« Häxbål för rökare | Startsidan | Vem granskar vem? »

8 april 2004

Skärtorsdag

Skärtorsdag. Är det i dag vi ska måla oss skära och gå ut nakna på gatorna? Eller ska vi bara skära, inte rispa? Jag och helger, noll koll. Javisst nu minns jag – det är idag häxorna ska åka till Blåkulla. Men ligger inte det i Solna numera? De ljusblå husen på höjden. Nej, nu är jag nog lite oallvarlig så här på morgonkvisten. Men helger kommer och helger går utan att vi moderna människor frågor oss varför är vi lediga? Varför är det helg? Visste du detta nedan? Jag gjorde det inte, förutom det där med Blåkulla och påskkärringar.

Saxat från Bonniers Stora Lexikon, som förövrigt lagt ned sin webb-sajt – vilket är tråkigt. Att ladda in CD-skivan är bökigt varje gång man vill göra en sökning. Jag har letat i CD:ns info-filer och har ej hittat något förbud att citera texter, därav hela förklaringen nedan.

Skärtorsdag [jämför skärseld], torsdagen i påskveckan. Denna dag firades länge som helgdag till minne av att Jesus instiftade nattvarden (Matteus 26:17–30) och tvättade lärjungarnas fötter (Johannes 13:1–15). På skärtorsdagen, som alltjämt firas i katolska kyrkan, renades botgörarna från den aska som de beströtts med på askonsdagen och återupptogs i församlingen. Skärtorsdagen var förr förknippad med häxornas färder till Blåkulla, och olika försiktighetsmått vidtogs för att skydda sig mot deras framfart, t.ex. tända eldar och avlossa gevärsskott (jämför senare tiders påsksmällare). Numera klär barnen ut sig till påskkäringar och delar ut påskkort på skärtorsdagen.

//Annica Tiger

Annica Tiger april 8, 2004 08:19 FM

Kommentarer

Oj. *aha* Ask-onsdagen. Varför har jag fått lära mig att det heter askon-dagen? Man blir aldrig för gammal när det kommer till att lära sig nya saker.

Skrivet av: Jontas datum: april 8, 2004 08:55 FM