« Mailen borta med vinden? | Startsidan | Börjar jag bli gammal och grinig? »

9 september 2006

DNA-prov gör att polisen löser fler brott

Saxat ur Stockholm City:

Numera får polisen ta DNA-prov på brottsmisstänkta personer, villkoret är att brottet de är misstänka för leder till fängelse.

Detta har lett till attt polisen har kunnat lösa fler gamla brottsfall, som förmodligen skulle förblivit olösta.

Jag tycker det är bra. Jag har inga problem med DNA-testning och anser inte att det är något som inskränker på min personliga integritet. Jag går så långt att jag tycker att alla ska DNA-registreras.

Den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja och därför kommer aldrig deras DNA att dyka upp vid träffar när genomsökning sker i registret när DNA-prov har hittats vid en brottsplats.

Är detta ett sätt som löser fler vardagsbrott är det bara att gratulera, både de som drabbats och polisen.

Ett exempel. En man stoppades i Sundsvall misstänkt för rattfylleri/olovlig körning. Polisen tog hans DNA via saliven, s.k topsning. DNA-testet avslöjade att mannens DNA matchade ett tre år gammalt olöst brott i Norsborg, en överfallsvåldtäkt.

DNA är en tung bevisning, men det räcker inte enbart för att fälla en person för brott utan annat måste till för att fälla personen. Men visst ökar chansen för att ouppklarade brott kan lösas i takt med att DNA-registret växer.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 9, 2006 06:56 FM

Kommentarer

Ju att Polisen har tillgång till DNA kanske skulle vara bra.. Men...

Det finns ju Hackers...som kan bryta sig i systemet...
Tänk om du vill jobba på ett bra företag MEN. Alla företag vill ju bara de BÄSTA. DET kan gå för longt.... Se filmen (GATTACA)

Skrivet av: Dr Alban datum: december 2, 2006 08:10 EM

Björn: Jag är glad att du använder orden "för mig" åtminstone. Inte alla tycker att det är ett obefintligt pris och därför bör det vara frivilligt. Du tar upp andra register som är värre. Jag skulle gärna bli av med dem också ifall det gick.

Det är just det som är grejen att det finns för mycket register redan och ett ytterligare kan vi klara oss utan. Låter behjärtansvärt att det ska hjälpa oss klara upp brott men det är knappast rätt väg att gå.

Vill man bekämpa brott tror jag mer på att minska orättvisor och få folk att närma sig varandra lite mer. Bättre att fånga upp folk som är på väg att hamna snett innan det går riktigt galet så slipper polisen hålla på med topsning och annat trams. Då är det redan försent och en människas liv är förstört.

Skrivet av: Jerry datum: september 10, 2006 04:05 FM

DNA ska bara vara ett komplement och så är det, det behövs mer bevisning än bara en träff för att någon ska kunna fällas. Att kriminella skulle "plantera ut" andras DNA på en brottsplats - ja, den risken finns och sker väl även nu med fingeravtryck osv. Men jag ser inte det som ett större problem. Vi är alla registrerade från vaggan till graven. Om nu ett DNA-prov varit tillgängligt skulle t.e.x Haga-mannen inte kunnat härja i herrans så många år som ett annat exempel. Jag ser inga problem med att registrer ska missbrukas till annat. Det får lagstadgas och klargöras, som all annan användning av insamlandet av persondata.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 10, 2006 03:56 FM

Visst kan man tycka att det är visst intrång i integriteten, men det är ett intet mot alla andra register som faktiskt säger något om en själv som person. Att man sedan någon gång i framtiden skulle kunna läsa ut något mera, ja det får man väl ta ställning till och ta itu med då. Det finns inget som säger att vi skulle vara dummare i framtiden.
Kan det stoppa en ända galning från att begå en överfallsvåldtäckt eller ett mord så är jag lätt beredd att betala det för mig i stort sett obefintliga priset.

Skrivet av: Björn datum: september 9, 2006 10:56 EM

Finns en risk till med en omfattande DNA-registering eller överdriven användning av det hela. Leif GW Persson har påpekat en aspekt och det är att det traditionella polisarbetet kan få strycka på foten om DNA blir det saliggörande, dessutom är det bara en tidsfråga före de riktigt utstuderat kriminella planterar DNA från andra personer på en brottsplats, (kanske redan har hänt, vem vet). I en framtid kan man tänka sig slarviga förundersökningar, mindre bevisvärdering, färre vittnesförhör om det är DNA som får styra. Polisen skall ju snart i större skala ta emot brottsanmälningar via Internet. Det lär vara polischefernas våta dröm. Att kunna skriva av en anmälan genom att bara trycka på "ta bort". Inga papper, inga pärmar, lär gå betydligt snabbare.

Men vart tog det förebyggande arbetet vägen någonstans? Allt verkar bara handla om att lösa brott som har begåtts. Inget fokus ligger på att förebygga brotten.

Skrivet av: gester datum: september 9, 2006 08:33 EM

Vill man se sig som statens egendom så kan det förstås vara okej att låta DNA-testa sig. Själv säger jag bestämt NEJ till det och det har jag min fulla rätt att göra. Behöver inte ens komma med någon förklaring. Tror på mänsklig frihet och värdighet.

