« Borta med vinden | Startsidan | KIA »

13 mars 2004

Cochlea-implantat

Tänk att inte kunna höra?
Tänk att inte kunna tala?
Tänk att inte kunna se?

Jag vet inte vilket som skulle vara svårast för mig, men det blir ju bara hypotetiska funderingar – utan verklighetsförankring för min del. Men ibland måste man försöka sätta sig in i andras situation för att förstå. Jag har kommit fram till att för mig är synen viktigast.

Men för ett barn är nog hörseln minst lika viktig som synen. Det är med hörseln talets förmåga kommer. Barnen är vår framtid och bör därmed ges all den hjälp och det stöd barnet behöver inför uppväxten. Kan man via operation underlätta för barnet så ska den operationen utföras. Finns det någon annan option?

Jag blir så ledsen i ögat när jag läser om Jämtlands läns landsting (enda landstinget som nekar barnen detta) vägran att operera in ett andra cochlea-implantat på två barn. Det räcker med ett säger öronläkarna i Östersund och det applåderar väl politikerna för då slipper de punga ut med pengar. Dessutom tror jag att det nu helt enkelt blivit en principsak av denna fråga.

Citat ur Östersundsposten:
– Det här är nytt. Vi vet inte hur mycket barnen egentligen blir hjälpta av en andra operation, säger Ola Lindqvist, överläkare och öronspecialist vid Östersunds sjukhus.

Han kan förslagsvis ringa experterna på Huddinge universitetssjukhus som har en diametralt motsatt uppfattning i denna fråga. De förordar cochlea-implantat på bägge öronen.

Barnen kommer att kunna uppfatta varifrån ett ljud kommer. Barnen kommer att klara bullriga miljöer bättre. Deras inlärning av språket underlättas. Förutsättningarna för att det ska funka på dagis och skolan ökar dramatiskt. Barnens livskvalité förbättras dramatiskt.

Är inte detta värt pengarna för dessa två barn? Jag kan förstå om det hade gällt tusentals barn i varje landsting, men nu är det bara ett fåtal barn det gäller. Just nu två stycken i Jämtland.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 13, 2004 10:54 FM

Kommentarer