« Bhopal | Startsidan | Bloggmiddag »

29 november 2004

Skånska nazister

I morgon öppnar en utställning i Malmö som fokuserar på skånska nazister. Projektledaren menar på att barn under 12 år ska absolut inte se utställningen och ungdomar mellan 12 och 16 år bör göra det i vuxnas sällskap.

Då måste det vara en ganska kontroversiell utställning med andra ord och jag tycker att det är bra att nazismens irrläror och hatiska budskap visas offentligt. Jag hoppas på att det kanske kan bli en vandringsutställning som når även Stockholm och övriga landet. Men, förutom det öppna hatet och de våldshandlingar som följer i nazismens spår, vill utställningen visa på att den farligaste rasismen är den som inte syns.

Du kan du läsa om svenska nazister på Expo.se.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 29, 2004 10:53 FM

Kommentarer

Vart och när är/var denna utställning?

Skrivet av: andreas datum: december 7, 2004 08:10 FM

Det lät som en utställning jag vill se. Jag hoppas också att den hittar upp hit vad det lider.

Skrivet av: Carina D datum: november 30, 2004 11:05 FM

Det var en intressant vinkling. Den omvända rasismen, ja - det är inte så ofta det talas om den.

Bern mellan 12 och 16 får se utställningen med en vuxen i sällskap. Det kanske är ganska vettigt om det är otäcka bilder?

Jag tycker att barn under 12 ska skyddas så långt det nu går från att se otäcka bilder, allrahelst om ingen vuxen finns till hands att prata om och förklara lite mer ingående om det barnet tittat på.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 29, 2004 11:42 FM

I debatten kring rasism får man absolut inte glömma den rasism som finns på den sida som traditionellt är den utsatta parten. Rasismen mellan invandrargrupper och även mot svenskar ("svennar") är i allra högsta grad existerande. Den glöms lätt bort i debatterna.

Om en utställning om nazismen inte välkomnar barn och ungdom så har den ju gått helt förlorad. Det är ju i just de åldrarna som man är som mest mottaglig för propagandan. Om man på en väldigt pedagogiskt sätt kan visa koncentrationsläger för barn och ungdomar så förefaller det ganska enkelt att sätta upp en utställning om skånsk nazism.

Skrivet av: Patrick datum: november 29, 2004 11:10 FM