« Skatteverket | Startsidan | Undervattenskamera »

21 mars 2005

Nordeas e-legitimation

Jag tänke skaffa mig Nordeas e-legitimation. Ta det här med att deklarera via nätet. Det vore ju smutt. Nordeas e-legitimation fungerar som en elektronisk ID-handling och kan användas för elektronisk identifiering gentemot myndigheter, stat, kommun, företag och organisationer.

Nedladdningen av en elektronisk ID-handling fungerar endast om du har PC och Microsoft Internet Explorer version 5.01 SP2 eller senare version installerat.

Hur f*n kan de kräva Microsoft Internet Explorer version 5.01 SP2 eller senare installerat? Alla andra webläsare då? Jag kan logga in med Mozilla och göra mina ärenden på Nordeas Internetbank, men en e-legitimation går tydligen inte bra att skaffa med någon annan webläsare.

Skärpning!

Fatta att inte världen enbart består av
Microsoft Internet Explorer-webläsare.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 21, 2005 02:07 EM

Kommentarer

Inte bara det men om du skall använda Nordea e-leg för dina bankaffärer hos dom så krävs det ett avtal med dom.
Avtal skriver Nordea enbart med företag som privatperson var det tvärstop. Jag skaffade e-legget enbart för att kunna göra mina bankaffärer med Nordea smidigare än att skrapa engångskoder varje gång. Totalt lurad av dom. Köpt läsare för kortet etc men kan inte använda det, USCHHH!

Skrivet av: Kari Kiviranta datum: mars 26, 2005 07:59 EM

Jag kör Mozilla, inte Firefox. Finns det inte liknande funktion i Mozilla? Det är nog som du säger, de kollar vilken brynare det är.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 22, 2005 05:02 EM

Knasigt! Det är ju bankid, och det körs som en java-applet, vilket fungerar utmärkt i mozilla. Använder jag...

FÅR du inte komma vidare, för att Nordea upptäcker att du kör mozilla, eller fungerar det helt enkelt inte? Det låter som det tidigare, och i så fall så kan man fixa det, genom att i firefox, om det är mozilla firefox du kör, installera en utökning som gör att du kan ändra din "user agent" till att utge sig för att vara explorer t.ex!

Skrivet av: Mattias Dahlberg datum: mars 22, 2005 04:13 EM

Jag har för mig att den plug-in som används ansluter till MS säkerhets-API därav Windowskravet. Redan för tio år sedan gick det att köra Telias och postens e-leg med både Explorer och Netscape dessutom de flesta e-postverktyg som stödjer PKI-kryptering. Explorerkravet är förmodligen ren lättja och en funktion av det offentliga sveriges ogenomträngliga MS-support. Tänk vad enkelt det skulle vara för Skatteverket om alla hade samma bil, dator, hus och lön :-).

Skrivet av: Mr Hanaga datum: mars 21, 2005 04:23 EM

Här är det MS egna standarder blir korkade...de vill göra oss beroende av deras programvara...

Skrivet av: Bengt datum: mars 21, 2005 02:26 EM

Det är samma sak med SEBs eLeg. De använder sig av Telias tjänst för eLeg och de tycker också att jag ska använda en osäker webbläsare för att utföra säkra tjänster.
Ska minsann skicka ett e-post till både Telia och SEB.

Skrivet av: Patrick datum: mars 21, 2005 02:25 EM