« Pedofiler får härja fritt | Startsidan | Bloggtreklöver 4 »

27 november 2004

Saudi Woman Pilot? Then Pigs Will Fly

I Saudiarabien får inte kvinnor köra bil. Det hindras via lagsstiftning som förbjuder kvinnor att ta körkort. Att det inte finns någon lagstiftning som förbjuder dem att bli pilot beror nog på att ingen ens har tänkt i de banorna att en kvinna skulle kunna utbilda sig till pilot. Hade de gjort det hade det med all sannolikhet funnits en lag som förbjöd kvinnor att bli pilot. Den kanske kommer inom kort?

Kvinnorna i Saudiarabien lever ett ganska inskränkt liv, likt i många av de länder som har Koranen som rättesnöre. En kvinna får inte resa någonstans utan tillstånd av en manlig förmyndare. Kvinnorna får inte rösta. De förutsätts gå beslöjade.

Nu har Saudiarabien fått sin första kvinnliga pilot och hon ska börja sin anställning nästa är när hon fått sin trafikflygarlicens. Prins Alwaleed ibn Talal har anställt Hanadi Hindi i sitt flygbolag Kingdom Holding Company. Men det roliga i kråksången är att hon kan inte köra bil till jobbet (flygplatsen) innan hon sätter sig i jetplanet för att flyga passagerarna till destinationen

Jag sökte på "Hanadi Hindi" på Google

Saudi Woman Pilot? - Then Pigs Will Fly
www.ezboard.com
Sky’s the Limit for Saudi Woman Pilot Lydia Georgi, Agence France Presse Hanadi Hindi hopes to become the first female to fly a Saudi Arabian Airlines plane. ... pub6.ezboard.com/fhinduunityhinduismhottopics.
showMessage?topicID=18495.topic

Inlägget är borttaget.
Men liknande reaktioner misstänker
jag är vanliga i stora delar av
den värld hon kommer i från.
Saudi Woman Pilot? - Then Pigs Will Fly!
Ja, det säger en hel del om deras kvinnosyn.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 27, 2004 05:17 EM

Kommentarer

BengtO, i och med att inlägget tagits bort misstänker jag att det rört sig om ett negativt dito.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 28, 2004 06:15 FM

Visst kan svin flyga. Det finns ju manliga piloter också.

Skrivet av: Jontas datum: november 27, 2004 09:30 EM


Ja det är lite märkligt hur kvinnan betraktas i SA och i andra liknade stater. Det blir än mer mystiskt när man konstaterar att många kvinnor upprätthåller avancerade tjänster som professorer på olika fakulteter på universiteten. Hur kommer det sig att en kvinna kan vara professor i atomfysik samtidigt som hon inte tillåts köra bil?

Märkligt..

De har väl inte hört talas om VÅRA fördomar om kvinnor bakom ratten? :-)

I det moderna landet USA finns det ett flertal lagförslag om att kvinnan själv inte ska få avgöra om hon ska göra abort eller ej. I vårt lilla land har inte kvinnor haft rösträtt speciellt länge, och i Schweiz har de inte det ännu i alla län. Fast, det är klart, Saudiarabien är ju vårt grannland så det känns ju mer angeläget att prata om.. :-)

Av detta ska man inte tro att jag är likgiltig inför kvinnoförtryck i vare sig det ena eller andra landet. Det jag möjligen kan tycka är väl att man bör sätta sig en stund och fundera över vilken källa man använder, och vilka motiv källan har..

I ett land som inte ligger såå avlägset från SA så *måste* kvinnor bära peruk om de inte är oskulder. I vårt lilla land gäller samma sak. En gift kvinna får INTE visa sitt hår. Vilken religion de tillhör vill jag inte avslöja, men jag kan berätta att i deras hemland regerar en krigsförbrytare som heter Sharon..

Skrivet av: Jinge datum: november 27, 2004 08:34 EM

Hej Annica!
Jag läste på sidan om dig att vi bott i samma portuppgång i Bagis. Rusthållarevägen 181.
Vi bodde 1 tr dörren till vänster.
´Gudars vilken bra lägenhet med finfin utsikt.
Men jag trivdes ändå inte riktigt där och kan bara inte fatta varför?
-Kanske beroendes på sån där feng shi eller vad det heter?

Tänk att 1 månad efter att vi flyttat därifrån så gjorde dom om till bostadrätter.
Tror det var år 2001.
Blev så himla paff.
Om vi bara bott kvar och kunnat köpa och sälja så hade vi kunnat bygga ut här på landet där vi bor nu i ett litet hus på 47 kvadrat.
Å andra sidan är jag emot att man gör om allt till bostadrätter.
Klyvet jag vet;-)
Ha det gott!
Ankie

Skrivet av: Ankie datum: november 27, 2004 06:44 EM

Möjligen har du misuppfattat rubriken litet. Man brukar använda uttrycket "pigs will fly" (eller snarare "yes, and pigs may fly")för att uttrycka att något är ytterst osannolikt - det behöver inte alls ha varit ett förnedrande omdöme om den kvinnliga piloten. Fast hur det var tänkt vet man ju inte.

Skrivet av: Bengt O. datum: november 27, 2004 06:39 EM

Ja, nog har jag svårt att föreställa mig ett liv utan körkort. Här i Närke cyklar visserligen de flesta året om, och bussen är väl mest som en nödåtgärd.

Instängt skulle det vara. Där jag bor har jag sett kvinnor i slöja som kör bil, men inga som cyklar. Det kanske inte går för sig?

Skrivet av: Desirée datum: november 27, 2004 05:36 EM