« Bloggforums hemsida | Startsidan | Bloggtreklöver 53 »

5 juni 2005

Därför har bloggen en chans att bli lika viktiga.....

Min stafettpinne är "Därför har bloggen en chans att bli lika viktiga som våra dagstidningar".

Jag tror inte att bloggar kommer att bli lika viktiga som våra dagstidningar.

Det är bara c.a 40 procent av svenskarna som har tillgång till bredband, flertalet sitter och stånkar med modem och att läsa bloggar kanske inte är det som står som prio ett för de flesta människor. Många har inte ens Internet hemma.

Själv är jag lite förvånad över denna blogghysteri som uppkommit. Bloggar är inte det enda sättet att publicera sig på nätet. Det finns hemsidor och andra fora som har mer matnyttig info än många bloggar. Det finns fria nättidningar som jag mer ser som konkurrenter till våra dagstidningar än bloggar.

Det är den traditionella pressen som
har tillgång till alla resurser som krävs
för att fånga upp och gräva fram nyheter.

En vanlig bloggare har sällan tillgång
till dessa resurser. En obalans redan här.

Bloggarna kan kritisera traditionella media. Bloggar kan nischa sig på ett sätt som få tidningar kan göra. Bloggar kan skapa debatt i vissa frågor. Bloggar är ett snabbt sätt att publicera på och kommentarsfunktionerna ger möjlighet till debatt på bloggen.

Fler läser dagstidningar än vad de läser bloggar.
Så lär det förbli.

Håkan - hakke snackar får överta stafettpinnen och ämnet är "Hur ska vi uppnå lika lön för lika arbete?" Det gäller alltså löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Håkan är en driven skribent och debattör, jag tror att han har många bra ideér när det gäller just detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 5, 2005 03:48 EM

Kommentarer

Jag håller med och passar på att tillfoga att även om man har bredband hemma så är datorskärmen inte lika bekväm att läsa som en papperstidning. Innan skärmarna har blivit MYCKET bättre kommer böcker och tidningar fortfarande att finnas kvar.

Lennart: Även om papperstidningen är dyr så kommer folk att fortsätta att läsa dem så länge de är betydligt lättare att läsa än en datorskärm. Dessutom tror jag att en stor del av kostnaden för att göra en tidning ändå är journalisternas löner.

Skrivet av: Björn datum: juni 6, 2005 01:36 EM

Ni missar poängen. En blogg är ett utomordentligt billigt kommunikationsmedel. En tidning är fruktansvärt dyr. Därför kommer tidningar i framtiden att distribueras elektroniskt. Infrastrukturen blir billigare. Om bloggare utbildade sig till journalister och fick fast lön så skulle vi då kunna tävla med tidningarna. Men som 'privatjournalister' har vi ingen chans. Vi är amatörer och det märks.

Skrivet av: Lennart datum: juni 6, 2005 06:20 FM

Stafettpinnen mottagen. Det blir något att fundera på över natten. Tack!

Skrivet av: Håkan (hakke) datum: juni 5, 2005 10:06 EM

Krille Krull - ändå hittade du hit.
Åsa - är jag så förutsägbar :)?
Raymond - den riktiga revolutionen var Internet, allt annat är bara nya sätt/ nya tekniker att använda nätet. Men om några år...ja - vi får se hur det utvecklar sig. Just nu tycker jag att "blogghysterin" och hypen i media nästan kväver bloggarna.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 5, 2005 05:53 EM

Jeg er enig i at blogger ikke blir viktigere enn nyheter, og at den vanlige blogger ikke vil kunne erstatte en redaksjon i en avis eller annen mediebedrift.

Men jeg tror at det om et par år vil være langt vanskeligere å skille mellom de to. Det vil da kanskje være like naturlig for nettaviser å publisere gjennom RSS og med mulighet for kommentarer og evt. trackback, som for en hardcore 'blogger'.

Jeg er også enig i at blogging er blitt hypet opp veldig mye.

Men på den andre siden: Blogging ER viktigere enn aviser. Sammen med fremtidige former for 'microcontent' har vi verktøy som virkelig gir enhver person en mulighet til å aggregere sitt innhold ut i en 'bloggosfære'. Om kort tid kan man sende en SMS til en server som så legger informasjonen inn i forskjellige pools / tag folders. Hvis du inkluderer mobilblogging, podcasting og videoblogging i ditt blogging-begrep tror jeg det blir mye lettere å se at her har vi noe virkelig revolusjonerende.

mvh Raymond

Skrivet av: Raymond M. Kristiansen datum: juni 5, 2005 05:45 EM

Vet fan inte vad en blogg är, men jag är jääääävligt glad för det =)

Skrivet av: Krille Krull datum: juni 5, 2005 05:02 EM

Det var det jag väntade mig att du skulle svara. och jag håller med dig om det du skriver.

Vilken svår fråga du ger till hakke! Ska bli intressant att läsa hans svar.

Skrivet av: Åsa datum: juni 5, 2005 04:18 EM