« Fredagsfyran v.43 | Startsidan | Onödig uppfinning? »

23 oktober 2004

Solskenshistoria

I går när jag satt på pendeln och läste Metro hittade jag en artikel som tyckte var intressant. IMN Suntech AB har tillverkat konstgjorda solar åt bilindustrin sedan 1988. Volvo i Torslanda använder denna produkt för att testköra i alla klimat.

Många företag och vårdinstitutioner sägs ha visat intresse för denna produkt som kallas Relight. Ett ålderdomshem i Vänersborg har en tropisk anläggning som används inom vården, men den är populär bland personalen också.

Den finns på Birka Paradise som kommer att göra sin jungfrutur om några veckor. Där kommer det att finnas ett badlandskap med konstgjorda solar och man blir brun, effekten är dock inte lika kraftig som på solarier. Fördelen att företaget har samarbetat med Statens Provningsanstalt och lyckats få bort de våglängder som misstänks orsaka hudcancer.

Låter det inte som en riktig solskenshistoria?

Priset för hemmaanläggningen beräknas bli runt 15.000 kronor och det skulle jag faktiskt tänka mig att betala. Tänk att ha den hemma och under vinterns mörka timmar få uppleva lite soligare nejder hemma i vardagsrummet? Bara att få uppleva ljuset och värmen vore stresslindrande och en lisa för själen. Ljusterapi är ett sätt att stå ut med mörkret under vinterhalvåret. Att man kanske får en lite snyggare brun kulör är bara en bonus. Vinterns kranka blekhet står sig slätt gentemot detta.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 23, 2004 06:42 FM

Kommentarer

Själv tycker jag att det låter underbart och uppiggande när solen går ner klockan 4 på eftermiddagen och det är -10c. Även om det bara är så i ett par månader varje år så känns det som en evighet ibland. Blir man lite brun på köpet vore ju det trevligt men ljuset och solens strålar är det som lockar mest tycker jag. :)

Skrivet av: myrkotten / Jenny datum: oktober 23, 2004 02:24 EM

Det är inte bara frågan om att bli brun. Det är solens strålar, likt ljusterapi som ska vara bra. Jag har faktiskt aldrig solat i solarium men det verkar inte vara så toppen att ligga där instängd i en bur :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 23, 2004 02:13 EM

Hmm...ett solarium kostar mindre än 15 papp. Där blir man brun, det är ljust och varmt. Kan det bli bättre :)

Skrivet av: Claes datum: oktober 23, 2004 01:26 EM

Nämen Annica! 15 papp för att kunna bli brunbränd inomhus? Det finns väl egentligen ingen orsak alls att utsätta sig för sol annars än utomhus under sommaren? Eller är detta något som skiljer män från kvinnor?

Skrivet av: Jinge datum: oktober 23, 2004 09:47 FM