« Bugg-fix | Startsidan | Skuldsanering »

6 augusti 2004

Spam i bloggar

Jag vet inte om fler har tänkt på detta, som får automatgenererade spam i bloggen. Det är ofta samma inlägg hela tiden som matas på med spam har jag precis upptäckt. Jag har två inlägg som drabbas speciellt. Jag ska checka om min teori stämmer och lösningen blir då att stänga av kommentarsmöjligheterna på just de mest frekventa inläggen som används av spammare.

Tanken far genom huvudet att det säkert finns en lista till salu någonstans i spamkretsar. Tanken är inte orimlig. De säljer maildresser för spamändamål. Det finns säkert en möjlighet att tjäna en hacka på att sälja urlar till inlägg att spamma på. Det måste tydligen vara värt mödan att spamma bloggar, om inte skulle fenomenet självdö.

Blacklist stoppar som tur är det mesta. Men hela tiden dyker nya urlar upp. Jag kan hantera fyra, fem spaminlägg om dagen utan att förta mig. Men en dagen jag drabbas av samma sak som Chadie, hundratals spaminlägg på en gång tänker jag nog annorlunda. Den första juli hade jag 1625 entries i min Blacklist, idag är det 2036 (efter att ha uppdaterat min blacklist-list nu 2074 stycken). På drygt en månad har fyrahundra nya spamurlar blockerats. Det är enorma siffror.

Det händer mycket intressant inom bloggvärlden just nu. Fler och fler resurser byggs upp och tillkommer. Nedan listar jag några jag dagligen använder och några som jag använder mer till och från.

Intressant
Mymarkup
Sweblogs
Blogkarta
Alfakrull
Dagbok på nätet
Kinja
Weblogs
Living in Sweden
Feeds
Goliat

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 6, 2004 06:01 FM

Kommentarer

Just tanken på den här sortens jobb var en av anledningarna till att jag valde WordPress.

Skrivet av: Desirée datum: augusti 6, 2004 01:20 EM

Okey, då sprack min teori att man kan stoppa det via att ta bort kommenteringsmöjligheten på inlägget. Jag tror ju att de har urlar som de följer och givetvis går det direkt till inlägget.

Jeroen, jag har läst om detta och det finns på en del bloggar har jag sett. Jag ska nog testa att få det att funka ihop med Blacklist. Det var visst lite bökigare eftersom man ska ändra i dess .pm fil. Men jag har inte kollat än så jag vet inte om det är svårt ett lätt som en plätt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 6, 2004 12:44 EM

Jag har upptäckt att det inte hjälper att stänga av kommenteringen. Om det finns andra kommentarer där så är sidan genererad och de går direkt på kommentera-sidan. Ibland syns det inte på själva webbsidan eftersom jag har dem som popup, men jag ser dem ju i MT ändå.

Skrivet av: Maria datum: augusti 6, 2004 12:35 EM

Jag använder mig sedan några månader av Stefan Geens enkla men geniala spamstoppare. Den som vill kommentera måste skriva in en bokstav eller ett tecken, förutom sina uppgifter. Hittills har inte ett enda inlägg spammats. Sök på "Spam" på hans webbplats, http://www.stefangeens.com

Skrivet av: Jeroen datum: augusti 6, 2004 11:55 FM

Det ligger något i det där om att det är vissa inlägg som spammaskinerna oftare skickar skitkommentarer till. Fast överlag är de gamla inlägg som får dessa spamgrejer. Jag har börjat att stänga kommentarsfunktionen på en del äldre inlägg. Fast det är jobbigt eftersom jag måste ta ett i taget. Men jag gör en fem-tio då och då, så blir det inte så betungande.

Skrivet av: Chadie datum: augusti 6, 2004 09:39 FM