« Silvia ute på hal is? | Startsidan | Atens gator avlyssnas »

12 augusti 2004

Bo granne med mördaren

Socialstyrelsen föreslår i en lagändring till år 2005 att det i lagen om rättspsykiatrisk vård, ska skrivas in att "målsägandes och andra personers fysiska och psykiska hälsa" ska tillgodoses, skriver DN i dag. Det trodde jag i min enfald redan var reglerat i lag. Det är en sådan självklarhet för mig att allt annat vore rena rama idiotin. Men som i mångt och mycket är det självklara inte alls självklart. I dag är det inte så att brottsoffer har någon specifik stärkt ställning, vare sig som brottsoffer eller dess närstående.

Ett exempel nämdes i artikeln. För två år sedan mördades fembarnspappan Thomas Fahlgren med arton yxhugg. Förövaren dömdes till rättspsykiatrisk vård, men placerades i samma stad som Thomas familj. Hans syster bor fyra minuter från sjukhuset. Jag har full förståelse för att hon eller resten av familjen inte vill riskera att möta mannen när han är ute på permissioner, även om det ännu sker i bevakad form - än mindre den dagen han får permission för att spankulera omkring fritt utan övervakning. Jag förstår rädslan och obehaget. Oavsett om förövaren anses farlig eller inte. Oavsett vilket brott förövaren har begått.

Men undantag finns. Säg den regel som inte har undantag? I fallet Mijailo Mijailovic har det talats om att han inte bör placeras vid Karsudden, för att det är för nära Anna Lindhs familj. Det är bra att de sådana funderingar just kring detta fall. Men det ska inte bara gälla brott som fått stor medial uppmärksamhet. Även den lilla människan ska ha samma rätt till trygghet och kunna påverka. Jag hoppas att lagändringen kommer att träda i kraft.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 12, 2004 07:45 FM

Kommentarer

Det enda läkarna på rättspsyk säger när det gäller denna patient är att han är gravt handikappad och därför inte kan anses utgöra någon risk.

Sanningen är att han var precis lika "handikappad" när han begick mordet. Så länge man kan stå upprätt på sina egna 2 ben och använda sina 2 armar till att svinga en yxa 18 gånger mot ett hårt "föremål" (en skalle), så anser jag inte att man är gravt handikappad.

Den enda sanningen är att det har gått prestige i detta, och att jag som vanlig svensson inte ska kunna tro att jag kan tala om för de välutbildade läkarna vad de ska göra och inte.

Skrivet av: Catrin Fahlgren datum: augusti 14, 2004 11:15 EM

19 hugg, där kanske gränsen går?
Tokigt är det och jag förstår de som tycker det är obehagligt att bo granne med dem som gjort dem så illa, som i det här fallet.

En annan sak är att myndigheterna är väldigt dåliga på att informera offren om någon avviker. Det ska ske omedelbart. Det kan handla om en kvinna som måste gömma sig på direkten för att inte bli dödad av den som avvikit.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 12, 2004 01:32 EM

Svensk så kallad expertis inom psykiatri är inte mycket att hänga i julgranen. Det har hänt ett flertal gånger där den dömde blivit utsläppt för att han/hon blivit "friskförklarad." Inte långt därefter så har dom gjort samma galenskap som tidigare. Sådana "människor" ska man inte ge vård. Här ser man vad "vården" ger för resultat. Dom ska låsas in för evigt på vatten och bröd.

Skrivet av: Claes datum: augusti 12, 2004 10:39 FM

"Men för att mannen ska förflyttas krävs att det brott han begick var anmärkningsvärt eller spektakulärt, säger Göran Fransson, tillförordnad chefsöverläkare vid Rättspsykiatriska regionkliniken Sundsvall."

Att yxmörda någon med 18 hugg är tydligen varken anmärkningsvärt eller spektakulärt enligt psykexpertisen.

Skrivet av: Bengt O. datum: augusti 12, 2004 09:17 FM