« Bloggtreklöver 3 | Startsidan | Saudi Woman Pilot? Then Pigs Will Fly »

27 november 2004

Pedofiler får härja fritt

Polisen har inte råd att spåra pedofil.

– Vi ska spara pengar och får bara spåra mobilsamtal om det rör sig om grövre brott, närpolisen i Vallentuna till Metro.

Enligt rättegångsbalken får en polisundersökning inte kosta orimligt mycket i relation till brottets art. Än så länge rubriceras pedofilens närmanden som sexuellt ofredande, vilket ger högst två års fängelse.

Horribelt tycker jag. Det måste vara i samhällets intresse att ringa in och fånga denna man som uppenbarligen utgör en fara för barnen i Vallentuna. Ansvaret ska inte läggas på föräldrarna. Mannen ringer hem till barn och gör sexuella anspelningar. Mannen har försökt locka in barn i sin bil. Mannen kommer med all sannolikhet att en dag, i morgon eller i framtiden, att lyckas med sitt uppsåt – om ingen hindrar honom. Det är givetvis en polissak så det skriker om det. Men polisen kanske rubricerar även detta som "vardagsbrott" och lägger därmed inte ned någon energi på det hela?

Att polisen inte har råd är ingen nyhet. Nedan har jag lagt in ett exempel där jag själv har fått ta del av detta. Detta är intet jämfört med pedofilens framfart, men ger vid handen att polisen har lite underliga prioriteringar och att de inte säger sig ha råd, med skitsummor rent ut sagt om jag ska jämföra med de enorma kostnader som polisen måste lägga ut för att bevaka fotbollshuliganer, demonstrationer och när de bevakar politikers toppmöten i Sverige.

// Annica Tiger

3:e mars 2002 fick jag detta inlägg i min Reload.

webb design mums kaka! - apkuk 03:39:23 03/03/02 213.65.121.2

ursäkta du e knappast någon briljant webdesigner annica.
jag måste faktiskt påstå att du rent av e kass.
scripta hit o scripta dit det tillhör fan början mitten av 90 talet du e förlegad gammeltacka. hört talas om macromedias olika program? ne trodde inte det,! tjockis.
min lille bror e 14 han skulle kunna ha gråstarr och ett halvt finger och göra bättre hemsidor än dig slappstjärt!
men seriöst anki panki sluta med kvinno tjosanet ska man propagera för jämnställdehet ska man bara leva som man lära o ej bedriva hämd och hetsjakt på män som besitter chefspositioner, fetto!
Det jag vill komma fram till är att jag tycker du är en sån slyna så att jag börjar gråta!
snälla jag ber dej ta livet av dej! SUGGA! fifan asså! du e patetisk! äckel

Tidpunkten 03:39:23 - *miss i nassen*, ger vid handen attt skribenten måhända kanske inte var riktigt nykter. Men oavsett det så var det ett inlägg som jag höjde ett ögonbryn inför. Visst får var och en tycka att jag inte är någon briljant webdesigner, det har jag aldrig heller utgett mig för att vara :), däremot kan jag nog slå skribentens lillbror på fingrarna när det gäller kodning. Vad driver någon att göra ett sådant här inlägg?

Hur som helst. Jag bestämde mig för att göra en polisanmälan, just for the record. Det bör alla göra. Det som inte finns i statistiken syns inte. Det som inte syns, finns inte. Det som inte finns uppmärksammas inte och behöver därmed inte åtgärdas.

Jag skrev ut inlägget. Bifogade IP-nummer och skrev ut den formella abusanmälan jag gjort till Telia Abuse. Jag tågade ned till Kungsängens polisstation.

Jag var väl förberedd på scenariot som skulle utspela sig där. Internet och poliser är ingen bra kombination. Än! En gammal, rar farbror polis tog emot mig. Han tog min lilla papperslapp. Han läste och begrundade. Han förstod nog inte ens hur en gästbok eller anslagstavla fungerar. Det kunde jag tydligt förstå.

Jag tog på mig min pedagogiska hatt och försökte med en förklaring med proppskåpet och elnätet :), se fotnot längst ned.

Sedan kom vi till brottsrubriceringen på det jag ville anmäla. Men vad ska jag skriva frågade han? Lite uppgivet. Han tog en paus och gick och snöt sig. Väldigt långdraget och omständligt, jag riktigt kände hans handfallenhet. Den var så stark att jag nästan kunde ta på den.

Jag har förstått att man måste applicera det IRL för att få en förståelse för vad som egentligen avses. Jag frågade honom hur det skulle betecknas IRL om någon kom fram till honom, klappade honom lite lätt på axeln och bad honom ta livet av sig samt hävde ur sig massor av andra otidigheter.

Han sken upp – ofredande!
Ja, svarade jag. Skriv det!

Han tvekade och menade på att det går ju inte att jämföra, Internet och IRL.

25:e mars kom underrättelsen om beslutet:
Förundersökning nedlägges.
Ej spaningsresultat.
Polisen har gjort efterforskningar i ärendet. Dessa gav inga resultat. Det finns för närvarande inte några tips eller andra uppslag som gör att polisen på ett bra sätt kan arbeta med ärendet.

