« Framtidens melodi? | Startsidan | Ingen ska behöva känna sig rädd »

15 augusti 2005

Var tredje kvinna vill skiljas

Jag brukar vara lite skeptisk mot enkätundersökningar som sker via webben. Men denna verkar vara ganska trovärdig. Ja, jag vet att Aftonbladet inte anses som politiskt korrekt att hänvisa till :-), enligt en del. Men allt som står i Aftonbladet och Expressen är inte osant eller sant. Det är bara upp till en och var att själv försöka avgöra rimligheten och sanningshalten i det som publicerats och sålla bäst det går.

1 av 3 kvinnor: Vi vill skilja oss.

Av 20.500 som kvinnor har svarat angav 36 procent att de skulle skilja sig om de var rikare. Med rikare antar jag menas ekonomiskt oberoende. Jag tror inte det handlar om att bli multimiljonärer, utan bara en längtan att kunna skaffa en egen lägenhet och kunna försörja sig på sin lön. BTW - att hitta en lägenhet är inte heller det lättaste i tätortskommunerna.

Det är tråkigt, om detta stämmer. Det innebär att många lever kvar i äktenskap, som de egentligen skulle vilja bryta upp ifrån. Det är skrämmande. Jag vill inte tro att det är sant, men någonting säger mig att siffrorna ligger sanningen ganska nära.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 15, 2005 05:35 EM

Kommentarer

Annica skrev:
"Det är tråkigt att en del ska behöva gå och drömma om ett annat liv och inte kan få göra annat än drömma på grund av att de inte har råd eller möjlighet att bryta upp, fast de innerst inne skulle vilja göra det. Det är tråkigt. För vi har bara ett liv."

Det är synd om barnen i en situation där föräldrarna bryter upp, därför tycker jag man ska vara mer selektiv med vem man väljer att föröka sig med...

Skrivet av: Henrik, den andre datum: augusti 18, 2005 05:30 FM

Livet är det som är medans man går och drömmer om ett annat.....liten variation på ett citat av John Lennon. Det är tråkigt att en del ska behöva gå och drömma om ett annat liv och inte kan få göra annat än drömma på grund av att de inte har råd eller möjlighet att bryta upp, fast de innerst inne skulle vilja göra det. Det är tråkigt. För vi har bara ett liv.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 17, 2005 02:00 EM

Jag har träffat många kvinnor som drömmer om att skilja sig och få friheten. Men det är riskigt och ett gungfly att bryta upp, och inte veta hur vårdnaden för barnen skulle bli, och om det går att bo kvar i bostaden och osäkerhet om man kommer kunna överleva på inkomsten?
Det är nog en vanligare flykt att vara lite otrogen och ha det trygga kvar, vilket gäller både kvinnor och män. Men drömmer om skilsmässa gör nog rätt många.

Skrivet av: coolamorsan datum: augusti 17, 2005 11:35 FM

Man kanske ska ge katten i att gifta sig så lätt då...

Fast o andra sidan så kanske intervju-offren blev tillfrågade på en dålig dag?! ;-)

Skrivet av: Henrik, den andre datum: augusti 17, 2005 01:22 FM

Nog är det sorgligt att kvinnor (oaktat hur många) fortfarande idag i Sveriga känner sig tvingade att leva i en rellation de vill ut ifrån. Att kvinnor är så ekonomiskt beroende av sina män att de inte kan leva de liv de önskar.

Det krävs nog lite mer av "Lika lön..." "Rätt till heltid..." Delat familjeansvar..." Och mindre av moralism och samhälleliga strukturer som låser in. Då kan också kvinnor göra fria livsval.

Skrivet av: Veronica Palm datum: augusti 16, 2005 08:11 EM

Jag har vänner som är/har varit i denna situation. Så nog händer det alltid.

Skrivet av: Ace datum: augusti 16, 2005 04:32 FM

Jag glömde ett "inte".

Har vi inte, förutom alla de som vill skilja sig, en väldigt hög skilsmässostatistik? Om alla skilde sig som inte ville vara gifta längre - hur många (procentuellt) äktenskap skulle då vara livet ut?

Skrivet av: Jontas datum: augusti 15, 2005 10:01 EM

Min första undran är varför de andra 64 procent som vill skilja sig inte gör det?

Jag tror siffrorna kan stämma. Även om de justeras 10 procent upp eller ner så är de ändå intressanta.

Sedan är min uppfattning, som jag vet skiljer sig från en del andras, att skilsmässor inte sker speciellt lättvindigt. Det är mycket tänkande, funderande vad som är bäst osv. Jag har i varje fall aldrig träffat några som tagit lätt på en skilsmässa.

Ibland läser och hör jag förklaringen att det är bättre för barnen med två lyckliga föräldrar på varsitt håll, än ett par föräldrar som inte är lyckliga ihop. Det tycker jag också är en generalisering. Det finns inget som säger att det blir 4 lyckligare människor av att ett par med två barn separerar. Det kan lika gärna innebära 4 individer som mår sämre än innan. Jag tror det är vanligare än många tror. Därför tror jag att steget från tanke till handling är väldigt stort.

Ps. Så var det kul i artikeln att det åtminstone inte beror på socialdemokraterna att inte fler kvinnor är ekonomiskt oberoende. Det kanske beror på borgarna i oppositionen?


Skrivet av: Åsa datum: augusti 15, 2005 08:43 EM

Jag försöker förstå vad Jontas menar men misslyckas...

Skrivet av: N|. datum: augusti 15, 2005 07:53 EM

Det är nog bland det yngre/medelålders spannet de flesta ligger som svarat, det stämmer nog. Är man äldre är man mer förändringsobenägen. Så siffran kan vara rätt eller någorlunda rätt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 15, 2005 07:26 EM

Jag ger inte mycket för en webbundersökning.

Vad jag förstår har man mätt hur många kvinnor av dem som läser Aftonbladet på webben och har svarat på undersökningen vill skilja sig. Från detta urval drar man sedan slutsatsen att det skulle gälla hela befolkningen.

För det första ger det en skev åldersfördelning eftersom färre äldre har Internet än yngre. För det andra missar man alla som föredrar att läsa morgontidningar eller Expressen. För det tredje kan man anta svarsbenägheten bland de som har sett undersökningen inte är lika stor bland de som vill skilja och de som inte vill det. (Man kan gissa att de som vill skilja sig hellre svarar, men det är bara en gissning.)

Med andra ord, det är ingen som vet hur nära sanningen (dvs andelen kvinnor i hela Sverige som vill skilja sig) denna undersökning hamnar.

Skrivet av: Björn datum: augusti 15, 2005 07:15 EM

Det blåser konstiga vindar i landet, det är för mycket lek och stoj, för mycket slamsiga veckotidningar och på tok för mycket mode, för mycket porr på tv och alldeles för lite ansvar för nästkommande generationer. På tok för mycket sprit på flamsiga semesterresor, alla kan inte vara prinsessor och gräset är inte grönare på en konferensanläggning.

Skrivet av: Kjell Sjöström datum: augusti 15, 2005 06:36 EM

Har vi inte, förutom alla de som vill skilja sig, en väldigt hög skilsmässostatistik? Om alla skilde sig som ville vara gifta längre - hur många (procentuellt) äktenskap skulle då vara livet ut?

Skrivet av: Jontas datum: augusti 15, 2005 06:24 EM