig; Bankerna kommer definitivt att låna ut pengar till alla som vill läsa, så som CSN gör. Där går din argumentation snett, IMHO.
Problemet är att bankerna inte har till uppdrag att stödja studenten, utan uppdraget är att låna ut pengar... för att tjäna ännu mer pengar.
Risken finns att unga, gröna studenter i dagens (historiskt sett) låga ränteläge ges oanade möjligheter att låna pengar för sina studier och drar på sig stora skulder, genom långsiktiga (bank)lån eller kortsiktiga krediter (på kort.. genom samma bank).

Och vem vet som 19-åring EGENTLIGEN vad de vill göra i livet? Ger lånen avslag i löneboken eller går de till (lyx)konsumtion - bärs, bira, bruttor?

Ett par amerikanska dokumentärer på ämnet rekommenderas: "Maxed Out" (2006) och "In debt We Trust" (2006). I USA har man sedan Reagans dagar haft i princip fritt låntagande och krediter för studenter, och det har fått negativa konsekvenser som börjas synast nationalekonomiskt nu. Stora privatskulder, oreglerad marknad och ockerräntor/avgifter, låg realkonsumtion för en allt större del av befolkningen. WalMart-land sprider sig stadigt men säkert, krediter finansierar lån som finansierar andra lån som finansierar andra lån....

Förresten är du rätt gammal med studerandet, det märks. Det nya studielånesystemet (efter 2001), har en helt annan avbetalningstakt.. ingen avräkning i jämn takt till pensionsålder här inte. Som längst 25 års avbetalning från år 0. Här kommer många 80-talister att få problem.
Ät på den du, med dina egna lån.

Själv kvittar jag ett av mina två CSN-lån i år, för att jag vill och kan, inte för att min lön är hög.
CSN är bra, den gyllene medelvägen. Kredit, men med uppsikt och med ett begränsat synfält/uppdrag. Just nu kanske det är billigare med bank, men CSN är skattebetalarnas och folkets stöd till studenterna som trots allt är framtiden. Behåll CSN!

Skrivet av: chimera datum: juni 25, 2007 10:42 EM

Om man inte fattar att det är samma kille som skrivit alla kommentarerna här är det nog dags för semester... Men jag håller med om att CSN är kass. Det är dock inte tillräckligt skäl för att ta bort det. Byt arbetssätt och ledning bara så är vi på banan igen och förbjud den långsamma återbetalningstakten. Ett LO-lån smackar till och med jag av på fem år, ett CSN-lån på 20000 midre tog drygt nio.

Skrivet av: Nicklas Eriksson datum: juni 25, 2007 10:38 EM

CSN är ett skämt i sann socialistisk anda! Förra året räckte (inte helt oväntat) inte pengarna från CSN, så jag fick arbeta extra. Då tyckte CSN att jag var rik, 10.000 kr för rik, så jag fick betala tillbaka 25.000 kr. Det är logik på hög nivå det! En bank som inte vill att dess kunder ska ha en återbetalningsförmåga, kan det bli bättre? Jo, det kan det för efter studierna när man blir arbetslös, då ska man ändå betala tillbaka. Som sagt logik på hög nivå, men så var ju också finansministern fram till valet i höstas inte ens en ekonom med gymnasieexamen! Lika för alla och solidaritet my ass! Det är som skämttecknaren Lindström uttryckte det, "social rättvisa, ja det är väl när alla har det lika djävligt"

Skrivet av: Fredrik datum: juni 25, 2007 10:30 EM

Hej!
Jag måste säga att jag inte alls håller med dig om att csn fungerar. Jag har inte haft annat än dåliga erfarenheter och får lida nu för att min förra arbetsgivare gjorde ett misstag. Jag har aldrig haft så ont om pengar som jag har nu. Jag tycker att det är helt sjukt att jag inte får pengar(ett lån alltså pengar som skall betalas tillbaka) bara för att jag har "jobbat" för mycket. Ett lån är ett lån oavsett vad anser jag. Likaså tar de ingen som helst hänsyn till människors nuvaranade livssituation. Min sambo är arbetslös för tillfället, jobbar som behvosanställd har gjort det i ca 1 ½ år, för 4 år sedan jobbade han på ett stort företag och hade en relativt bra månadslön vilket resulterade i att han betalade av bra på sitt studielån, men CSN kan varken acceptera eller notera att han nu är arbetslös och inte har en möjlighet att betala 1000 kr i månaden. Skamlöst tycker jag! Nej forma om CSN så kanske det blir ett mer mperosnligt sätt att finansiera sina studier utefter de personliga förutsättningarna!