Nej, att Telia har spårat och sänt en skriftlig varning till innehavaren av Internet-kontot spelar ingen roll. Telia vet vem det är. Men polisen har inte råd att betala för att få dessa uppgifter, som i mina ögon verkligen är underlag för spaningsresultat i megaformat.

Telia och andra ISP:ar debiterar polisen om de ska göra efterforskningar och lämna ut information. Polisen har inte råd att betala utan detta sker bara vid mordutredningar och andra mycket grova brott. Lindriga brott (som sorteras under vardagsbrottslighet), som ofredande och hot, har de inte resurser att utreda. Vad kan det kosta att få ut uppgifter från en ISP? 500 - 750 kronor?

Dessutom lämnar bara vissa ISP:ar ut uppgifter om det är mer än två års fängelse som straff för det angivna brottet. Det hänvisas till den personliga integriteten. Jadu....offrets personliga integritet verkar inte spela någon roll. Skydda förövaren, blotta offret. Varför känns det mönstret igen från ex. problematiken med kvinnomisshandel?

Så summasummarum - det _är_ fritt fram på Internet att göra vad man vill. Bara du håller dig lite lagom utanför lagens råmärken. Fel! Fel! Fel, tycker jag.

Den enda part som gör något, alternativt kan göra något åt den (fast numera är alla abuseavdelningarna överbelastade) är kundens egen ISP. Då blir det x antal varningar och sedan avstängning. Det finns inga "svarta listor" ISP:arna emellan, det är alltså fritt fram för abusören att byta ISP. Tills han eller hon blir avstängd därifrån. Då är det bara att byta ISP igen. Detta kan de hålla på med ett bra tag, med tanke på det antal ISP:ar som finns i Sverige.

Jag hade en lång pratstund med den kvinnliga polisinspektören. Hon tyckte nog att jag var osedvanligt frågvis. Men jag är av en nyfiken natur. Jag fick svar på många frågor.

Jag fick en bra insyn i polisens problematik. Att de inte tappar sugen ibland? Stundtals verkar de själva motarbetas av systemet i sig. Det är lätt att bara skälla på dem och mena på att de inte hänger med i utvecklingen.

Det är kanske snarare att de saknar rätta verktygen. Det är lagen som inte hänger med (förutom då att de har svårt att dra paralleller med brott på nätet och IRL), förutom då att de inte har resurser till att ens ta tag i en fjärdedel av de anmälningar som kommer in. Deras sätt att lösa resursproblemet på är att skriva av allt, vartefter det kommer in.

Jag bara skrattade när hon menade på att enda sättet att lösa det hela vore om JAG TOG BORT MIN HEMSIDA. Det har hon i och för sig rätt i :).

Ingen hemsida. Ingen som kan göra inlägg i din gästbok.

Ingen email. Ingen som kan skicka hot, virus och ofreda dig via den.

Ingen mobil. Ingen kan skicka hotfulla SMS.

Ingen telefon. Ingen kan trakassera dig via den.

Har du affär och är rädd för att bli rånad? Stäng affären.

Är du kvinna och rädd att vara ensam ute när det är mörkt? Ge sjutton i att gå ut.

Är du gammal och rädd för väskryckare? Samma sak där, ge sjutton i att gå ut - överhuvudtaget.

Vill du inte riskera att få bilen stulen. Sälj bilen.

:::::::::::::::::
Fotnot

Proppskåpet och elnätet
(skrivet i mars 2002)

Tänk om du fick ett brev i brevlådan med avsändare Drömelvan Aftonbladet. Vad skulle du göra? Slänga det? Öppna det? Antagligen skulle du öppna det eftersom avsändaren klingar någorlunda bekant.

I kuvertet finns en liten manick som du uppmanas att klicka på. Jag misstänker att du skulle göra det. Vem misstänker att en känd avsändares brev innehåller elaka saker?

När du sedermera klickar på manicken börjar proppskåpet leva ett eget liv. Tjofräs! Hela ditt elnät i hemmet kollapsar. Det blir dyrt att anlita en elektriker för att återställa det i samma skick som innan.

Vad skulle du göra? Ringa ett ilsket samtal till Aftonbladet? Kontakta polisen? Antagligen bäggedera. Polisen skulle i alla fall ta detta på fullaste allvar. Det kan jag sätta en tia på.

Det hände ju lixom IRL (i verkliga livet), alltså är det påtagligt och går att utreda. Att sända brev i andras namn är inte lagligt. Att förstöra hela ditt elnät skulle kunna klassas som sabotage. Aftonbladet skulle oxå säkerligen vilja ha ett finger med i spelet för att jaga fram vem som missbrukar deras goda rykte.

Nu överför vi det till Internet. Det däringa Interrrnett - där allt kan hända och så gör. Men det är inte på riktigt verkar det som.

Jag fick ett mail som såg ut att komma från Aftonbladet.

Subject: A very new game
Date: Sun, 03 Mar 2002 20:02:56 +0300
From: dromelvan <dromelvan@dromelvan.aftonbladet.se>
To:

This is a special new game
This game is my first work.
You're the first player.
I expect you would enjoy it.

