« Bloggtreklöver 67 | Startsidan | Hej då Mozilla :( »

6 juli 2005

Valfläsket bör stekas tidigt inför valet 2006

100 000 nya jobb är moderaternas vallöfte. Kanske de har sneglat på sidor som http://www.hyrlett.nu/ eller eller drömmer våta drömmar om subventionerade pigor?

En höginkomsttagare som tjänar över 452.000 kronor om året vinner 17.000 kronor på moderaternas förslag. De som tjänar kring 150.000 får 500 kronor extra efter skatt och bidrag och de som tjänar kring 200.000 kronor per år vinner cirka 3.800 kronor. Män vinner betydligt mer än kvinnor.

Varför blir jag inte förvånad över siffrorna. Förut var det annat ljud i skällan, då skulle låg- och medelinkomstagare tjäna mest på moderaternas tänkta skattesänkningar. Jag tolkar inte siffrorna ovan som om det verkar vara aktuellt längre. Det blidde en liten tummetott.

Läs gärna det jag skrev om i texten Knaperstekt valfläsk, som motsäger dessa nya siffror.

Sänkta bidrag lär inte skapa fler jobb, det är jag tämligen överygad om. För jobben finns ju inte. Akademiker går arbetslösa. Folk över 50, som passerat bäst före datum, går arbetslösa. Ungdomar utan arbetserfarenhet går arbetslösa. Jag kan fortsätta att rabbla men det räcker nog med dessa exempel.

Skatterna ska sänkas för de som arbetar och företagen ska på olika sätt stimuleras att nyanställa (tveksamt om det ger resultat), men det låter ju bra. Kan moderaterna garantera att den svenska välfärden inte avrustas?, För den bekostas ju med skattepengar skola, sjukvård, barnomsorg, äldrevård m.m.

Nej du Reinfeldt, mig lurar du inte.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 6, 2005 08:12 FM

Kommentarer

För den som vill läsa lite längre texter finns beräkningar på moderaternas bidragsförslag och kommentarer av moderaterna Per Fredö och Per Westerberg som är ganska avslöjande.

Klicka bara på namnlänken
ha en bra fortsättning på sommaren

Skrivet av: Kjell Sjöström datum: juli 7, 2005 06:08 EM

Mycket gnäll här ...
det skulle vara intressant att få höra vad som är rimlig högsta skatt? Ifall en väldigt högavlönad person jobbar över en timme, hur mycket skatt är då rimligt att han/hon ska betala för extra inkomsten?
Eller vad är rimligt att jag som småföretagare måste dra in från min kund för att kunna köpa en tröja för 100 kr till mitt barn?

En annan fråga, är det överhuvudtaget rättvist att folk har olika lön? Vore det inte mera rättvist om alla hade samma lön och samma skatt?

Skrivet av: Leo datum: juli 7, 2005 09:30 FM

Fullt möjligt att jag kommer att vara en DUM person i nästa val. :) Fast jag bestämmer mig sent och saknar ideologi, så det finns flera möjligheter.

Jag tror att vi måste bort från bidragstänkandet. Det primära måste vara att alla som jobbar ska kunna leva ett drägligt liv. Ha en bostad, mat, möjlighet till vila och stimulans.

Rent generellt, jag vet att det finns undantag, så tror jag att vi måste fundera på vad som är viktigt. Vad ska skattefinansieras, vad ska helt enkelt tas bort ur den skattefinansierade delen. Vad är en dräglig tillvaro. Vad är det rimligt av oss att förvänta oss av sjukvård, barnomsorg, skola, polis, rättsväsende som är några av de områden där de flesta av oss tycker att våra skattepengar ska gå till. Jag tror att vi idag kan lägga varenda skattekrona, varenda skattehöjning dit och ändå känna oss orättvist behandlade. T ex så kan vården göra så mycket idag som den inte kunde när jag var barn, men det kostar. Vad är rimligt?

Att skapa arbetstillfällen borde vara varje parts mål, och är det väl också. Hittills har jag inte sett något parti ge något konkret på hur det ska gå till. Min personliga uppfattning är att vi måste acceptera arbetslöshet, några månader, något år då och då ska vara något normalt. Däremot skrämmer mig den totala utslagningen som sker nu. Och den sker under en socialdemokratisk regering.

