« Spionprogram för mobilen | Startsidan | Bloggplock »

5 april 2006

Undvik strandtomter

Tur att man inte har en strandtomt. Tur att man inte lever om hundra år. Huset kan försvinna i och med att havsnivån stiger i takt med att polarisarna smälter. Allvarligt talat så är det kanske inget att skämta om.

Saxat ur Dagens ETC:

Det flesta forskare är nu överens om att jordens temperatur stiger – möjligtvis tvistas det om hur fort det sker och vilka effekter det kommer att medföra.

Jag såg på nyheterna om att Kinas befolkning köper bilar som bara den. Risken finns därmed att utsläppen av koldioxiden kommer att öka i samma utsträckning som idag, om kanske inte mer. Det finns fler länder som vill uppnå likadan standard som I-länderna när det gäller bilar och tung industri, som i sin tur bidrar till växthusuppvärmningen.

Uppfattningen att den globala uppvärmningen inte tagits på tillräckligt allvar tidigare, är utbredd inom forskarvärlden – enligt artikeln.

– Är samhället medvetet om hur allvarlig uppvärmningen är? Jag tycker inte det. Om vi var det skulle vi alla leva våra liv annorlunda. Vi skulle ha ett samhälle som använde alternativa energikällor och var mindre beroende av fossila bränslen.

Tyvärr tror jag nog att medvetenheten om problematiken finns, men det händer inte så mycket. Varför det inte händer något i den omfattning jag tycker det borde ske har jag undrat över i många år.

En förklaring kan vara att de oljeproducerande länderna vill givetvis att vi ska fortsätta köpa och förbruka olja i oförminskad takt. Någon annan anledning till att det tar sådan lång tid att ta fram alternativa drivmedel kan jag inte se.

Så många krig och konflikter denna olja har orsakat......
Olja, olja och olja är en text 28/4-04 som berör detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 5, 2006 09:09 FM

Kommentarer

Nu är det väl inte bara USA som skall ta ansvar? U-länderna bör också ta minst lika stort ansvar. Det finns ju ingen anledning för dem att göra det vi redan en gång har gjort. Det är förkastligt att internationella överenskommelser inte inbegriper dessa länder.

Däremot är USA den nation som allra mest forskar inom miljöteknik och klimatförändringar. Så på forskningsfronten tar de sitt ansvar mer än någon annan nation gör (eller hela EU tillsammans).

Skrivet av: Daniel datum: april 20, 2006 12:35 EM

USA tillhör inte dom oljeproducerande länderna. Men dom
gör av med enorma mängder. Sedan att det ska vara V8:or i en vanlig personbil verkar inte klokt.

Människan står med ena foten i graven som den själv har grävt. Herren gjorde sitt stora misstag den sjunde dagen. Det var människan. När vi är borta kommer naturen att fungera som den ska.

Skrivet av: Claes datum: april 6, 2006 10:48 FM


Varför är det ingen som drabbas av panik? Kanske reagerar inte nervsystemet så bra på ord, utan behöver mer konkreta sinnesintryck. Optimism kan man strö vitt och brett omkring sig men oroar sig gör man bara för det näraliggande. Man oroar sig över hur det går för ens barn i skolan men inte över huruvida ens barn kommer att drabbas av en global katastrof.

Skrivet av: Paradigm datum: april 5, 2006 02:52 EM

Medvetenheten finns men det handlar som vanligt om pengar. Det kostar att ställa om till miljövänliga alternativ. Men jag hörde igår att försäljningen av miljövänliga bilar ökar ordentligt.

Vad världen behöver är att USA ska börja ta sitt ansvar för miljön, men som skrivet, det har hittills stupat på att det kostar.

Skrivet av: Iréne datum: april 5, 2006 10:04 FM