« Flamberad ollonborre | Startsidan | Flera bombdåd »

22 juli 2005

Nu och då

När jag var ung så var det bilder från Biafra som fastnade på näthinnan, barn som var totalt undernärda och dog som flugor (ursäkta uttrycket). Anledningen till denna svältkatastrog i början av 70-talet var att det pågick ett inbördeskrig i Nigeria, vilket orsakade svält i Biafra-området.

I dag är det bilder från Niger av undernärda barn som fastnar på näthinnan. Niger drabbades förra året av en gräshoppsinvasion som skadade skörden och nu, efter ett års torka, finns ingen mat; som alltid är det barnen som drabbas värst. Nu måste nödhjälp sättas in nu (vilket borde skett tidigare), för barnens skull.

Det är inte mycket som hänt under alla dessa år.

Skuldsanering är inte lösningen, enligt SvD. Det tror inte jag heller. Med tanke på en del styrande, exempelvis president Robert Mugabe, så är det inte folkets bästa som det tas hänsyn till i många av de afrikanska länderna.

När jag var ung var en ryggsäck en ryggsäck och inget annat. Numera är en ryggsäck nästan en symbol för en potentiell bomb. En kvarglömd ryggsäck hade för 25 år sedan inte orsakat någon som helst oro. Nu, i dag, kan en kvarglömd ryggsäck orsaka stora polisuppbåd, även i Sverige; men i London är det numera nästan suspekt att bära en ryggsäck.

Där är det mycket som hänt under årens lopp.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 22, 2005 08:08 FM

Kommentarer

Linnea, du och jag får väl fortsätta med våra ryggor. Men visst är det förunderligt att en ryggsäck numera nästan blivit en symbol för en potentiell bomb?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 23, 2005 10:39 FM

Det ska mycket till innan jag lägger av mig min rygga också. Jag och ryggsäck har blivit lite av mitt kännetecken med åren, jag är ingen sån där kvinna om går omkring med handväska (vilket jag själv anser är väldigt opraktiskt).

Skrivet av: Linnea Back datum: juli 23, 2005 09:16 FM

Vita ryggsacksbarare har nog inget att frukta, men se arabisk ut och... Det varsta som kan handa nu ar att folk tillater sig att tappa huvudet. Tyvarr har jag markt att vissa redan gjort det. Idag hade vi tre nya Pakistanier som ville byta universitet, fran London till Glasgow, for att det inte kandes sakert "att vara asiat" dar nere langre.

Laskig utveckling.

Skrivet av: Carina datum: juli 23, 2005 12:46 FM

Nisse, det du skriver i sista stycket har nog sin bäring.

Desirée, jag kommer att fortsätta med min rygga. Jag älskar ryggsäck. Jag vill ha händerna fria.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 22, 2005 03:06 EM

Det var ju en tragikomisk effekt av terrorn; att ryggsäcken blir totalt ute. Det blir till att genast skaffa något annat.

Samtidigt är det lite symptomatiskt; att det alltid måste finnas något eller någon som blir 'syndabock' när människor blir oroliga. Om man får välja är det ju trots allt enklare att skaffa sig en ny väska än att byta religion eller ursprung.

Skrivet av: Desirée datum: juli 22, 2005 12:51 EM

Visst är det mycket som har hänt, men mycket har visst inte hänt. Jag tänker på de svullna barnmagarna. Orsaken är fortfarande den samma: för lite och för dåligt näringsmässigt sammansatt mat i magen. Orsakerna till det i sin tur kanske varierar, men det ser lika beklämmande ut varje gång.

Jag undrar om huvudorsaken till svälten verkligen är odemokratiska och självvalda presidenter som ser om sitt eget hus - även om det i sig är osmakligt och tragiskt och att det säkert hjälper till att förvärra eländet.

Många hjälpinsatser verkar inte komma till stånd därför att vissa industriländer har lyckats förhandla sig till att få utnyttja naturresurser i form av både olja, gruvbrytning och annat. När de väl obesvärat får utvinna det de vill, finns oftast inte mycket av politisk vilja att blanda sig i politiken och maktbalansen i landet, även om presidenten eller den lokala krigsherren och gerillaledaren är odemokratisk.

Skrivet av: Nisse Lovemyhr datum: juli 22, 2005 11:56 FM