« Ett, eller flera, yrken som alla skulle behöva prova på ett halvår.. | Startsidan | Crocodile Hunter »

4 september 2006

Vi vill inte i grunden djävlas med folk

Märkligt uttalande av Reinfeldt:

– Vi vill inte i grunden djävlas med folk.

Jaha? Inte i grunden, men bara lite så där allmänt?

Jag har fortfarande inte fått svar på varför en lägre ersättning från A-kassan till arbetslösa skulle ge fler jobb.

Den som tänker rösta på Alliansen nu den 17:e september bör vara 100-procentigt övertygade och allvetande om att just de eller andra inom familjen inte kommer att bli arbetslösa de närmaste fyra åren eller drabbas av någon sjukdom som skulle kunna innebära en längre tids sjukdom eller förtidspensionering.

Hur många kan vara bombsäkra på det?

Reinfeldt tror att de flesta säkert kan anpassa sig till lägre ersättningar. Ja, kanske det. Nudlar är billigt. Men hyran brukar inte vara billig och den lär inte sänkas, inte andra nödvändiga utgifter heller för den delen.

Men för de som bor i norr och inte längre klarar av huslånen och inte ens hittar köpare till huset, vad ska de göra? Flytta? Jomenvisst, till storstäderna där det inte finns hyreslägenheter så det räcker till alla som redan bor där. För en arbetslös kan inte köpa en bostadsrätt.

Moment 22.
Du kan inte få jobb om du inte har bostad.
Du kan inte få bostad om du inte har ett jobb.

Ge sjutton i biblioteken! Det har alltid varit gratis att låna böcker och så bör det vara i framtiden. Detsamma gäller museibesöken där avgifter åter ska införas. Ta ifrån folk de få gratis nöjen som finns. Små banala saker kanske de flesta tycker, men jag ser det som en fingervisning om vad som komma skall, om nu Alliansen vinner valet.

Sedan har vi det där med skattesänkningen som för låginkomsttagare blir en tummetott.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger september 4, 2006 10:34 FM

Kommentarer

Grattis till det första jobbet! En skön känsla att kliva ut i arbetslivet och klara sig själv.
Men Emla, vad vet du om att vara sjuk och vad vet du om att förlora jobbet och ha svårt fö ratt få ett nytt? Cynism är något som ofa hör ungdom till, men som ofta försvinner det med lite livsrefaranhet. Du har fått hela din skolgång betald av skattepengar och det dröje rinnan du har betalt tillbaka allt detta. Att då bekalga sig för att betala skatt är patetiskt.

Skrivet av: Cleo datum: september 10, 2006 04:38 EM

Och hur många över 50 tror du kan tänka sig att ta ett jobb på McDonald's? Eller vilket skitjobb som helst?

Jag skulle säga att de allra flesta skulle kunna arbeta, även de som är sjukskrivna. Har du rörelsehinder kan du arbeta i en telefonväxel eller med andra stillasittande uppgifter, osv...

Det måste vara så att alla som kan arbeta med någonting överhuvudtaget också gör det. Pengar måste läggas på att omskola människor ist för att ge dem sjukpenning eller a-kassa.

Skrivet av: Emlan datum: september 6, 2006 09:09 FM

"Jag fick jobb samma dag som jag tog studenten, utan några särskilda färdigheter, just därför att jag tog det jag kunde få."

Grattis!

Tyvärr har inte alla över 50 lika stor lycka med att få jobb samma dag de blir varslade. De är inte alls lika intressanta på arbetsmarknaden som den som nyss tagit studenten.

De flesta kämpar nog på så gott de kan (motivationen saknas inte), det är nog väldigt få som tycker att det är finemang att leva på de smulor som A-kassan bidrar med.

Alliansen vill göra det enklare att anställa och enklare att sparka folk.

Visst skulle kanske en del sjukskriva kunna arbeta en eller några timmar, men inte alla. Det verkar som om Alliansen tror att folk är sjukskrivna för att de vill det och inte för att läkaren har bedömt deras arbetsoförmåga.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 5, 2006 12:55 EM

Faktum kvarstår: Det finns jobb, och det går att få jobb. Bara man är prestigelös och kan tänka sig att ta vad som helst om bjuds. Det känns väldigt fel med dagens samhälle där miniminivån för a-kassan bara är marginellt lägre än min lön.

Jag fick jobb samma dag som jag tog studenten, utan några särskilda färdigheter, just därför att jag tog det jag kunde få. Det lönar sig knappt, men jag är av den åsikten att man ska jobba hellre än gå på bidrag - oavsett om man tjänar på det.

Alliansen vill även göra det enklare att anställa, och genom att öka den ekonomiska skillnaden på att arbeta eller vara arbetslö/sjukskriven så kommer motivationen att kämpa för att få ett arbete att öka. Även många som är sjukskrivna idag skulle kunna arbeta, om än inte lika mycket eller med samma sak som tidigare. Även de måste motiveras till det.

