« Eld är inte att leka med | Startsidan | Bilen blev en dödsfälla »

26 juli 2004

Enkät om bloggning

Pierre vill ha svar på några frågor.

1. Varför bloggar du? Och varför började du?

Jag började blogga (då hette det dagbok på nätet och senare Reload) redan 1997. Varför? Runt 1996 och 1997 fanns det inte så mycket tjejer ute på nätet och de få som fanns försvann i bruset. Mitt initiala syfte var att ge tjejerna som började utforska nätet lite råg i ryggen och visa att kan jag, så kan de. Nu skriver jag mer för mitt eget nöjes skull. Jag tycker om att skriva.

Jag startade 1998 samlingsplatsen Dagbok på nätet som hade som mest över 250 listade dagböcker, men av tidsbrist så överlät jag hela samlingen till en annan portal. Numera ingår den i en samlingsportal som heter Succé.

2. Hur ofta skriver du på din blogg? Är det viktigt att skriva ofta?

Jag uppdaterar när andan faller på. Förut så uppdaterade jag bara en gång om dagen, men resultatet blev ofta att det blev lite rörigt att läsa. Jag kunde börja att skriva om en sak, sedan gick över till ett annat ämne och avslutade med något helt annat.

Att blogga via ett bloggningsgränssnitt är bättre då varje inlägg ofta handlar om just ett ämne. Det är lättare att få överblick över vad som tidigare har skrivits då ämnena finns katalogiserade och det finns en sökfunktion.

Jag tycker inte att det är viktigt att skriva ofta. Där tycker jag att det måste vara upp till var och en. Det får inte vara ett tvång eller ett måste att skriva flera inlägg varje dag eller ens skriva något varje dag. Hellre ett läsvärt inlägg en gång i veckan, var eller varannan dag än fem korta oinspirerade inlägg varje dag.

3. Hur många besökare har du på din blog (ungefär)? Har du gjort något särskilt för att få fler läsare?

Det varierar, mellan 200 till 600. Jag har inte gjort något särskilt för att få läsare mer än att jag pingar eller listas på weblogs, sweblogs och andra liknande sajter. En del kommer nog bara förbi av nyfikenhet om de besökt min HTML-guide eller någon av mina andra sidor.

4. Vad ska en sajt innehålla för att kunna kallas blogg?

Därom tvistar de lärda. Jag personligen tycker att den får innehålla vad man vill. Alltid intresserar det förhoppningsvis någon. Om inte, så intresserar det i alla fall den som skrivit det. Skrivandet får inte bli spel för galleriet, utan det måste finnas en drivkraft, en vilja att förmedla något som intresserar en själv och förhoppningsvis då andra.

Det finns nischade bloggar som kanske bara de mest inbitna nördar läser, det finns en del elitistiska bloggar som kanske inte vanliga dödliga läser, oftast då för att de inte förstår så mycket och inte för att texterna är dåliga i sig, en del bloggar finns som bara de närmast sörjande läser och andra som är mer allmänna och intressanta för många. Det går inte att säga att någon variant är bättre eller sämre tycker jag. Mångfald berikar.

5. Tror du att den svenska bloggvärlden kommer att bli en verklig kraft i samhällsdebatten, eller kommer det att vara en liten grupp som bloggar gör varandra?

Både och. Bloggvärlden kan ses som en klubb för inbördes beundran av utomstående. Men samtidigt är bloggarna en källa att ösa nyttig information ur. Om inte så ökar allmänbildningen om man läser flera bloggar som tillsammans ger ett brett spektrum av fakta, tankar och funderingar.

För att bli en kraft i samhällsdebatten måste läsekretsen vidgas och fler börja blogga. Den dagen då fler tunga namn börjar blogga, då kan det bli intressant. Mycket intressant. Mest intressant för min del skulle vara om fler som driver utvecklingen av Internet skulle börja blogga. Jag tänker inte nämna några namn, men jag vet många jag skulle vilja läsa i så fall.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 26, 2004 08:16 FM

Kommentarer

Nu har jag lagt i mailadressen högst upp. Tack för din länkning. Fin bild. Smickrande!

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 26, 2004 10:00 FM

Jag hittade ingen epost-adress till dig, så jag skriver in en kommentar här i stället.

Jag ville bara meddela att jag har länkat till dig från min nya sajt.

Ha det bra,
/Björn

Skrivet av: Björn Gustavsson datum: juli 26, 2004 09:03 FM

Intressant. Tack för hjälpen!

Skrivet av: Pierre datum: juli 26, 2004 08:28 FM