« Firade avvisning med skumpa | Startsidan | Lilla bönboken »

20 december 2005

Ättika mot rökdoft

Surt sa Annica om ättikan. Men jag försöker få bort den kvarvarande rökrumsdoften. Jag får leva med att det luktar ättika, det är säkert ofarligt – luktar bara lite surt och fränt. Jag har satt ut sex skålar och placerat ut dem lite varstans i förhoppning att de ska ta bort röklukten från tapeterna.

Ättika mot rökdoft

Garderoberna målades om, tack och lov så att jag kan lägga in textilier där utan att de luktar rök. Inne i garderoberna stank det av rök, nästan som om någon stått och kedjerökt inne i dem i flera år.

Men det sipprar en doft från tapeterna som jag känner, fast jag är rökare själv. Jag har ett bra luktsinne för att rökare. Det är jag glad för, i de flesta fall – men inte just nu.

Jag sade åt husvärden och damen på stiftelsens kontor att de givetvis måste riva ned de gamla inpyrda tapeterna innan de tapetserade om, men det gjorde de inte. Därför stinker det fortfarande lite svagt av gammalt rökrum.

Det är ungefär som om jag skulle gå och stänka surströmmingsspad på varenda centimeter på tapeten och sedan bara tapetsera över den stinkande tapeten. Det funkar ju inte.

Jag hoppas ättikan gör sitt. Om inte så lär jag undvika att bli täppt i näsan under tiden faten står framme :-).

// Annica Tiger

Annica Tiger december 20, 2005 04:57 EM

Kommentarer

För några år sedan flyttade min brorsa in i en lägenhet där man rökt oavbrutet i 40 år utan att öppna fönstren ... (Sant! Jag kollade med grannarna.) Jag fastnade faktiskt med fötterna när jag gick på golvet > nikotinklibbet satt också i taket, tapeterna, fönstren, skåpen, elementen, badrummet, köket, ja överallt. Vi fick lov att tvätta rent allt med kaustiksoda (två gånger), blöta loss tapeterna från väggarna, måla om, tapetsera och byta ut golven.

Det går att få rent, fräscht och snyggt om man är litet envis och jobbar systematiskt > det är det värt. Man skall ju ändå antagligen bo i lägenheten flera år, så jag skulle inte sitta och vänta på att hyresvärden blir julsnäll utan själv ta tag i det. Det är ju ändå ens eget hem det handlar om, oavsett om det är bostads- eller hyresrätt.

God Jul och Gott Nytt År Annica och alla andra!

Baravara-Lars

PS En vecka kvar tills jag börjar på mitt nya jobb > skall bli huuur skönt som helst ... *smile*

Skrivet av: Lars datum: december 22, 2005 08:29 FM

Det hjälper inte att tapetsera om och sätta tapeterna ovanpå de som stinker rök. Det är alltså nytapetserat innan jag flyttade in, men de borde ha kunnat räkna ut, precis som jag sa till dem, att det inte räcker att bara slänga upp nya tapeter utan de gamla som stank som bara den borde ha tagits bort.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 21, 2005 12:39 EM

Linda: appråpå det där med tapeter, enligt HGF så ska tapeter bytas vart femte år (ungefär), dvs om tapeterna är så gamla och du inte har bytt dem efter du flyttade in, så behöver du inte stå för hela summan av det de kostar att sätta upp nya. Det fick jag och min sambo reda på, eftersom vi har varit rädda för att vi skulle få tapetsera om när vi flyttar härifrån. Men eftersom tapeterna är så pass gamla så behöver vi inte stå för omtapetseringen utan det får hyresvärden stå för...

Skrivet av: Linnea datum: december 21, 2005 08:11 FM

Rökt inne i garderoberna?! Hihi. Ja, man vet aldrig... ;)

Skrivet av: crrly datum: december 20, 2005 06:28 EM

Det där påminner mig om husmorstipset att gnugga tapeterna med ättika för att få bort fettfläckar (sådana som kan bli om man inte skaffat sänggavel). Fläckarna är kvar så jag kommer alla gånger få pröjsa omtapetsering när jag lämnar lägenheten...

... och lukten tillkom som ett lite rart inslag,
en svag aning till vardags
och mer påtaglig då jag haft dörren stängd.

Nu bor en andrahandshyresgäst i lägenheten.
Han har inte sagt något...

Skrivet av: Linda datum: december 20, 2005 05:59 EM