« T-shirts med blogtryck | Startsidan | Windows XP »

31 januari 2006

Hemlösheten ökar

Jag struntar helt i debatten om politikern som tog sig en helkväll på krogen och tänker inte kommentera saken mer än att alla har rätt till ett privatliv. Att hon har blivit misshandlad kan till och med en halvblind se, vakten ser helt oskadd ut. Det är inte okey att fälla rasistiska kommentarer, om det nu är sant att hon gjort det. Det är inte okey att skrika hora och fitta åt en kvinna, allrahelst av en vakt om detta nu stämmer. Så de är nog lika bra kålsupare bägge två. Detta visar mer på problematiken med övervåld från ordningsvakter på restauranger, pubar och andra nöjeslokaler.

En sak som jag tycker är lite underligt att de som hamnar i en fylleecell inte med automatik får blåsa eller ta blodprov. Det kan ju visa om personen har där att göra eller inte. Det är flera som bett att få göra detta när de hamnat i fyllecellen, men nekats. Dålig policy. Det är inte rättvisa. En person ska alltid kunna få möjlighet att antingen fria sig eller få bekräftelse på att det nog var lite mycket innanför västen i alla fall.

Nej, det som känns mer aktuellt att kommentera är detta jag läste i DN.
Fler kvinnor och invandrare hemlösa.

Hemlösheten breder ut sig i Sverige. 2005 var nära 18.000 personer utan egen bostad. Många av dem har barn under 18 år. Det visar Socialstyrelsens stora kartläggning som överlämnas till socialtjänstminister Morgan Johansson i dag.

Jag har svårt att sätta mig in i deras situation. Jag har alltid haft en dörr att stänga om mig, numera två :). Men att inte veta vart man ska sova när natten kommer, den ovissheten måste vara tärande. Härbärgena räcker inte till. Att sova på nattbussar tycker jag verkar obekvämt. Att vara beroende av kompisars välvilja kan tära på vilken relation som helst. Att sova i en trappuppgång eller i en tunnel. Sova i en risig husvagn utan värme och vatten. Bo i en skrotbil. Nej, det är inte värdigt. Det är inget som borde finnas i Sverige.

Bygg fler härbärgen. Bygg fler husvagnscampinglatser i kommunens regi, som ger möjlighet att tvätta sig, diska, tvätta kläder och göra allt det där som vi tycker är helt naturligt. Bygg smålägenheter, typ dem som hyresgäster får flytta in i under renoveringen av deras ordinarie lägenheter.

Idiotiska förslag? Kanhända. Men inte mer idiotiskt än att inte göra något åt situationen och sopa problematiken under mattan, på kontoret som stänger 17.00.

BTW - kul att ses P-O.
Glöm inte att vaska fram telefonnumret.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 31, 2006 06:57 EM

Kommentarer

Ja, vi får se vad utredningen säger. Att de hade så många anmälningar på sig var en nyhet för mig.

Skrivet av: Ordbankaren datum: februari 2, 2006 08:27 FM

För mig räcker det att se alla hennes skador och en vakt som inte har ens ens skråma. Vad utredningen visar lär vi alla bli varse om. Denna krog har blivit anmäld 75 gånger för övervåld, vilket säger en hel del.

Alla har rätt till ett privatliv, även politiker.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: februari 1, 2006 09:16 FM

Att Sjödin saknar dåligt omdöme och att hon faktiskt har ett ansvar för sitt handlade som SSU-bas, det verkar du glömma helt. Vi får se vad polisutredningen visar, men jag tycker ju att mycket pekar på att hon inte talar sanning. Vi vet ju inte om det var övervåld, vi vet bara det media givit oss och utifrån det kan vi göra våra tolkningar. Jag tror som sagt var att hon inte varit rak från början och det kommer att visa sig längre fram. Det är MIN känsla för det hela.

Tänk att denna utveckling med landets hemlösa får fortgå, trots att vi har en så kallad arbetarregering vid makten. Med det vill jag säga att sossarna är i många stycken mer borgerliga än vad borgarna själva är.

Skrivet av: Ordbankaren datum: februari 1, 2006 09:12 FM

Jo det är en fruktansvärd utveckling. Fick veta att även de som bott i andra hand med mindre än tre månader till nästa flytt togs med som hemlösa, eller bostadslösa. Vilket gjorde mig till hemlös för inte så många månader sen. Här i Halmstad skulle jag tro att även en del studenter kommer med i statistiken. Det är tärande att bo så, samtidigt som man ska plugga och försöka ha ett socialt liv. Hur jobbigt är det inte då för de som inte har tak över huvudet?
Men det är ju så, så länge man har en dörr att stänga om sig så är det lätt att släppa tankarna på världen utanför. Man blir för bekväm.

Skrivet av: Waldemar datum: januari 31, 2006 07:51 EM