« Mors lilla Olle | Startsidan | Audioblog »

19 oktober 2004

Paradis för hypokondriker

Kunskapens "äpple" bör inte bara "betraktas", det bör även "avnjutas och ätas upp" – det vill säga kunskaperna ska sättas i verket.

Att Internet är rena rama paradiset för en hypokondriker är en problematik som är känd sedan gammalt. Istället för att läsa sina tummade exemplar av läkarböcker finns numera hur många hälso- och sjukvårdshemsidor som helst att botanisera i. Tro det eller ej, men information om medicin och hälsa är det enskilt största ämnesområdet på Internet. Jag är glad att jag inte lider av hypokondri.

Men alla dessa hemsidor fullmatade med information innebär även problem för sjuka som bara söker lite mer fakta om just sin sjukdom skriver SvD.

Sjuka personer som använder internet för att få information om sin sjukdom får visserligen mer kunskap, men deras hälsa försämras i stället för att förbättras. Det överraskande resultatet kom fram i den första omfattande studien av vilka effekter de många hälsosajterna har.

Undersökningen gjordes av av välrekommenderade Cochrane som är ett internationellt nätverk bestående av forskare som sysslar med att kvalitetsmäta och utvärdera all tillgänglig medicinsk forskning. De som kommit fram till slutsatsen att sjuka blir sjukare när de hämtar kunskap på nätet är en grupp utvärderare under ledning av forskare vid University College London i Storbritannien som analyserat alla studier av hur internets hälsosajter påverkar sjuka personer.

Jag dristar mig till en egen slutsats. De som surfar mycket på hälsosajterna sitter säkert ofta och länge framför datorn, vilket på sikt måste påverka deras hälsotillstånd. Stäng ned datorn och gå ut och gå istället är mitt råd. Motion och en bra diet lär sänka blodsockernivåerna bättre än att läsa om att de bör sänkas på skärmen. Information och ökad kunskap i all ära. Den ska inte bara vara teoretisk, den ska praktiseras också.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 19, 2004 04:38 EM

Kommentarer

Visst är det intressant, http://www.cochrane.org/ verkar vara en seriös aktör i alla fall.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 19, 2004 06:41 EM

Frågan är också hur vetenskapligt underbyggd testen är. Vi är tydligen flera som skrivit om samma ska. Jag också igår och några andra. Det är ett intresaant ämne.

Skrivet av: Chadie datum: oktober 19, 2004 05:53 EM

Yepp, SvD ska det vara. Johnny, ont i stortån kan vara cancer :). Skämt åsido. att läsa om alla sjukdomar som finns gör nog bara en sjuk - eller sjukare.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: oktober 19, 2004 05:17 EM

"skriver SvD" menar du väl? ;)

Skrivet av: Pelle datum: oktober 19, 2004 04:52 EM

Jag känner igen det där. Det är faktiskt så. När jag har känt av konstiga symptom i kroppen har jag googlat som fan och det, och kollat genom alla doktor-siter. Och man kommer alltid fram till samma sak: Du har Cancer! Och sen spelar det ingen roll om man sökte på "ont i stortån". Snacka om att symptomen känns värre efteråt.

Skrivet av: Johnny datum: oktober 19, 2004 04:50 EM