« Kollektivistisk syn? | Startsidan | Olåst dörr »

30 augusti 2004

Talibanerna på frammarsch

Afghanistans huvudstad Kabul utsattes för ett bilbombsattentat i går. Talibanerna har tagit på sig sprängdådet. Talibanerna störtades av USA-ledda styrkor i slutet av år 2001, men tycks inte ha kunnat avväpnas av nuvarande regering eller de fredsbevarande grupper som finns kvar i landet.

Talibanerna har kommit fram ur sina grottor och förklarat krig mot både utländska och inhemska styrkor i Afghanistan. De har även förklarat krig mot hjälparbetare, vilket har lett till att många av dem valt att lämna landet. Talibanernas syfte är att störa de kommande valen, presidentvalet i oktober och parlamentsvalet våren 2004. Jag förmodar att de planerar att överta makten i Afghanistan igen. Jag är rädd för att de kommer att lyckas.

Flera hundra skolor som åter öppnats igen för att ge kvinnor och flickor möjlighet att studera igen efter talibanernas fall uppges ha bränts ned av talibananhängare under det senaste året. Talibanerna är extrema islamistiska fundamentalister. Det är lätt att vifta bort dem och avfärda dem som just det, extrema islamistiska fundamentalister och glömma bort att det finns underliggande strömningar i Afghanistan som fanns innan dessa herrar med svarta turbaner på huvudet kom till makten. Olika grupper av Mujaheddins har under sina korståg nästan betett sig än vidrigare än talibanerna, speciellt mot kvinnorna.

Det är inte något nytt för Afghanistan att befinna sig mitt i en konflikt. Talibanerna är bara de näst senaste i en lång rad av erövrare under landets historia. Det är krigsherrar, profeter, helgon och filosofer som kommit och gått under landets historia. När ska landet få blomstra upp igen? När ska folket få lugn och ro? När ska kvinnorna få leva någorlunda fritt igen och få arbeta och studera? När ska landet bli ett demokratiskt land, utan konflikter och stridigheter?

Men vad gör politikerna åt den syn som
fortfarande än i dag genomsyrar deras kultur?
En afghan är en man som kan förmå
sin kvinna uppfylla kraven på avskildhet.

Capitalizing on Capacities of Afghan Women
är en rapport utgiven av FNs organisation för
arbetslivsfrågor, ILO (International Labour Organization).
Att vara en riktig afghan kräver tre saker: För det första att vara man, för det andra att vara en man som kan förmå sin kvinna att uppfylla alla de stränga krav på avskildhet som den traditionella afghansk-islamiska kulturen uppställer, samt för det tredje att vara en man som kan försörja sin kvinna och en familj - om så krävs, och inget annat erbjuds, genom att bli soldat hos någon krigsherre.

Jag har beställt några böcker till nu bara för att försöka förstå det, som för mig, är så ofattbart att detta sker i vårt moderna samhälle. Jag har läst två böcker om hur kvinnorna hade det under talibanstyret och i flyktinglägren i Pakistan (dit många flydde) och det var ingen upplyftande läsning.

Bokhandlaren i Kabul

Oheliga Krig:
Afghanistan, Usa Och Den Internationella Terrorismen

Till Afghanistan Kommer Gud Bara För Att Gråta:
Berättelsen Om Shirin-Gol

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 30, 2004 03:09 EM

Kommentarer

USA stödde talibanerna från början när de ockuperade Afghanistan. Elitstyrkan skapades och tränades i koranskolor i Pakistan som finansierades av USA, Pakistan och Saudiarabien.

Att de sedan krigade mot samma gäng som de runt 1994 stödde är kanske lite underligt, men så är det.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 3, 2004 11:03 FM

Det här fattar jag inte. Skulle Bush och Blair göra något först när det fanns olja i Afganistan? Det var väl dom som rensade bort talibanerna till att börja med? Då protesterades det hej vilt. Nu är talibanerna på frammarsch igen och då ska USA och Storbritannien hindra det? Hur då? Med militärt våld? Med samtal?

Är det ok att göra det nu, när det tydligen inte var det för tre år sedan. Bestäm er.

Skrivet av: Mathias Sundin datum: september 3, 2004 10:48 FM

Otrogna västerlänningar? Men de kan inte resonera så för då blir det en flashback på dem själva. Det går ju inte att dra alla muslimer över en kam, varför ska alla otrogna dras över en kam?

