« Inga uppmuntrande nyheter | Startsidan | Sukralos »

18 juli 2006

Dyr astmamedicin

Inte undra på att AstraZenecas aktier är så högt värderade - 417.50. Jag fick en smärre chock när jag skulle hämta ut min medicin, Symbicort Turbuhaler. Priset på 3 x 120 doser är 1567 kronor.

Vi har visserligen ett högkostnadsskydd på Apoteket, men tusen spänn fick jag hosta upp (jag hämtade även ut annan betydligt billigare medicin). Hur känns det i plånboken för någon som har det knapert ställt men måste ha denna medicin? The first cut is the deepest är väl en fras som kan tillämpas här, ett stort hål i plånboken.

Jag har inga problem att hosta upp en tusing, men tankarna far till dem som inte kan hosta upp dylika summor eller i alla fall får leva på bröd och vatten resten av månaden för att kunna lösa ut sin medicin.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 18, 2006 10:52 FM

Kommentarer

Vi skickar mycket bistånd och hjälp till andra länder, men få verkar förstå att det finns människor i det här landet som inte har råd med sjukvård, sjukresor, tandvård och mediciner. De som har betalningsanmärkningar får inga krediter heller. En ond cirkel...

Många mediciner, behandlingar och hjälpmedel täcks inte av något högkostnadsskydd. Det händer att patienter får välja mellan mat och livsnödvändiga mediciner.

Skrivet av: Hannelore datum: juli 20, 2006 01:01 EM

Jag försöker ändå tänka på dom i andra länder som inte har något som ens liknar vårt högkostnadsskydd.

Skrivet av: helena datum: juli 18, 2006 11:55 EM

Jag äter en medicin som är ganska dyr och blev glatt överraskad när jag senast hämtade ut den. Jag fick ett ersättningspreparat som kostar en tiondedel av den föreskrivna varianten. Patentet har gått ut och nu är det fritt fram för lika verksamma synonymer. Frågan är bara vad jag har betalat för tidigare. Något är allvarligt snett, högkostnadsskydd till trots.

Skrivet av: Susanne F datum: juli 18, 2006 09:55 EM

Det känns som en ganska tung utgift. Speciellt när jag var student. I och för sig värd varenda krona (mycket värt att slippa kronisk snuva och andningsproblem), men ändå mycket pengar.

Jag tänker på att astmatiker och allergiker ofta undermedicinerar och att medicinen är dyr gör det förstås inte lättare.

Skrivet av: Sara datum: juli 18, 2006 07:36 EM

Ja, då är det kanske lättare för dem med tunna plånböcker, fast det gäller väl att de inte har betalningsanmärkningar osv. De som kanske verkligen skulle behöva kunna delbetala.

"När apoteket slår in kundens personnummer ställs en fråga mot kreditupplysningsföretaget Soliditets databas. Personalen på apoteket kommer enbart att få svaret Ja eller Nej."

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 18, 2006 03:39 EM

Kanske blir du klokare här istället: http://www.apoteket.se/rd/d/673
"Högkostnadsskyddet gäller för de allra flesta läkemedel på recept, läkemedel för födelsekontroll, förbrukningsartiklar vid stomi och förbrukningsartiklar som behövs för att tillföra kroppen läkemedel eller behövs för egenkontroll av medicinering."

Det gäller t ex för både mina mediciner och för injektionstorkar...

Skrivet av: Paula datum: juli 18, 2006 03:30 EM

Boken ligger oläst vid sängen. Jag kommer inte längre. Jag får ta tag i den...

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 18, 2006 02:52 EM

Åh fy vad dyrt! Hur går det föresten med Allen Carr-boken?

Skrivet av: Petra datum: juli 18, 2006 01:33 EM

Det börjar finnas importerade, billigare alternativ till fler och fler mediciner. Men det gör ju bara att man kommer upp till taket i högkostnadsskyddet samtidigt som perioden tar slut.

Skrivet av: Desirée datum: juli 18, 2006 12:18 EM

Det är ju bra.
Mindre hål i plånboken.

Gäller det alla mediciner? Jag fick inte riktigt grepp om informationen på http://www.apoteket.se/rd/d/3743/a/8956/vp/true

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 18, 2006 11:38 FM

Vi som går på dyra mediciner (betydligt dyrare!) är glada över att man kan dela upp betalningarna kostnadsfritt upp till högkostnadsskyddet!

Skrivet av: Paula datum: juli 18, 2006 11:30 FM