« 8:e mars är den Internationella kvinnodagen, men gör den skäl för namnet? | Startsidan | Chattar du via MSN? »

8 mars 2005

Hamsterpaj och Piratbyrån hämnas på Antipiratbyrån genom sabotage.

Visst kan var och en ha olika åsikter om fildelning och huruvida det ska vara lagligt eller inte. Antipiratbyråns metoder kan diskuteras och så görs det in facto också. Men det Hamsterpaj och Piratbyrån sysslar med är bara barnsligt och förstör för alla, inte bara för dem.

Saxat från IDG:
Branschorganisationen Antipiratbyråns hemsida är sedan söndagskvällen sänkt av en pågående Javaskript-attack. Ungdomssajten Hamsterpaj.net startade attacken och Piratbyrån hjälper till genom att tillhandahålla verktyg på sitt forum.

Det är ett javascript som sägs sänka Antipiratbyråns hemsida. Javascriptet kommer urspungligen via hemsidan Hamsterpaj. På Piratbyråns forum finns länkar till det aktuella skriptet och där ges även möjlighet att vara med och delta i attacken aktivt. Det finns även beskrivningar hur man anonymt kan attackera Antipiratbyrån. Moget! Så djävla barnsligt så det nästan är sanslöst. Inte bara barnsligt, frågan är om det inte är snudd på olagligt.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 8, 2005 02:23 EM

Kommentarer

Nu stänger jag denna tråd, jag har deletat två inlägg som varit direkt fördjävliga. Vill ni kasta skit på folk var vänlig gör det någon annanstans.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 14, 2005 11:07 FM

Tycker nog att den här debatten har spårat ur (iofs i första rubriken i och med att A. Tiger inte är så hålla nivån).

Anders Tornblad:
När du lägger nivån så lågt på ditt inlägg så betvivlar jag att jag skulle vilja köpa eller piratkopiera något du gjort.

Tillbaka till ämnet. Är det fel av personerna att bombardera e-post servrar och siter bara för att man inte gillar det de gör. Helt klart är det det.

Sedan kommer nästa fråga upp, den om stölden. Om jag inte vill ha en pryl stulen så måste jag förvara den på sådant sätt att jag försvårar för tjuven. Jag får inte ha nyckeln i bilen, får inte sätta min TV på torget, etc.

Är det då inte så att de företag och individer (inklusive mig själv) ska vara tvugna att försvåra så mycket för tjuven att det inte lönar sig med stöld. T.ex. kodlås etc.

Den tredje frågan är dynamisk och inte helt lätt att bevisa. Jag vill påstå att de system som idag piratkopieras mest är också de som tack vare piratkopian har fått den bästa marknadspenetrationen. Se PS2 och X-Box, speltillverkarna står i kö för att sina spel publicerade till just dessa konsoller. Varför? Det är de två konsoller det piratkopieras till. Kan det vara så att trots (eller kanske tack vare) den piratkopiering som sker till dessa plattformar så är det här pengarna finns.

Fildelning och småprogrammerare. För mig har p2p inte haft någon avgörande betydelse. Man kan fråga sig varför, jo de program som jag gör är ofta systemspecifika och verksamhetsspecifika och kommer inte ut på DC eller liknande. Den andra orsaken i detta är att företag betalar för jobbet.

Ungefär hälften av de jobb jag utför går under GNU-licenser medan den andra hälften föder advokater. De pengar jag tjänar på licenser äts upp av juridik så jag föredrar faktiskt GNU-licenser.

Och du Anders Tornblad, du är välkommen att använda open source programvara och tänk inte på att vi håller på att svälta ihjäl.

//Bra programmerare svälter inte!

Skrivet av: Herregud datum: mars 13, 2005 03:38 FM

Jag förstår helt klart varför det är mot lagen att sprida upphovsrättsligt skyddat material, men de metoder APB använder kan inte på något sätt försvaras. Man leker polis utan att vara en statlig myndighet, dessutom får man hjälp av kronofogden m.fl. Detta kostar samhället miljonbelopp, dessutom stoppar det inte piratkopiering på något sätt. Se: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=389053&previousRenderType=6
Dessutom tror jag inte Piratbyrån har något med attacken att göra , som David också skriver.

Skrivet av: Alex datum: mars 11, 2005 04:37 EM

Den sk. barnsliga attacken mot APB är troligen ett resultat av att ungdomar och såväl andra i Socialist diktaturen Sverige känner att politiker och rättsväsendet ej lyssnar på dem som medborgare.

Politiker som bryter mot lag och ordning och slipper undan med mera har aldrig varit bra för moral.

Därefter kan man undra varför det är 2 års fängelse på upphovsrättsbrott, medan det verkar som individer som begår våldtäkter och bra mycket grövre våld, eller kör berusad och mejjar ner någon med fordon ens är i närheten, eller till och med går fria.

Det här är troligen bara början...

Skrivet av: Anders datum: mars 11, 2005 10:06 FM

Folk förstår inte hur hårt piratkopiering slår mot små företag. Det handlar inte enbart om film och musik som piratkopieras utan även dataprogram.

Små utvecklare drabbas mycket hårt av piratkopieringen. Priset spelar ingen roll. Vi har testat olika prisnivåer och även den billigaste programvaran piratkopieras. Ett normalt dataprogram tar minst ett 2-3 månader att utveckla. Betänk att en liten firma på 2-3 personer lägger ner 2 månader för att sedan se programmet kopieras och spridas på nätet. Det gör det hela mycket svårt.