I mailet fanns ett virus (en mask) inkluderat, W32.Klez.E@mm. Ett farligt sådant. Det aktiveras den sjätte varje månad och förstör rejält i din dator. Det skriver över de flesta filer och förstör dem. Stackars satar som råkar ut för detta virus.

Det kan bli dyrt, både i pengar och erfarenhet. Nu klickade jag inte på bifogade fil. Jag klickar aldrig på okända bifogade filer.

Mitt antivirus-program notifierade mig också dessutom innan det ens hann laddas ned. Men jag blev nyfiken eftersom det var adresserat från Aftonbladet. Jag gick in och kikade i mailets header.

Det var bara en fejk. Någon från Telia hade mailat via en rysk server och fejkat avsändaren.

Received:
from t4o32p6.telia.com ([194.236.208.186] helo=Gzvolaga) by mx9.mail.ru with smtp (Exim 3.14 #1) id 16hZNv-000Ka5-00 for ; Sun, 03 Mar 2002 20:02:56 +0300

Annica Tiger november 27, 2004 08:34 FM

Kommentarer

Tack!

Jag som trodde att ingen skulle orka läsa det eftersom det blev så långt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 28, 2004 06:17 FM

Och ja, det var ett JÄTTEBRA inlägg, Annica!!!

Skrivet av: Henrik datum: november 28, 2004 03:11 FM

Det här är illa! :-(

Det jäkliga är att om man några siter, eller ens sitter på IRC från jobbet / hemma och ser sig bli ddosad av någon som tydligen är "sné" på en själv, ja då kan man endast vänta ut problemet. Att få hjälp från ISP (i mitt fall Telia) kan ta dagar, och då är oftast attacken över.

Skrivet av: Henrik datum: november 28, 2004 03:10 FM

Ville bara säga att: fan , vad läsvärd du är Annica.

Skrivet av: Johnny datum: november 28, 2004 02:22 FM

Att spamma Aftonbladet om saken är nog onödigt, men av Telias abuse borde du ha fått ett automatsvar med ärendenummer osv.

Skrivet av: JonasB datum: november 27, 2004 05:42 EM

Jag mailade både Telia och Aftonbladet om Drömelvans virusmail. men ingen av dem hörde av sig.

Polisen vet inte mycket om Internet, det är säkert. Den vet nog ganska lite om alla de nya teknikerna som kommit.

Många polisstationer har inte ens tillgång till Internet på polisstationen har jag förstått.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 27, 2004 05:23 EM

Ett problem är att den som tar upp anmälan inte har något med den att göra när den är färdigskriven. Den enskilda polisen kan tycka att man bör gå vidare, h_n har träffat anmälaren och gjort sig en uppfattning.

Men anmälan - om den inte skrivs av direkt av vakthavande befäl - hamnar sen hos en kriminalpolis som har mycket att göra. Anmälan är bara en i den stora högen.

Närpolisidén var att den som tog emot också skulle utreda. Det var en bra, men tydligen ogenomförbar idé. Som kostade skattebetalarna SÅ jävla mycket pengar!

Skrivet av: Monica datum: november 27, 2004 12:42 EM

Konstigt att det är polisen som ska betala Telia. Det borde ISPn stå för tycker jag instinktivt.

Jättebra att du allmänbildar iallafall, även om det inte hjälpte dig i just det här fallet. Nästa gång nån kommer in på polisstationen i Kungsängen kommer de veta vad det handlar om!

Skrivet av: Aron datum: november 27, 2004 12:35 EM

Du har väl mailat till abuse på Telia med viruset? De har folk som har betalt för att rensa upp i sånt där.

För några år sedan var folk mycket duktigare på att klaga hos ISPn. Nu är det väl så mycket att man inte orkar, men det är fel tänkt, de måste få en chans att rensa upp i träsket.

Skrivet av: JonasB datum: november 27, 2004 10:30 FM

Säg inte det. De kan ju slå fler flugor i samma smäll, runt 9.000000 flugor, typ..

Skrivet av: Jinge datum: november 27, 2004 09:23 FM

Denna lag som diskuteras och dess utfall kommer nog aldrig att användas i polisiärt arbete som detta med pedofilen. Det är annat de är ute efter misstänker jag.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 27, 2004 08:46 FM

Det ÄR ett problem du tar upp Annica. Men det är lite lustigt att media börjar skriva om detta just nu när EU ska stifta en lag som medger för polisen att kolla och logga all mobiltelefon- och internettrafik minst ett år. Utan att brottsmisstanke krävs.

Jag bloggade exakt samtidigt som det. Så vill du och andra ha en annan aspekt på saken så får man det om man läser:

www.jinge.se/index.php?p=276

1) Jag tror att polisen ägnar sig åt lobbying.

2) Min uppfattning är att de ska ha resurser, men inte så stora att de kan spionera på någon som inte ens är brottsmisstänkt.

3) Idé: Det ska krävas minst ett års fängelse för att de ska få kolla.

4) Och det ska telefonbolagen stå för.

Mvh Jinge

Skrivet av: Jinge datum: november 27, 2004 08:44 FM