« Rea på XP, men ej i Sverige | Startsidan | Omvänd antisemitism »

1 augusti 2004

Habbo kan bli kostsamt

Kolla vilka barnsajter ditt eller dina barn besöker och registrerar sig som användare hos, annars kan det bli en obehaglig överraskning i form av dyra mobilräkningar. Att lura av barn pengar är ett oskick. Barn förstår ofta inte konsekvenserna av sina handlingar. Jag har alltid trott att det som gäller är att företag inte får ingå avtal med minderåriga, men det verkar åsidosättas med råge.

Barnsajten Habbo, som drivs av företaget Sulake, är ett bra exempel på hur barn kan luras att konsumera mer än tänkt. Sajten bygger på att barnen ska köpa Habbo-mynt, vilket de gör via ett sms på mobilen och varje sms kostar 15 kronor. För dessa virtuella pengar kan de sedan köpa virtuella möbler och husdjur. De måste betala även för att hoppa i hotellets bad. Hoppa i hotellets bad? Men hallå! Habbo har en maxgräns för köp på 420 kronor i månaden per mobil. Bara det tycker jag är en hög summa när det gäller målgruppen barn. Det är lätt att komma över denna maxgräns om barnet börjar låna andras mobiler för inköp av mynt.

Konsumentverket får en hel del anmälningar från föräldrar, vars barn har lurats att spendera orimligt mycket pengar. De sajter som har flest anmälningar är Playahead, Snuttis, Stallet och Habbo.

Playahead har jag skrivit om förut. Då handlade det om att ungdomar lånade butikers telefoner under falska förevändningar för ringa till Playahead. I höstas bröt sig några barn in i Täbys badhus för att ringa från nödtelefonen till sajten Playahead och slutnotan där blev 120 000 kronor. Då har något gått snett tycker jag. Det ligger pengar i detta med andra ord. Mycket pengar. Det kommer att komma fler och fler liknande sajter på nätet. Där det finns chans att tjäna pengar dyker oseriösa företag upp som gubben i lådan. Det är en formidabel guldgruva för oseriösa företag, vilket svärtar ned de seriösa aktörer som finns.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 1, 2004 06:25 EM

Kommentarer

varför kan dom inte gö ett habbo hotel för vuxna för

Skrivet av: tanker datum: oktober 3, 2004 12:10 FM

vad har tibia för hemsida

Skrivet av: tasha datum: september 22, 2004 12:38 EM

Shadow:

Om man nu är fast i ett beroende för online spel/communities kan bli beroende.

Så kan man behöva fundera över alternativa sysselsättningar.

Jag har inget emot online spel, men när människor slutar göra saker som utvecklar de i verkligheten för att försvinna och fly in i en låtsasvärld. (har själv gjort detta så jag vet vad jag talar om)

Man behöver då ta sig en funderare om det inte finns andra saker som är värdefullare...och verkligheten har mycket bättre grafik än alla spel dessutom kan man smaka och lukta i verkligheten det kan du inte i något spel...

Ta tid för att uppleva verkligheten och njuta av den det är den värd.

Gå ut och fiska. En skateboard kostar 250 spänn. Jag gissar att många på habbo har gjort av med det mångdubbla.

Skillnaden när du köper en sak i verkligheten är att det är något du kan ta på inte en bild på en dataskärm.

Skrivet av: Bengt datum: september 14, 2004 06:03 FM

Bengt:
De flesta har ju kul på habbohotel, annars skulle de inte logga in på det.
Skateboard är säkert också kul men även skateboards kostar pengar och de tillverkas såklart också av vuxna personer som vill ha pengar.
Tibia är i längden det sämsta spel i spel historien, till och med pong är både roligare och bättre.
Klart att det kan vara dunderkul med fiske men sen kan det ju bli långtråkit att vänta på fisken, sätta upp tält, vifta bort mygg och försöka sova på kvällarna med en massa djur utanför.
Sedan finns det ju folk som har vänner som inte vill göra detta, sedan finns det folk som inte har vänner alls.
Vänner kan bli svårt att skaffa och habbo hjälper barnen att få vänner, det är deras egna val om de nu vill ha virituella möbler eller ett giftemål med en kille som låstas vara tjej.

Skrivet av: Shadow datum: september 13, 2004 10:29 EM

Vad har ni för användning av er tid på Habbo hotell?

Fråga er vad får ni ut av det? Lär ni er något? Har ni kul? Skulle ni ha roligare om ni provade åka skateboard? Finns det liknande saker som man inte måste betala för...

Ni skulle till exempel kunna spela Tibia...som är gratis...ett online rollspel....

Kostar saker online pengar...tänk då...Är det jag betalar för värt det...finns det saker som inte är online som är minst lika kul, men gratis...tips är att fiska aborre...kostar litet pengar men är dunderkul....

Finns massa med kul saker at göra som inte kräver en dator eller massa pengar...Gör de istället...

Skrivet av: Bengt datum: september 13, 2004 04:42 EM

Jag kan hålla med om att det är dyrt med att köpa "habbomynt" men de lurar ju inte av oss pengar
vi gör detta frivilligt för att det är kul inte för att någon person tvingar oss till dett:S

Skrivet av: A.W.2 datum: september 13, 2004 03:33 EM

Jag är medlem på Habbo hotel och det är inget fel på det. Jag håller med de flesta här med att säga att det är dyrt. Det är upp till en själv att bestämma om man vill ha "habbo mynt" eller inte.
Själv har jag spenderat rätt så mycket men jag har fått tillåtelse till det också.
Så det är ju föräldrarnas jobb att se till vad deras barn gör. Annars om ni inte kan det....blockera deras och era mobiltelefoner så att man inte kan skicka SMS till Habbo hotel.

Skrivet av: Wictor1992 datum: september 12, 2004 05:35 EM

Jag har själv habbo och enligt mej så har habbo så kallade hobbor som gör så att möblerna man köper inte ska bli tjuvade och habbo har gränser för hur mycke man får köpa för i veckan och det är ditt ansvar att se till att dina barn inte köper för för mycke pengar annrs är habbo en bra sida som har hjälp mej med mycke.... orka göra punkter -_-

Skrivet av: syon datum: september 11, 2004 12:11 EM

Habbo försöker som alla andra personer i hela världen att tjäna pengar så jag tycker inte det är så konstigt... Därimot kan jag hålla med om att det är välidigt dyrt för några bilder på datorn!

Skrivet av: Marwin datum: september 10, 2004 03:49 EM

Habbo försöker så gott dom kan för att få barn att inte 'hycklas' och de har professionella moderatorer som hjälper till. Att köpa habbo mynt är både ditt och barnens egna beslut, ingen blir tvingad.

Skrivet av: Shadow datum: september 9, 2004 09:13 EM

Helt fel jag har själv habbo och jag är barn och ?! Vi kan ta ansvar för våra pengar faktiskt fast det är klart att man kan råka beställa lite mer än tänkt ibland men vadådå ?! Man lever bara en gång och då ska man faktiskt få ha lite kul ! Det är ju våra pengar vi bestämmer vad vi ska göra med dom.

Skrivet av: Daffe datum: augusti 28, 2004 01:16 EM

Nej, detta stämmer inte. Men playahead och Habbo är väl dyrt det kan jag hålle med om. Men man gör det frivilligt. Man måsste ha föräldrarnas tillåtelse och det finns barn som inte ens frågar. men det är upp till barnet själv om de inte frågar föräldrarna först och det står inte Sulake för.

Skrivet av: Feiset datum: augusti 20, 2004 10:37 FM

nej

Skrivet av: we datum: augusti 19, 2004 10:40 FM