Skrivet av: Iza datum: juni 25, 2007 10:15 EM

Förslaget att lägga ner CSN och låta bankerna administrera studielånet är bra, förutsatt att alla som antagits till en utbildning får låna på samma villkor. CSN klarar inte av hanteringen av indrivning. Jag har fått en betalningsanmärkning som kommer att stå i tre år p g a ett felaktigt krav från CSN. Beloppet hade aldrig aviserats, jag hade inte fått inbetalningskort, senare visade det sig att kravet var felaktigt och uppgår numera till 0 kronor. Detta hindrar emellertid inte kronofogden och Skatteverket att anse jag skall betala 500 kronor i indrivningsavgift för ett felaktigt krav. Hovrätten har hållit med i en dom över min överklagan, men målet har gått vidare till högsta domstolen.
När man går in och granskar CSN:s ekonomiska redovisning avslöjas det att man klarar inte av att registrera förfallaodagar eller vilken dag betalning har gjorts. Betalningar registreras upp till en vecka senare än betalningsdagen. Frågan är hur många som har påförts felaktiga förseningsavgifter och vid en granskning skulle ha laglig rätt att få tillbaka felaktigt betalda förseningsavgifter frånCSN ? MYCKET ALLVARLIGT, och man vill inte rätta till felen.

Anders Kjellgen, Spånga

Skrivet av: Anders Kjellgren datum: juni 25, 2007 07:22 EM

Ett förhållande som måste bort till vilket pris som helst är fribeloppet! Jag förstår inte att man kan vara så urbota korkad att man argumenterar för att det skall få vara kvar! Vad fyller det för syfte? "Alla skall behandlas lika!", "som student skall man inte få ha det för bra!", "som student skall man studera och inte arbeta!" etc. Fribeloppet är en kvarleva från svunna tider som inte ens många handläggare på CSN kan finna någon försvarbar förklaring till.
Varför skall jag inte få arbeta under mina studier så mycket jag vill? Det är upp till mig och ingen annan att avgöra huruvida jag klarar av att arbeta under utbildningen eller inte!
Men det är klart, det kanske är bättre att studenter tvingas låna och leva på bidrag istället får att bidra till ökad produktivitet...

Skrivet av: Stefan Gimbergsson, Umeå datum: juni 25, 2007 04:37 EM

Det jag inte förstår är hur en socialdemokrat vill hindra privata bolag från att verka, när politiken man för vore omöjlig utan de privata företagen, då det är företagen som betalar lönerna och bekostar välfärden.

Uppmärksamma att arbetsgivaravgifterna är högre än intäkterna på inkomstskatten.


Skrivet av: Tim datum: juni 25, 2007 04:36 EM

Å andra sidan kan vi ju förstatliga allt om det nu är så att man förlorar pengar på det här systemet... Vänta nu, är det inte som i Nordkorea? De badar alltdå i pengar?

Skrivet av: AndOne datum: juni 25, 2007 04:33 EM

Varför är du så konservativ? Bara för att det har varit på ett sätt under er generations uppväxt förstår jag inte varför du vill hindra oss unga från att pröva nya saker?

Röstar du socialdemokraterna för att du alltid gjort det eller tänker du också på oss som får betala för världens högsta skatter?

Skrivet av: Tim datum: juni 25, 2007 04:26 EM

Fattar inte hur du kan vilja behålla CSN. CSN är en stor, krånglig och byråkratisk jättekoloss som leverar en mycket undermålig produkt till sina kunder, dvs Sveriges (nästan ivf) alla studenter. Jag noterar att du är rädd för att bankerna kommer att behandla sina eventuella studielånskunder olika. Nu är det emellertid så att förslaget inkluderar en statlig garanti som ska motverka just detta. Således finns det inget rimligt skäl i världen att behålla denna DDR-relik till byråkratisk apparat. I Finland har man redan gått vägen från statligt krångel till markandsekonomisk effektivitet. "Finska CSN" avskaffades och systemskiftet har blivit en succé. De samlade finska studentkårerna är mycket nöjda med reformen och studenterna har fått en effektivare finansieringsmöjligheter. Men.....det är klart....om man tror att staten och dess jättelika byråkrati kan sköta allt bättre än människor i allmänhet....ja...då ska man nog hålla kvar vid CSN.

Skrivet av: Kristofer Fagerström datum: juni 25, 2007 03:41 EM

Hej Annica,
Jag måste buga, tacka och glädjas åt dina sidor i tidningen Laura, samt för din uppmuntran till mig.
Jag hade ingen aning om att jag fanns med i tidningen...förrän det dök upp nya bloggbesökare. Det är varmt och gott att veta att du ser och stärker. För så känner jag det i denna stund. Har vandrat runt lite i din gigantiska kunskap...och kommer tillbaka.
Anne-Marie Körling

Skrivet av: Anne-Marie Körling datum: juni 25, 2007 03:30 EM