« Flyttröra | Startsidan | Bocken och något mer allvarligt »

2 december 2005

PMS och PMDD ett gissel

PMS är inget roligt, varken för den som drabbas av det varje månad eller de närstående som i en eller annan form också påverkas. Nu finns det hopp för många såg jag i DN. Jag är inte så förtjust i antidepressiva SSRI-preparat eftersom de kan ha biverkningar och för många blir det ett helvete att försöka avvänja sig.

Saxat ur DN i dag:

Genom att äta antidepressiva medel några dagar i månaden kan nio av tio kvinnor bli av med svåra pms-besvär. Men det är få som får hjälp. De flesta läkare ger dem p-piller som väldigt sällan har effekt. Mellan 3-5 procent av alla kvinnor blir så påverkade av hormonerna dagarna innan mens att deras symptom kan klassas som en depression. De blir nedstämda, känner hopplöshet och blir irriterade.

Genom att bara äta läkemedlen några dagar i månaden påverkar det enligt studier besvären positivt, i den meningen att många upplevde en förbättring.

Jag hoppas att alla tonårsföräldrar upplyser sina döttrar som börjat få mens om detta fenomen. För om man vet orsaken till att vissa dagar i månaden är pest är det lättare att stå ut med dem.

Jag har skrivit en hel del om PMS i gamla Reloaden, är intresserade finns texterna här. I bloggen finns bland annat texten om PMS och PMDD.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 2, 2005 02:42 EM

Kommentarer

Vad gäller förra veckans artikel om PMS som behandlade SSRIs positiva inverkan på PMS skulle jag vilja säga följande. Inget nämndes om biverkningarna och läkaren som höll föredraget om PMS på stämman är kopplad till Lundbeck som också tillverkar Cipralex. Usch!!!!

Skrivet av: Anna Nilsson datum: december 11, 2005 08:15 EM

För det första: Man "äter" väl inte tabletter, man "tar" dem...

För det andra: Ja, säger som Mkäj här: man kan inte ta tabletterna bara några dagar i månaden, det blir ju helkonstigt!

Skrivet av: crrly datum: december 6, 2005 03:48 EM

Måste (av egen erfarenhet) hålla med i förra inlägget.

Det är superviktigt att man inte slarvar med tabletter om man har det. En del måste ju äta dom under perioder. Men sen måste man ibland tvinga sig själv till att lära sig koppla bort o till att rensa tankar o kropp totalt, både på jobbet o när man är ledig, annars blir de till slut en rejäl brain-overload o det mår man inte bättre av.

För mej var de som en berg o dal-bana där man inte greppade varför man kände som man gör för olika saker. Jag fick tvinga mig att sluta ta saker jag måste göra på så stort allvar och istället inse att jag inte är oumbärlig. Jag gillar inte medicin så mkt men jag har blivit hjälpt massor! Mår otroligt mycket bättre nu än förr när jag kunde tända till för minsta grej och ibland bara känna gråten i halsen. De finns hopp.

Skrivet av: Tablettis datum: december 6, 2005 03:42 EM

Fast, det där känns inte som en säker metod. Jag har inte läst artikeln, men har koll på anti-depp. Medicinen är inte nåt man märker av från dag ett, utan snarare efter någon vecka. Varför då äta under några dagar? Kroppen lär inte må bra av att få anti-depp någon dag och sedan inte.

Fråga vem som som ätit anti-depp. Missar du en dag blir du knas, när du sen äter igen blir det generalknas.

Hua...

Skrivet av: Mkäj datum: december 4, 2005 12:27 FM