Företaget får kanske lägga ner. Det handlar om att folk måste lära sig respektera upphovsrätt och intellektuella rättigheter.

De som ägnar sig åt olaglig kopiering måste sättas dit *hårt* av myndigheter/polis. Det är olagligt och det drabbar faktiskt industrin, även svenska jobb. Och vi behöver fler företag och fler jobb i Sverige. Inte fler bidragstagare som inte gör något annat på dagarna än att sitta framför fildelningsprogrammen och förstöra för seriösa människor och företag.

Skrivet av: Conny datum: mars 10, 2005 02:48 EM

"För att folk inte ska kopiera det du skapar kan du ju låta bli att sprida det."

...och på vilket sätt hade du då tänkt dig att jag skulle kunna ha råd att producera nya program?

Samma sak gäller även de som skapar film och musik.

Skrivet av: Daniel datum: mars 10, 2005 12:59 EM

För att folk inte ska kopiera det du skapar kan du ju låta bli att sprida det. Jag blir så trött på alla som tycker det är självklart att de har rätt att bestämma vad jag får göra med min dator och mitt modem.

(För vidare diskussion vore Piratbyråns forum ett bra ställe.)

Skrivet av: Vaste datum: mars 10, 2005 02:11 FM

Tack Annica

Nu hoppas jag att Google upptäcker min URL också

Skrivet av: Bengt datum: mars 8, 2005 05:10 EM

Men är det korrekt att påstå att Piratbyrån ligger bakom och hjälper till att utföra DoS-attacken, när det är något som diskuteras på deras forum?

Skrivet av: Patrick datum: mars 8, 2005 04:41 EM

Det finns väl lite mer mogna och lagliga sätt att protestera och visa sitt missnöje med sakernas tillstånd. Det som de gör nu är inte okey. Tänk om varje sajt som inte faller någon på läppen skulle utsättas för samma attacker? Det är så barnsligt så det jag bara baxnar.

Bengt, jag har ändrat.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 8, 2005 04:04 EM

Det kanske är så att filmindustrin - för att inte tala om spelindustrin - tagit alldeles för hutlöst höga priser.
Det här är de maktlösas enda sätt att protestera tror jag. När till och med polisen tillåter antipiratbyrån att agera polis.
Uppenbarligen är det något som inte står rätt till i hur fillmer och spel säljs när filutdelningen blomstrar. De flesta vill självklart hellre köpa sakerna.

Skrivet av: Chadie datum: mars 8, 2005 03:56 EM

David: Det kopieras böcker också, men inte i samma utsträckning - därför utgår inte folk från att böcker "ska" vara gratis på samma sätt som när det gäller musik. Det finns väl ingen som säger till någon med stort privat bibliotek "Du, du kan väl kopiera ett par bra böcker åt mig" - man köper böcker istället, eller lånar på biblioteket. Repliken "Du kan väl bränna ner några skivor med mp3 åt mig" är däremot betydligt vanligare. När ett brott blir lättare att begå, börjar fler begå det. Det är mycket tråkigt, tycker jag.

Skrivet av: Anders Tornblad datum: mars 8, 2005 03:28 EM

Hej Annica.

Att attackera Antipiratbyrån pga av deras (enligt Piratbyrån mfl) övertramp på PUL för att sänka sajten är precis som du säger, otroligt barnsligt. Men jag tvivlar på att de som håller i trådarna för Piratbyrån (Rasmus Fleischer mfl) tycker annorlunda.

De skriver själva på sin hemsida:

"Under söndagen har Antipiratbyråns hemsida varit oåtkomlig under långa perioder. Enligt vad Piratbyrån erfar är detta en konsekvens av en kampanj lanserad av arga ungdomar."

Detta tycks vara en aktion genomförd av medlemmar på piratbyrån, och de har gaddat ihop sig genom piratbyråns forum. Så att säga att Piratbyrån själva har utfört dådet är aningen missvisande.

Och till Anders: Änsålänge så är faktist musik och filmer helt lagligt att ladda ner. Och jag tvivlar på att det nya lagförslaget kommer att göra speciellt stor skillnad. Det har nästan blivit en inrotad del av vår kultur med piratkopiering. Och de som sysslar med verksamheten ligger alltid snäppet före utvecklarna som försöker sätta stopp för det.

Skrivet av: David datum: mars 8, 2005 03:17 EM

Attackera Piratbyrån? Så otroligt barnsligt! Jag kan riktigt se alla fånsmilande fjuniga glin framför mig där de sitter och tycker att de är 1337 som fan för att de vet hur man klickar på en javascript-länk.

Varifrån har alla (nästan alla i en viss åldersgrupp) fått för sig att saker ska vara gratis bara för att de är datoriserade? "Information wants to be free" skrev cyberpunkarna på 80-talet. Grow up, skriver jag. Jobbar jag, ska jag ha betalt för mitt jobb. Vill folk inte betala för vad jag programmerar, skriver, komponerar eller regisserar, så får de väl skaffa ett annat datorprogram, lyssna på annan musik, läsa en annan bok eller se en annan film.

Skrivet av: Anders Tornblad datum: mars 8, 2005 02:51 EM

Jag ändrar min URL
http://web.telia.com/~u87219511/blog/

Skrivet av: Bengt datum: mars 8, 2005 02:43 EM