« Solskenshistoria | Startsidan | Högskoleprov »

24 oktober 2004

Onödig uppfinning?

On Off

Avdelningen onödiga uppfinningar.
Eller inte?

För tio år sedan var en kille och hans vänner ute på en restaurang för att prata och umgås. Det blev tydligen inte så mycket av den varan då de inte kunde slita blickarna från en TV som stod på i lokalen. Nu, tio år efteråt, har han uppfunnit en TV-avstängare, en enkel knapp på en fjärrkontroll-nyckelring som stänger av de flesta TV-modeller, de flesta modeller, när knappen trycks in går den igenom cirka 200 ir-koder för ungefär 1000 olika tevemodeller, allt enligt IDG.

Jag tycker nog att var och en bör ha så mycket självdisciplin att kunna undvika att så fort en TV står på så ska TV:n med automatik hamna i blickpunkten. Men det är min åsikt. Jag tycker nog att denna uppfinning är lite diabolisk eftersom att den med all sannolikhet kommer att missbrukas, mest på pin kiv och inget annat.

Uppfinnaren fått tydligen förfrågningar om han kan göra en liknande fjärrkontroll som stänger av mobiltelefoner, billarm och kraftiga bashögtalare i bilar – ja, vad som nu kan tänkas stängas av via en fjärrkontroll. Tanken hisnar.

Visst vore det väl bra, skulle säkert många biltjuvar tycka, att kunna stänga av billarm, allrahelst om planer finns att bryta sig in i bilen. När en operafantast sitter vid rödlyset och en bil stannar bredvid som spelar hårdrock på högsta volym kan ett snabbt klick med operafantastens fjärrkontroll tysta hårdrockmusiken. Innan mobilhataren går in på restaurang eller pendeltågsvagnen görs ett snabbt klick på fjärrkontroll och alla mobiler stängs av med automatik. Bra för den som inte vill bli störd av alla dessa polyfoniska skrällande ringsignaler, men kanske mindre bra för den som väntar på ett viktigt samtal.

Fantasin drar iväg.
Nej, inte är det ditåt utveckligen ska gå hän?

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 24, 2004 06:45 FM

Kommentarer

Intresant diskution osm denna artickel genererar!
Diskutionen har tre teman som jag ser det

1 äganderätt äger jag en tv skall jag minsan bestämma över den om den skall vara på eller ej osv!

2 Demokrati och inflytande, prata tvn (eller snarare dess ägare till rätta

3 Anarkistisk synsätt! Stör tvn mig så stänger jag av den! Dvs jag som privatperson bestämmer över utrustningen! Kan jag inte appsektera den så dödar jag den!

Vllken linge som segrar beror alltså på vilken ideologi som är stärkast! Dock håller jag i första hitet på anarkisterna som dock efter ett tag blir omöjlig att använda för de som håller på sin öganderätt kommer att på olika sätt omöjliggöra anarkisterna härgningar genom a
tt skärma av, stänga av möjligheten att använda fjärkontrollen på min tv!

Skrivet av: Micke datum: oktober 25, 2004 02:32 EM

TV i lokaler går väl att behandla på annat sätt än att tvångsstänga dem? A. Fråga lokalägaren om det bra att stänga, kolla först så inte ser på TV:n förståss - då är det nog ingen bra idé.. B. Välj annan lokal.

Jag ser lite längre än så och det där med att kunna stänga av billarm och annat verkar mindre kul. Jag ser tillfällen till missbruk.

BTW - grannarna kan man väl ringa på hos och be dem sänka ljudet?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 24, 2004 01:12 EM

Undrar om den skulle fungera på arabisk musik...? Det vore underbart :-)

Skrivet av: Desirée datum: oktober 24, 2004 12:03 EM

Självdisciplin eller ej, en tv är störande och drar upp ljudvolymen i hela lokalen så att det blir svårare att prata.

Jag tycker att det är en ovanligt vettig uppfinning, även om det redan finns multifjärrkontroller. Hur ofta har man en multifjärrkontroll i fickan när man som bäst behöver den?

Skrivet av: Björn Gustavsson datum: oktober 24, 2004 10:14 FM

Jag skrattade när jag såg den uppfinningen på IDG som jag också följer då och då.

Dock är det väl litet onödig uppfinning eftersom det redan finns multifjärrkontroller där man egentligen bara behöver göra det enklare och byta modell. Då kan man stänga av, byta kanal eller sänka ljudet.

Eftersom fjärrkontrollerna bygger på IR ljus så kan man inte vara i en annan bil eller ha väggar imellan.

Annars vore det ju kul om man kunde stänga av grannens stereo när denne spelar för högt.

Skrivet av: Bengt datum: oktober 24, 2004 09:25 FM