« Vårdagsjämning | Startsidan | Oj! »

24 mars 2009

Så är ju livet????

Socialstyrelsen anser att en vuxen ska klara sig med 20 tänder, jämfört med normala 28 stycken. Detta gäller människor som går på bistånd, gamla, sjuka och fattiga. Att använda ordet fattiga i Sverige känns lite ovant, men så är det att det finns allt fler som kan sorteras under den benämningen. Det är inte okey. Att gamla och sjuka inte heller ska ha rätten till god munhygien känns även det lite avigt. Med god munhygien menar jag då att ha tänderna intakta. Att inte ha det kan i sig vara en social katastrof. Det blir lite som råttan på repet.

- Täby kommun följer de riktlinjer som satts upp. Tuggförmågan ska med 20 tänder vara helt okej, och utåt sett är det inte socialt hämmande. Det måste finnas en balans i samhället. En som går på bistånd ska inte ha råd till bättre tandvård än en hårt arbetande lärare eller sjuksköterska till exempel. Har du inget jobb kanske du inte har råd med bil och så vidare. Så är ju livet, säger han.

Balans i samhället?
Jämföra bil med fungerande tänder.
Så är ju livet????????

Jag har ofta undrat varför tänderna inte inkluderas fullt ut i sjukvården. Fungerande tänder är lika viktigt som fungerande fingrar. Det kostar skjortan att gå till tandläkaren och jag förstår mycket väl att många inte har råd att gå två gånger om året som jag gör. Jag saknar en av dessa tänder som Socialstyrelsen anser att jag kan klara mig utan, på grund av en fallolycka. Att vara utan ytterligare sju liknande tänder skulle vara katastrof. Jag kan fixa min saknade tand. Men jag oroar mig för andra som inte kan det.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 24, 2009 04:38 FM

Kommentarer

Tahoma,

Tandvården är ju gratis tills det året man fyller 20. Då munhälsa kan vara livshotande så tycker jag att det borde täckas.

// En som fick göra akut rotfyllning och riskera blodförgiftning innan tandvårdsförsäkringen för ungdomar slutat gälla för honom.

Skrivet av: Petter datum: maj 19, 2009 01:35 FM

Anledningen till att tänderna inte ingår i sjukvården, är att det är så svårt att bedöma var gränsen går för att det ska vara nödvändigt för patientens hälsa att fixa tänderna. Den allra mesta tandvården är rent estetisk.

Sedan beror kariesangrepp och tandsten i de allra flesta fall på dålig munhygien. Varför ska staten betala för att du inte vill lära dig borsta tänderna ordentligt? Om man blir sjuk kan man sällan rå för det, men får man hål i tänderna så är det faktiskt ens eget fel (i de flesta fall).

Hade tandvården varit inom sjukvården hade det kostat staten fruktansvärda mängder pengar. Jag kan hålla med om att det principiellt borde ingå, men det fungerar helt enkelt inte.

Det är därför det är som det är!

Skrivet av: Tahoma datum: maj 8, 2009 11:07 FM

Hallå, Annica! Hur är det?

Skrivet av: Brittis datum: april 24, 2009 10:37 EM

Apropå tänder och den gångna påsken: tänder var hårdvaluta för häxorna. Ett friskt bett gav stor trolldom och annan förmåga i utbyte, när man gav bort bettet till djävulen.

Därför var häxorna tandlösa!

Allt detta enligt tidningen Land.

Skrivet av: Karin datum: april 20, 2009 07:45 EM

Får krisen blomma ut ordentligt så kommer de nog snart ner i att man inte behöver mer än fyra tänder!

Skrivet av: Kerstin datum: april 20, 2009 01:15 FM

Ett bra inlägg! Minns ett program jag såg om uteliggare i Stockholm där några fick gratis tandvård. En av de där slitna gamla gubbarna tittade sig länge i spegeln efteråt och så sa han något som nästan fick mig att gråta. Han sa: "Nu kanske man t.o.m. skulle kunna träffa en dam". Finns det något större fattigdomsbevis än att sakna tänder?

Skrivet av: ann datum: april 14, 2009 09:06 EM

Men nu får du ju faktiskt ta det lite lungt. Reformen som leder till högre tandtaxor osv. är bara en del i regeringens plan att minska utanförskapet. Det är ju till för att de gamla, sjuka och fattiga skall känna sig mer motiverade att flytta 200 mil för att söka jobb på manpower. Och om de inte får något jobb är det ju deras eget fel, för att de inte pluggade tillräckligt in skolan eller för att deras föräldrar var för lata för att bli rika.

Skrivet av: Danny the Infidel datum: april 13, 2009 12:55 EM

Skogmangluggen besiktigades igår, nu ready for take-off till ökenland, lyfter på söndag Sousse. Keep you posted...

Skrivet av: Klara Kaos datum: april 10, 2009 08:30 FM

Min tandläkare är så jädrans rolig. En gång så stack han ut huvet ur ett rum och sa: Ja du kan ju sätta dig och börja själv så länge. Skrattar jämt när jag är där.

Skrivet av: Ia datum: april 6, 2009 07:26 EM

Ja tänderna är lika viktiga som allt annat när det gäller hälsan. det påverkar både hjärta och annat. Att gå med trasiga tänder som skaver kan ge upphov till en hel del otyg. Visst är det orättvist att de som jobbar hårt ska betala så mycket, när andra kan få hjälp, visserligen bara med det som är akut men ändå. Borde vara lite rättvisa där faktiskt! Lite kyligt här i Stockholm idag, men det är vår, snön är borta och gården sopad.

Skrivet av: Ia datum: april 5, 2009 04:17 EM

Avskaffa skatterna så blir det billigare.. det är sjukligt dyrt att anlita alla typer av tjänster idag. Varför? Moms+Arbetsgivaravgift/egenavgifter+55%inkomstskatt äter upp inkomsterna.. oavsett om det är frisören eller tandläkaren.

Skrivet av: Jaja datum: mars 30, 2009 08:21 EM

Något som stört mig sedan jag var liten. Varför ingår inte gaddarna i kroppen när det gäller det ekonomiska? Vill du gå med i mitt förnufstparti? Jag håller en post ledig till dig. :)

Skrivet av: Tobbe datum: mars 29, 2009 09:02 EM

Du sätter huvudet på spiken! Berörs av det du säger, att även om du har råd, så oroar du dig för de som inte har det. /Erica

Skrivet av: Erica datum: mars 27, 2009 08:01 FM

I Kalmar bor en man som sägs laga sina tänder med Plastic Padding och Hammarlack. Kanske det man ska satsa på?.. ;-)

Skrivet av: Seriestrip.se datum: mars 25, 2009 11:36 EM

Min brorsa är tandtekniker. Hjälper föga men balans i gleshet är en fördel..Tore Skogman-gluggen har suttit som en smäck i 50 bast.

Skrivet av: Sousseannika datum: mars 24, 2009 04:28 EM

Jag har också många gånger funderat på varför tänderna inte inkluderas på samma sätt i sjukvården. Men det är ju bra att det är gratis tills man är 18 i alla fall. Men som sagt, tänderna är ju oerhört viktiga och att t.ex. ha ont i munnen orsakar jättestort lidande! Hade nyligen problem med en lagning som gick sönder. Hela tillvaron påverkades negativt och mat var inget att njuta av längre utan bara en plåga att äta när det orsakade smärta.

Skrivet av: Theresia L. Marissa datum: mars 24, 2009 08:21 FM

Skriv en kommentar






Kom ihåg mig?