« Bloggtreklöver 72 | Startsidan | Lätt att bli spelberoende »

23 juli 2005

Dödsskjuten man var inte terrorist

Den man som polisen i London avrättade (ja, jag kan inte använda något annat uttryck) hade inte med bombattentaten att göra. Det var vad jag misstänkte.

Terrorn får ett nytt ansikte när de som ska bekämpa terrorn själva utövar terror.

Operation Kratos - sikta mot huvudet och skjut.
Effektfullt, men kanske lite overkill?

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 23, 2005 06:37 EM

Kommentarer

hej masod, från terroristens perspektiv är det han gör en krigshandlig, han dödar inte oskyldiga. han dödar fiender i ett krig som han anser tvingats på honom av Israel/USA/UK.

logiken att om terrorister skjuter och spränger privatpersoner i london så är det ok om MI5 gör samma sak tror jag inte på.

killen sköts inte av vanlig polis och underrättelseagenter går inte omkring på gatan och strosar för att se om de ser nån som ser konstig ut.

de är "specialister". alla som inte har en privat sjukvårdsförsäkring och väntar i vårdkön vet att specialister är selektiva och svåra att få tid hos. ska man gå före behövs en bra anledning.

eftersom den här stackaren hade fått tid hos specialisterna fanns en bra anledning och den anledningen var inte att han var en terrorist.

den senaste versionen av vad som hände är att de sköt honom i huvudet med fem skott medan de sprang. :) de som har erfarenhet av pistolskytte vet att detta är praktiskt omöjligt. den här skyttebragden ska dessutom ha utförts av en "vanlig" polis.

mvh, petter

Skrivet av: petter datum: juli 25, 2005 09:17 FM

Masoud: Jag tror hela världen försöker lista ut vad terroristerna tänker... faktiskt.

Jag tror poliserna var skiträdda helt enkelt. Overkill - ja. Förståeligt under rådande omständigheter - ja. Killen som sprang förstod inte hur hans beteende skulle kunna tolkas. Det gäller nog att vara väldigt lugn och försiktig i Londons tunnelbana just nu...

Skrivet av: Monica datum: juli 24, 2005 07:07 EM

Kan man säga att allt är ett slags mänskligt orrspel med näbbar och klor om finaste reviren och de vackraste kvinnorna tro?
ett annat spel är sudoku och det kan vi spela utan blodspillan. Klicka på min url om Du giller det spelet annars inte

Skrivet av: K A S datum: juli 24, 2005 02:16 EM

Jag tycker det är intressant som vi anstränger oss för att förstå hur poliserna tänkte....och det måste vi absolut göra om vi vill få en klarhet i det här fallet. Men...
Petter: hur tror du de muslimska terroristerna resonerar när oskyldiga dör för den goda sakens skull....det tål att tänkas på, som min gamla filosofilärare brukade säga...

Skrivet av: Masoud datum: juli 24, 2005 12:12 EM

jag förstår också polisen. det är bättre att vara på den säkra sidan och skjuta en, eller några oskyldiga för mycket än att riskera människoliv i onödan.

tycker inte man ska kritisera polisens arbete, de gör så gott de kan. vi får nog räkna med att oskyldiga människor skjuts och att vi själva kanske skjuts i kampen mot terrorismen. men det är sånt man får lära sig tåla.

sen spelar det ingen roll om polisen gör "fel". det är de muslimska terroristernas fel iallafall.

Skrivet av: petter datum: juli 24, 2005 11:05 FM

Visst är det inte bra när man skjuter ihjäl människor... Det är aldrig bra! Kan dock tänka mig att en situation där självmordsbombare har sprängt sig runt om i London och där Londons polis ska gripa en misstänkt medhjälpare till dem så ter det sig självklart. Polisen kan ju inte veta att den de jagar inte har en bomb på sig och att skjuta i ett ben kanske snarare provocerar fram en utlösning av bomben än förhindrar den... Mannen kunde snällt stannat och pratat med polisen när han blev ombedd att göra så. Tyvärr så blev konsekvenserna av att han inte stannade lite stora denna gången men jag skulle inte lägga ansvaret på poliserna helt och hållet. Skyll på terroristerna och den döde mannen säger jag - det var nämligen dem som skapade situationen... Ska också poängtera att jag inte läst jättemycket om det inträffade så jag kan ha missat någon vital faktabit.

Skrivet av: Pelle datum: juli 24, 2005 10:40 FM

Jag kan förstå att även polisen kan bli nervös i den situation som råder. Men varför sikta mot huvudet det första man gör? Det borde ha räckt att skjuta mot benen. Man undrar vad antiterroriststyrkan har fått för instruktioner. En sak är ganska säker. Londonpolisens hårda linje lär knappast ha en avskräckande effekt mot självmordsbombare.

Skrivet av: Hannelore datum: juli 24, 2005 10:24 FM

Det måste finnas andra sätt än att sätta kulor i huvudet, såvida man inte är hundra på att det verkligen är en som har en rygga full med bomber eller är riggad på annat sätt.

Vem skulle inte bli uppjagad av om en bunt civilpoliser börjar jaga en med dragna vapen?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 24, 2005 04:56 FM

Jag tror att detta är ett av terrorns syften - att skrämma civilisationen ur folk, att få alla att skjuta vilt mot varandra. Man vill "avslöja" hur hårdhänt makten egentligen är, väcka vanligt folk ur sin godtrogenhet.

Det är så himla sorgligt att det är just det som händer. Att polisen inte är dubbelt så lugn och noggrann som vanligt, så att inte terroristerna får rätt.

Två saker som jag verkligen grubblar över är: 1) Vem skulle INTE börja springa om tre civilklädda personer började jaga en med vapen? och 2) Om det är så viktigt att oskadliggöra en person snabbt, samtidigt som man har så vag uppfattning om vem man jagar, varför inte använda vapen som bedövar omedelbart istället för att döda?

Skrivet av: Anna Toss datum: juli 24, 2005 12:39 FM

Det AR en knivig situation, att ha med sjalvmordsbombare att gora. Men man kan ju anda inte skjuta pa allt som springer, nagot slags konkret misstanke maste man ju ha innan man tar livet av nagon. Och jag havdar fortfarande att om man brottat ner nagon sa har man kontroll over honom och ar det fortfarande osakert racker ett skott i benet for att fa de 3 sekunder man behover for att satta handfangsel pa karln.

Skrivet av: Carina datum: juli 23, 2005 09:59 EM

Overkill var ordet!

Skrivet av: Angela datum: juli 23, 2005 08:42 EM

OCh som av en händelse börjar serien Spooks om ikväll där just problemet ofta är vid handen...

Skrivet av: N|. datum: juli 23, 2005 08:10 EM

Han visste säkert inte att det var poliser som jagade honom.. :-(

Skrivet av: Jinge datum: juli 23, 2005 07:03 EM

Det här är knepigt tycker jag.

Londonpolisens nya hårda linje skall väl också vara en varning till andra som försöker sig på terrordåd och i den strävan kan jag inte annat än hålla med.

Men samtidigt så blir det ju möjligheter till misstag. Jag vet ju inte riktigt bakgrunden till denna dödsskjutning, men hade mannen samarbetat från början så har jag svårt att tänka mig att polisen ändå väljer att skjuta honom?

Knepigt, men jag förstår agerandet, det gör jag. Tyvärr kanske eftersom illusioner om ett annat beteende hos västvärlden är omöjligt med dessa extremister.

Skrivet av: Jerry datum: juli 23, 2005 06:53 EM