Skrivet av: Åsa datum: juli 6, 2005 08:11 EM

Hoppas axeln blir bra.
Kortisonet kanske tar lite tid på sig att verka?
Så du reggade den domänen.
:)

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 6, 2005 06:47 EM

Hej alla trodde jag skulle kunna åka till hälsingland och kolla in vargar men det blev lite fel i min axel (Ringde 8.00 i måndags och fick tid 10.45 hos vår utmärkta sjukvård som sätte en kortisonspruta i min axel)kan inte köra bil.
Blir hemma och frugan åker själv till hälsingland, såg moderata ledaren på tv han knöt näven och gick upp lite i varv snart höjer han den väl lite till och öppnar handen. Den där siten hyrlett.nu skulle expandera i sverige så jag tog och registrerade http://hyrlett.se kanske kan man få nytta av det.

Skrivet av: Kjell Sjöström datum: juli 6, 2005 05:06 EM

"-Ju mer jag tjänar, desto mer ska jag betala i skatt. Hur enkelt som helst.-"

Visst, och så är det också. Oavsett om det är progressiv skatt eller platt skatt. Uppåt är inget problem.

Det är nedåt som är bekymmer. Hur sänker man skatt så att den som betalar mini-skatt "tjänar"
lika mycket som den som betalar maxi-skatt ?

Statlig skatt kan då inte sänkas alls, för då "tjänar" de som inte betalar statlig skatt noll kronor. medan de som betalar statlig skatt tjänar x kronor.
Och det är "ju orättvist".

Fifflar gör de som har något att tjäna på att fiffla.
Även statliga företag och sådana som heter Agda.
En månad om året är våra tidningar fulla med artiklar som heter "1001 sätt att slippa skatt",
eller liknande.

För 20 år sen kallade en finansminister (s) vårt skattesystem för perverst. Det har inte förbättrats.
Och lär inte förbättras om din inställning till vilka som "tjänar" mest på skattesänkningar, får råda.


Skrivet av: ForestRidge datum: juli 6, 2005 03:25 EM

ForestRidge - lite underlig matematik där.

Ju mer jag tjänar, desto mer ska jag betala i skatt. Hur enkelt som helst. Hade alla dessutom råg i ryggen och sluta skattefiffla skulle skatten för alla kunna sänkas. Det är inte faster Agda i Pajala som skattefifflar, men det är lätt uträknat vilka som utnyttjar alla kryphål och fuskar.

Den som har mycket, vill ha mer.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 6, 2005 03:05 EM

Jag har sagt det tidigare och säger det igen. Folk borde verkligen använda sig av lonedumpning.se

Skrivet av: Naseer datum: juli 6, 2005 02:28 EM

Ja det är jobbigt med progressiva skatter, för de fungerar bara "rättvist" åt ett håll, uppåt.

Annicas rättvisebegrepp fungerar så här:
Om jag får en krona, och Annica får två kronor, så är det inte som man skulle kunna tro, att jag har vunnit en krona och Annica vunnit två.
Utan jag har FÖRLORAT en krona (?!). Som jag dessutom aldrig haft.

Skatt är bra, men de skall gå till GEMENSAMMA nyttigheter. De som Annica nämner torde ligga någonstans mellan 20 och 25 procent av våra totala skatter.


Skrivet av: ForestRidge datum: juli 6, 2005 10:15 FM

Det är ungefär det jag skrev i http://www.jinge.se/?p=1124

Men Reinfeldt fläskar ju på ännu mer. Inom tio år ska det bli 300 000 nya arbeten. Jag antar att han då avser att alla miljonärer ska ha var sin piga.

Betala? A-kassa, sjukersättning och sjukpensioner..

Fast i ärlighetens namn så tvivlar jag på att nästa statsminister heter Reinfeldt. Mycket är folk, men DUMMA är de inte..

Skrivet av: Jinge datum: juli 6, 2005 08:53 FM

De som tjänar mycket pengar har redan betalat in väldigt mycket mer skatt än den som tjänar lite pengar, eftersom skattesatserna är progressiva. Alltså inte konstigt att de tjänar mer på skattesäkningarna.
Det mest rättvisa vore naturligtvis platt skatt, det kommer väl så småningom.

Skrivet av: Jeeves datum: juli 6, 2005 08:28 FM

Det är som vanligt. Inget nytt under solen när det gäller Moderater. Här är det de som tjänar mycket pengar som ska tjäna mer pengar.

Skrivet av: Bengt datum: juli 6, 2005 08:25 FM