Vi kan inte ha ett samhälle där några arbetar för att försörja resten, det är ohållbart.

Skrivet av: Emlan datum: september 5, 2006 12:34 EM

Mycket bra skrivet Annica!
Mina föräldrar är 58 respektive 60 år, båda är arbetslösa. Mamma efter ett långt yrkesliv som undersköterska. Pappa efter att ha varit bilmekaniker hela sitt yrkesliv. Kommer alliansen till makten lär dem få flytta från huset. Det är precis så att de klarar sig idag, hur ska de klara sig på akassan om den sänks till 65%?
Dessutom går mamma sjukskriven och blir eventuellt förtidspensionerad = ännu lägre inkomst.
Måtte det inte bli maktskifte säger jag bara!

Skrivet av: Lotta datum: september 4, 2006 04:16 EM

elliv - du har så rätt så, men jag skrev du för att jag ville att var och en skulle försöka tänka sig in i sin egen situation, om något skulle hända. Men givetvis håller jag med dig. Det gäller inte bara mig eller dig, utan alla.

Kurt - angående biblioteken så vill Reinfeldt öppna för kommuner som vill kunna ta ut en avgift för bokutlåning, att stänga dem helt är än värre.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 4, 2006 03:32 EM

"Den som tänker rösta på Alliansen nu den 17:e september bör vara 100-procentigt övertygade och allvetande om att just de eller andra inom familjen inte kommer att bli arbetslösa de närmaste fyra åren eller drabbas av någon sjukdom som skulle kunna innebära en längre tids sjukdom eller förtidspensionering."

Men jag hoppas att folk tänker längre än så. Dvs även om jag(och min familj) har det bra vill jag att alla i vårt land ska ha det drägligt. Solidaritet helt enkelt. Höger-Alliansen lockar med egoism och söndring.

Skrivet av: elliv datum: september 4, 2006 03:20 EM

Det är väl inte så att alliansen sagt att det skall kosta pengar att låna böcker på bibliotek? De vill väl bara tillåta kommunerna att stänga biblioteken. D v s inte riktigt samma sak, kanske någon annan organisation (t e x www.timbro.se) kommer att ordna någon form av bokutlåning på frivillig basis.

Skrivet av: Kurt datum: september 4, 2006 03:05 EM

Jag syftade inte alls på Alliansen. De tänker inte särskilt nytt de heller. Jag skulle vilja ha nåt helt annat - genomförbara smarta och nya idéer för samhällsbygge på 2000-talet. Bara...

Skrivet av: Monica datum: september 4, 2006 01:53 EM

Visst skulle en översyn av bidragssystem vara bra, men jag föredrar nog om den sker under den regeringsbildning vi har nu och inte under Alliansen. Att tänka i nya banor är bra, men att sedan omsätta dessa tankar/teorier/hypoteser utan att hela systemet kollapsar är en annan femma.

Nu är det inte så mycket nytänk i Alliansens valmanifest, det är mycket som känns igen, fast det bara formulerats om och fått nya "kläder".

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 4, 2006 01:14 EM

Jag tror bara det är väldigt svårt att tänka i helt nya banor. Man snöar in på bidragsnivåer istället för att tänka stort, nytt och i genomförbara (men kanske inte i Sverige tidigare testade) visioner.

Det måste ju inte se ut som det "alltid" har gjort och en förändring måste inte per automatik vara av ondo. Även om det tycks ligga i människans natur, paradoxalt nog, att alltid tro det.

Jag skulle personligen vilja gräva upp hela bidragssystemet med rötterna och börja om från början. Jag är övertygad om att det kostar mycket mer än det skulle behöva göra. Om man såg över sina (administrativa) rutiner och hela regelverket. Vem vågar ta i det?

Skrivet av: Monica datum: september 4, 2006 12:53 EM

Du kan inte slå ned på en del av helheten.

Helheten omfattar mycket mer än så.

Bland annat omfattar helheten en förändrad arbetsmarknads- och näringslivspolitik, vilket kommer att skapa nya företag och växande företag, vilket i sin tur skapar arbetstillfällen, vilket i sin tur minskar arbetslösheten.

Helheten omfattar även sänkta skatter, bl a för låginkomstare, vilket arbetslösa ofta är.

Problemet är att en viss del av nuvarande arbetslösa kommer att vara fortsatt arbetslösa bl a p g a inflationsmålen, men även på grund av ålder och andra diskrimineringsskäl.

För dessa måste andra handlingsalternativ skapas.

Skrivet av: Chris datum: september 4, 2006 11:43 FM

"Moment 22.
Du kan inte få jobb om du inte har bostad.
Du kan inte få bostad om du inte har ett jobb."

Det där gäller redan idag!

Partierna har bara en sak i huvudet, att sitta på tronen. Det behövs mer sunt förnuft och inte slagsmål om väljare.

Skrivet av: Claes datum: september 4, 2006 11:26 FM