« En grisorgasm varar i 30 minuter men nassarna kommer att ha kollektiv klimax i veckor. | Startsidan | Bloggtreklöver 86 »
21 september 2005
Svenskarna jobbar för lite
Mycket pengar blev det i kassakistan. Skype kostade skjortan, jag tror att det kanske i längden kommer att visa sig vara en dålig investering. I alla fall med tanke på allt nya program och tjänster inom IP-telefoni som kommer med liknande funktionalitet som Skype.
Min f.d kollega sticker ut hakan.
- Svenskarna jobbar för lite.
- En sak är väl det här att folk inte jobbar så hårt i Sverige. Man ska gärna gå hem klockan fem och sen ska man vara ledig hela sommaren, säger han och fortsätter:
- Om man åker till Kina så jobbar folk dygnet runt och försöker skapa bra grejer, de är mycket mer hungriga.
Jag tror inte det är där skon klämmer. Det är billigare att använda programmerare och IT-utbildade från våra östliga grannar.
Vem orkar jobba dygnet runt? Varför ska någon behöva jobba dygnet runt? Allrahelst om det är någon annan som kammar hem vinsten?
Vi lever bara en gång. Tänk om alla arbetare i alla länder, kunde få förmånen med 8 timmars arbetsdag, samt semester.
8 timmars arbetsdag.
8 timmar fritid, varav en del går till resor till arbetet,
så den tiden naggas rejält i kanten för många.
8 timmars sömn, kanske lite annat också :).
5 veckors semester, ja - inte är det hela sommaren direkt. Jag tror att alla behöver en semester eller ett par om man delar upp sina fem veckor, för att inte riskera att gå i väggen.
// Annica Tiger
Annica Tiger september 21, 2005 05:14 FM
Kommentarer
Tja Bert, det där om att man jobba "ineffektivt" utomlands tror jag inte mycket på - och jag har jobbat både i Sverige, Holland, USA och Danmark så har lite erfarenhet i ämnet. Det är bara i Sverige som man kan ringa någon på jobbet en fredagseftermiddag klockan tre, och tydligt höra att de står på systembolaget. En annan gång hade jag sökt en person sedan tisdag morgon, och när jag väl fick tag på henne (en Torsdag klockan två ca) fräste hon åt mig att hon minsann inte kunde kolla mitt (royally effed up) lönebesked just då eftersom hon var på sonens fotballsmatch. Wow. Hon kunde ju ha låtit bli att svara kanske, så att hon var ordentligt ledig under den viktiga matchen, eller kanske kunde hålla sig på jobbet. Eller hu, kanske ringt tillbaks till mig någon gång under veckan så att hon till och med gjort sig förtjänt av denna lediga dag. Närvarande på ett ställe i taget tack. Har massor med skräckhistorier - kan hålla på länge. ;)
Skrivet av: Åsk datum: september 26, 2005 03:17 EM
När jag jobbade som väktare hade jag 12-timmars pass, men var ledig många dagar mellan några pass. Så det var helt okey faktiskt, bättre än att jobba varje dag och som nu med så långa restider.
Nej, jag tror inte svenskarna är slöa, tvärtom är nog de flesta väldigt effektiva på sin arbetstid.
Annica
Skrivet av: Annica Tiger datum: september 22, 2005 07:31 EM
Jag skulle definitivt inte vilja jobba 12 timmar om dagen, vilket bl a vaktare i Sverige ofta gor. Jag skulle heller inte bara vilja ha 2 veckors semester, som jag tror, var det USA eller Irland dar det var vanligt?
Jag vill leva ocksa.
Har i Skottland raknas 35 timmar i veckan som heltid. Det ar ratt skont att jobba 9-5 med en timmes lunch. Man ar utvilad pa morgonen och har anda kvallen att gora saker pa. Lonen ar lagre an i Sverige och med farre timmar blir dan ju lagre anda, fast skatten ar ocksa lagre sa jag tror det tar ut varandra. Och sa far man mer fritid.
Jag jobbar for ett uthyrningsforetag sa for varje 3 veckors jobb har jag 1 semesterdag, vilket gor ca 3 veckors semester per ar. Det ar inget kul system, men jag raknar det inte som langvarigt heller...
De som tycker svenskar ar lata kan ju tycka det, men jag tycker inte langa arbetsdagar ar nagot att strava efter. Det ar inte sagt att jobbet blir mer effektivt for det!
Hrm, just dar tror jag att svenskar ar lite mer effektiva under sina timmar an vad folk ar i vissa andra lander. Nagon som sett italienare sitta av tiden nagon gang?
Oh, ska nog jobba nu forresten, pa tal om effektivitet...
Skrivet av: Carina datum: september 22, 2005 11:56 FM
Inte för att jag har någon erfarenhet av hur det är att jobba utomlands. Men jag tror att man trots allt tar det lite lugnare på jobbet. Man lever lite mer, om ni förstår vad jag menar.
Det Progressiva USA, talar i ett inlägg om ovannämnda Zennström om hur man kanske är på jobbet 60 timmar i veckan. "Men man jobbar ineffektivt" och sköter en hel del privatangelägenheter på jobbet.
Skrivet av: Bert datum: september 21, 2005 07:48 EM
Nej, jag tror inte vi är för bortskämda, men vi har det bra jämfört med många andra.
Det vi ska sträva efter, vilket jag hoppas EU nu kommer att medverka till, annars faller hela projektet, att de nya införlivade länderna ska få det bättre. Vi ska inte få det sämre.
När det gäller globalt sett är det än värre ställt i många länder.
Annica
Skrivet av: Annica Tiger datum: september 21, 2005 06:23 EM
Företagare som tycker att folk ska jobba mera vill sällan ta ansvar när arbetare blir sjuka, skadade och utslitna pga stress och dålig arbetsmiljö. Man behandlar människor som förbrukningsartiklar.
För övrigt har din f d kollega inte läst något om den här undersökningen:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=452628
Skrivet av: Hannelore datum: september 21, 2005 03:46 EM
Tacka sjutton för att kineserna är hungrigare, de betalas ju svältlöner.
Härliga människor det finns, de där som tycker att även svenskar ska tvingas svälta så att de jobbar mer och under fler timmar.
Skrivet av: Kerstin datum: september 21, 2005 01:24 EM
Jag håller fullständigt med dig! Att jobba dygnet runt mår ingen särskilt bra av. Vi behöver alla tid för återhämtning.
Men, det är bara att konstatera att vi i Sverige, i förhållande till större delen av den övriga världen, har det förbannat bra. "Endast" 8 timmars arbetsdag, hela fem veckors lagstadgad semester, möjlighet till lång föräldraledighet mm mm. Förstå mig rätt - jag klagar inte, det är tvärtom en ynnest att kunna få ha det så bra, som jag är väldigt tacksam för. Men det är absolut inget jag tar som självklart - det är som du säger en "förmån".
Kan det vara så att vi kanske är lite väl bortskämda? Tar för mycket för givet? Bara en liten undring...
Skrivet av: Bejcon datum: september 21, 2005 08:59 FM