« Crocodile Hunter | Startsidan | Folkpartiets olagliga fusk »

5 september 2006

Testiklarnas herravälde

Nu blir jag lite provocerande.
De som vet med sig att feminism triggar dem negativt,
kan kanske trycka på Back-knappen eller
surfa till exempelvis Aftonbladet.

En bok utgiven i januari 1986 är fortfarande lika aktuell. Boken kommer tydligen utges igen i maj igen. Myten om faran med att mannen "betvingar" sin biologiska natur har väl alla hört?

P-piller ses som symbolen för att kvinnor har fått möjlighet att erövra sin sexualitet...(Kvinnans frigörelse handlar för övrigt inte bara om friheten från att bli gravid). Det har gjorts försök med hormonella p-medel för män men forskningen har stupat på att männen blir impotenta. Därför lanseras de inte. Och hade de lanserats och man i efterhand hade upptäckt en biverkning som impotens så hade medlet med säkerhet avregistrerats. Impotens ses som en allvarlig biverkning, när det gäller män. En av de vanligaste biverkningarna hos kvinnor som äter p-piller är minskad sexuell lust. Men i en kultur där en kvinna som bejakar sin sexualitet ses som en dålig kvinna, där tas en sådan biverkning inte på allvar.

Ja, p-piller för män är en bristvara. Det, om något, borde vara intressant för män att det kom en sådan produkt för deras egen skull. Kondom är som att käka kola med pappret kvar brukar många säga. Men män vill ofta inte att samlaget ska sluta med en graviditet och lägger hela ansvaret på kvinnan att så icke sker i de allra flesta fall.

Kvinnor som ifrågasätter manssamhällets värderingar har i alla tider förföljts, förlöjligats, sjukförklarats eller på annat sätt nedtystats. Detta drabbade även Hjördis Levin när hennes bok "Testiklarnas herravälde" kom våren 1986....I ett annat århundrade kunde Hjördis Levin ha utpekats som häxa, men det är inte kutym idag att bränna kvinnor på bål. Metoderna är andra. Kvinnor som ifrågasätter manssamhällets värderingar och sexualmoral kallas istället för frigida nuckor.

Så sker fortfarande. Själv har jag under årens lopp när jag skrivit om våld mot kvinnor och feminism fått det ena epitetet efter det andra, oftast inte ett dugg smickrande, men det har sagt mer om de som slängt ur sig dessa epitet än att det har handlat om mig personligen. Skjut inte budbäraren, men många laddar om och om igen ändå.....

// Annica Tiger

Annica Tiger september 5, 2006 09:02 FM

Kommentarer

Vem är det som upprätthåller dessa strukturer då? Jag skulle vilja påstå att det är kvinnorna. Bekvämt att skylla på patriarkatet men män formar sig till stora delar efter vilka förväntningar som finns på dem.

Trots allt snack om jämställdhet så har i grunden inte mycket förändrats. Många kvinnor förväntar sig fortfarande att bli försörjda, han ska göra karriär osv. Därför är det skrämmande när nu feministerna försöker blanda sig i skolundervisningen och uppfostra barn i feministisk anda. När de växer upp kommer de ut i ett samhälle där gamla könsroller fortfarande råder och jämställda män märker att ingen vill ha dem. Istället är det dräggen som vinner störst framgång hos det motsatta könet.

Män anpassar sig mycket efter det motsatta könets förväntningar medan kvinnor inte tycks göra det i någon större utsträckning, utan verkar nöjda med sin kvinnoroll. Det märks också i feministernas retorik där det alltid är männen det är fel på, män som ska ändra sig etc.

Skrivet av: Jerry datum: september 9, 2006 01:42 EM

Jerry:
Men snälla Jerry, vem har tutat i dig att alla feminister är karlhatare eller extremister?

Jag är feminist, jag lever sedan 35 år tillsammans med en man som jag aldrig vill leva utan, jag hatar alltså inte män. Men jag hatar det samhälle och de strukturer som favoriserar män, värderar dessa högre än kvinnor, som betalar kvinnor sämre för deras samhällsinsatser, kräver mycket mer av kvinnor för att de ska avancera inom sina yrken etc. etc.

Man skulle önska att alla män kunde förstå den här skillnaden.

Skrivet av: Kerstin datum: september 7, 2006 02:25 FM

Annica citerar:
Kvinnor som ifrågasätter manssamhällets värderingar har i alla tider förföljts, förlöjligats, sjukförklarats eller på annat sätt nedtystats. Detta drabbade även Hjördis Levin när hennes bok "Testiklarnas herravälde" kom våren 1986....

Jodå, det känner vi också till, har smakat det inpå vara skinnet :-(

Skrivet av: Kerstin datum: september 7, 2006 02:19 FM

Att det inte funnits så många alternativ för män annat än kondom beror väl mest på att det är svårare att framställa hormonella p-medel för män. Först på senare tid har det börjat dyka upp sådant.

Finns kvinnor som av olika skäl inte vill äta p-piller och jag är övertygad om att de flesta män respekterar detta. Kondom förstör mycket av spontaniteten och det är inte ens alla kvinnor som gillar det, men det funkar ju.

När det gäller feminism har jag inget gott att säga. Tillhör inte dem som går till personangrepp eftersom jag gärna vill motbevisa den feministiska nidbilden av mannen. De som misshandlar, våldtar och utmärker sig på diverse negativa sätt tillhör en klar minoritet och är inte påhejade av något patriarkat. Det finns länder med patriarkat men Sverige är inte ett sådant.

De få orättvisor som återstår rör framförallt arbetsmarknaden och där är det snarare en fråga om det ekonomiska systemet vi lever under. Arbetsgivare som diskriminerar kvinnor gör det för att de är rädda om sin lönsamhet och det är inte könsrelaterat. Även kvinnliga arbetsgivare vägrar ibland anställa kvinnor hur underligt det än kan låta.

Kvinnor som tjänar dåligt borde ta för sig mer. Ifall vården vore mansdominerad skulle lönerna höjas, brukar det sägas och det är sant. Männen skulle ställt till rabalder och krävt högre lön medan kvinnor har en tendens att gå in i sin offerroll. Man tiger och lider.

Vi har någonting att lära av varandra och det tycker jag feministerna helt har missat.

Skrivet av: Jerry datum: september 6, 2006 04:24 FM

Jag har för mig att det inte längre är helt oåterkalleligt utan att om mannen vill ha barn går det ibland att återställa det hela så att säga, men inte med någon garanti - det är bara ett fåtal det fungerar med en "återställningsoperation". Så det är ett stort ingrepp och en man bör nog vara säker på att han inte vill ha barn.

Kondomer?
Vad är det för fel på dem? :)

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 5, 2006 12:49 EM

Lustigt egentligen. En "kastrering" av en man är en mycket enkel operation. Man tar inte bort testiklarna som vissa tror. Sädesledarna snittas av och vätskan kommer inte dit den ska. 100% säkerhet mot att göra någon gravid. Operationen är gjord på ett litet kick med lokalbedövning. Frågan är bara om det känns för mannen som om någon har skurit "kuken" av honom?

Vil man så är det bara att vända sig till sin läkare för att få remiss.

Skrivet av: Claes datum: september 5, 2006 12:09 EM