Skrivet av: Jerry datum: september 9, 2006 06:30 EM

Så om brottslingar begår brotten så ska även hederliga medborgare (som är en överväldigande majoritet av befolkningen) genomlida samma ingrepp i sin integritet genom att registreras i en biobank? Det logiska vore väl då att sätta elektronisk fotboja på alla medborgare för att ha full kontroll på oss hela tiden?

Att kalla någon dumparanoid för att man uttrycker betänkligheter kring detta enorma behov att registrera och övervaka oss hela tiden är trist och knappast något som bidrar till diskussionen - lite sandlåda är det över den sortens repliker.

Tack och lov att man destruerat mina data i PKU när man nu ser blåögdheten hos dagens politiker och väljare.

Skrivet av: J datum: september 9, 2006 06:17 EM

Helt rätt. Ser inget som helst hinder i att låta dna-registrera alla, tvärtom. Äntligen någon som inte är dum-paranoid utan har lite förnuft vad gäller integritet :)

Skrivet av: Robin datum: september 9, 2006 05:03 EM

Jag är i princip för, men helt oproblematiskt är det inte. Det stora problemet är att ingen vet vad man kan utläsa ur någons DNA om fem eller tio år. Säg att det finns en genvariant som ökar sannolikheten för att man blir pedofil, men att majoriteten av bärarna är helt normala. Det är inte svårt att föreställa sig vilka mardrömsscenarier som skulle kunna bli verkliga om sådan information läckte ut och hamnade på nätet till exempel.

Skrivet av: Paradigm datum: september 9, 2006 04:49 EM

"Personlig inegritet" har blivit ett ord inom den svenska politiken och juridiken.
Se det på ett annat sätt istället. Vad har vi att förlora eller vinna på om alla skulle DNA-registreras?

Enklare samt billigare att lösa brott. Det skulle även gå betydligt fortare. Dessutom skulle nog bra många av dessa puckon hålla sig i skinnet om dom visste att polisen bara kunde kolla via en databas vem som kan ha gjort vad.

Ska även telefonnummer, adressregister, födelsenummer,bilnummer mm raderas omgående? Men som vanligt vet inte folk hur enormt mycket data det existerar om dom själva i detta land redan. Det är hur enkelt som helst att ta reda på fakta om folk. Genon ett visst telenummer samt namnet så kan man få reda på hur deras deklaration ser ut. Vad kallas sådant då? Genom RSV kan man få reda på det mesta om en person. Sedan hur man gör är en annan sak. Men det går, på grund av att allt är registrerat om oss redan. Så att komma och snacka om integritetsskydd är rena dumheter av en bland många andra som inte vet hur mycket som redan finns i alla databaser. Tro att DNA skulle rasera våran integritet eller liknande kan bara bevisa att IQ inte är så värst högt.
Sedan vad EN person har skrivit struntar då jag totalt i. Det brukar vara det första folk vräker ur sig i detta land. Den och den har skrivit så och så om detta.
Plötsligt räcker det med vad en har skrivit och alla tror på det.
Undrar när någom som Hitler kommer igen. Nu borde det vara hans drömtid. Bara att skriva på internet så är det hela igång. För det kan ju aldrig vara fel det som han skriver!?!?


Skrivet av: Claes datum: september 9, 2006 03:49 EM

"Den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja" är så fel det bara kan bli. Personlig integritet handlar inte om att dölja något utan är en viktig och grundläggande mänsklig rättighet.

Bruce Schneier har skrivit bra på den punkten:
http://www.wired.com/news/columns/0,70886-0.html?tw=rss.index

Privacy is an inherent human right, and a requirement for maintaining the human condition with dignity and respect.

Two proverbs say it best: Quis custodiet custodes ipsos? ("Who watches the watchers?") and "Absolute power corrupts absolutely."

Cardinal Richelieu understood the value of surveillance when he famously said, "If one would give me six lines written by the hand of the most honest man, I would find something in them to have him hanged." Watch someone long enough, and you'll find something to arrest -- or just blackmail -- with. Privacy is important because without it, surveillance information will be abused: to peep, to sell to marketers and to spy on political enemies -- whoever they happen to be at the time.

Privacy protects us from abuses by those in power, even if we're doing nothing wrong at the time of surveillance.

We do nothing wrong when we make love or go to the bathroom. We are not deliberately hiding anything when we seek out private places for reflection or conversation. We keep private journals, sing in the privacy of the shower, and write letters to secret lovers and then burn them. Privacy is a basic human need.

Skrivet av: J datum: september 9, 2006 12:17 EM

Helt OK för mig. Det handlar ju inte om åsiktsregistrering eller så utan helt enkelt om att lämna sitt genetiska "fingeravtryck". Fast en italienare kan ju bli likblek i synen när han får höra att vi har personnummer här i landet... ;) "Den som inte har något att dölja" "Rent mjöl i påsen" osv...

Skrivet av: Tobbe datum: september 9, 2006 07:33 FM