« Happy Birthday World Wide Web! | Startsidan | 50 miljoner bloggar »

8 augusti 2006

Sopspionerna har slagit till igen

Nu har sopspionerna varit framme igen och knipit en person som ställt sopor bredvid, efter att förgäves ha försökt få in en kattlåda i plast i den lilla öppningen i containern.

Sopspion

Två sopspioner fotograferade aspiranten under tiden han försökte trycka in kattlådan. Hur vore det om de istället för att stå och smygfota hjälpte personen istället? Det vore mer produktivt.

En polisaspirant i Kristianstad åtalas för nedskräpning. Han är misstänkt för att ha ställt en uttjänt kattbajslåda vid sidan av den återvinningscontainer han hade tänkt lägga lådan i.

Varför har de så små hål förresten? En anledning kan vara att barn av misstag inte ska krypa in, det har ju hänt olyckor med barn inblandade när containrar tömts. År 1997 omkom två barn efter de hade klättrat in i en returpapperscontainer och när den tömdes och komprimerades på plats klämdes de ihjäl. Men storleken på inkasthålen borde kunnas korrigeras och anpassas en aning till mer realistiska mått, utan att barn ska kunna krypa in.

Men hålen borde vara breda och höga nog att kunna svälja en stekpanna kan det tyckas. Kattlådan i plast kanske är för stor, men jag skulle ha stampat på den för att få den i bitar och trycka in bitarna.

Jag har själv när jag flyttade senast stått vid dessa containrar och jobbat med att försöka få in diverse prylar i dessa små hål. Jag kan erkänna att när det gällde en större sak så ställde jag den helt sonika vid sidan om. Jag är nog inte ensam om att så göra. Det är väl bättre att göra så än att slänga soporna i skogen eller dumpa det på något annat olämpligt ställe.

En gammal dam friades av tingsrätten för att hon ställt en stekpanna bredvid containern då inte hon heller kunde trycka in den i hålet. Att rättsväsendet ens ids ta upp sådana här fall? Petitesser. Det finns bra mycket viktigare saker som rättsväsendet bör syssla med, men som inte ens kommer till åtal utan förundersökningarna läggs ned eller en förundersökning inte ens inleds.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 8, 2006 06:49 FM

Kommentarer

Ordet återvinningsinformatörer gillade jag. Ja, varför inte ha det som arbetsuppgift istället för att smygfota folk och åtala dem. Det borde bli billigare för samhället.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 9, 2006 06:08 EM

Faktumet att han tagit med sig lådan till en sopstation visar ju att han försökte göra rätt. Hur vore det om ”sopspionerna” gick fram till personen och berättade hur systemet fungerar istället för att smyga runt och filma? Eller är det bara så enkelt att de måste sätta dit ett antal personer varje månad för att kunna motivera sin lön?

Skrivet av: Lars datum: augusti 9, 2006 03:51 EM

Var är alla sopspioner?

Precis vid vår infart står ett gäng containrar för olika sorters förpackningar, emellan containrarna ligger ett mindre flyttlass med grejer. Så gott som alltid.

Det är ca 1 km till närmsta deponi-station, med helt öppna containrar och handledning av personal.

Skrivet av: Desirée datum: augusti 8, 2006 08:53 EM

Det vore mycket klokare om de sk. sopspionerna blev återvinningsinformatörer istället, och hjälpte folk att slänga sakerna på rätt ställe. För jag tycker det är rena rama idiotin att människor som råkar slänga saker på fel ställe blir ett fall för rättsapparaten.

Skrivet av: Annelie datum: augusti 8, 2006 01:43 EM

åååhh vad de är jobbiga ... har de inget bättre för sig eller .. (ett tips.. försök att göra det l ite enklare för en att titta in och skriva en kommentar, det är nästan helt omöjligt med alla kontroller)

Skrivet av: JAM datum: augusti 8, 2006 09:55 FM

Det står på containern vad som ska slängas. Står det plastavfall borde en kattlåda kunna iläggas tycker jag. Står det metall på containern bör en stekpanna platsa där.

Båda sakerna ovan är inte deponiavfall, utan kan återvinnas och bör återvinnas.

Målsättningen är att enbart det som inte kan behandlas på annat sätt ska gå till deponi. I första hand ska avfallet återanvändas/återvinnas eller ge energi.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 8, 2006 08:18 FM

Varken stekpanna eller kattlåda ska gå till återvinning då det är inte syftet. Det är deponi och ska ner i soptunnan hemma eller ställas bredvid soptunnan. Det är också därför hålen i en container är så små - det är en fingervisning om vad som ska och kan återvinnas.

Skrivet av: Jontas datum: augusti 8, 2006 07:23 FM