Det är ett svårt ämne. Jag håller med dig.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 1, 2004 04:38 FM

Ger mig väll in i en debbat som jag inte har tillräckligt mycket på fötterna i men jag tror att det många gånger i debbatten står ett likhetstecken mellan västerlänning och allt som den västerlänska kulteren står för med begräppet kriste. Jag har endel bekanta med rötterna i Syrenien och Irak som tillhör mellanösterns olika kristna mineroteter, de kan dock intyga att det visserligen finns vissa gränser mellan religonerna men att det endå går bra att "prata med varandra" de delar ju vardagen tillsammans samt en huvudsakligen gemensam kultur!
Även de mer blodtörstiga grenarna av Islam gorde ju ingen urskilnad om amrikanare som dödades var muslimer eller ej, det var ju det Amrikanska sammhället de ville åt!
Med andra ord jag är övertygad att det är med västerläningar som de som citeras inte vill prata, oavsett relion!
Micke

Skrivet av: Micke datum: augusti 31, 2004 07:48 EM

Hur okunniga vi i väst är? Ja, det kanske vi är (jag har i alla fall varit det) men det verkar ju inte som om kunskapstörsten var större hos dem som inte ens vill tala med en otrogen. Det kanske de muslimska intellektuella ska ta sig en funderare på?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 31, 2004 06:47 EM

Jag såg ett program. Muslimska afghanska män ville inte ens TALA med en kristen. Nu var det ingen som var kristen iofs, men de var inte muslimer utan västerlänningar och då var man per automatik kristen med deras sätt att se.

De sätter ALLTID religionen först. Det har vi sekulariserade människor svårt att fatta. Därför tror jag att den bästa hjälpen de kan få skulle komma från ett annat muslimskt land. Om det fanns nåt som inte hade samma medeltida syn på saker och ting som afghanerna själva förstås...

Men varför gör inte muslimska intellektuella nåt? De borde ju fatta sammanhangen. Men de bor i väst och skriver artiklar om hur okunniga vi i väst är om deras kultur.

Så uppfattar i alla fall jag det väldigt ofta.

Skrivet av: Monica datum: augusti 31, 2004 05:43 EM

Antagligen inget annat land.
En imponerande lista, på pappret.
Men om talibanerna börjar bränna skolor avsedda för kvinnor är det allvarligt och ett hot mot den agenda som är satt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 31, 2004 05:42 FM

Men faktum är tvärtom att det görs en hel del, vilket man kan läsa om på:
http://www.state.gov/g/wi/rls/35062.htm

Där listas 20 amerikanska projekt inriktade på att befria kvinnorna.

Några är riktigt imponerande:
"Midwife Training: $5-million Rural Education and Community Health Care Initiative (REACH) provides health-related accelerated learning and basic literacy training for women and girls. Training will take place in the Women’s Centers and will target provinces with the highest maternal mortality rates such as Ghazni, Baghlan, and Badakhshan. In April, REACH graduated its first 25 midwives from the program, after they completed an 18-month program in Jalabad. This pilot program is being replicated across Afghanistan. For each new midwife, the U.S. is supporting a lifetime of lives saved."

"Women’s Teacher Training Institute ($4 million): In cooperation with USAID, First Lady Laura Bush announced a USAWC Initiative to establish a Women’s Teacher Training Institute in Kabul in tandem with The Afghan Literacy Initiative, designed to help teach basic literacy to Afghan women in rural areas of Afghanistan. The program will begin in Fall 2004."

Vem gör mer?

Skrivet av: gudmundson datum: augusti 30, 2004 08:13 EM

Amen.

Ju mer jag läser och lär mig hur det fungerar i den del av världen vi vanliga människor sällan har insyn i desto oroligare blir jag för kvinnorna i dessa länder. Det verkar inte som om USA bryr sig om att kvinnorna fortfarande drabbas av talibanernas förtryck i Afghanistan.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 30, 2004 06:53 EM

Det konstiga är att det inte kommer att uppmärksammas särskilt mycket av västvärlden så länge inte oljeflödet hindras.
Hade ett land behandlat männen som kvinnorna behandlas där hade Bush och Blair varit där direkt och befriat landet.

Skrivet av: Chadie datum: augusti 30, 2004 06:05 EM