« Vårt nya sårbara samhälle | Startsidan | Datorn kaputt igen.... »

11 augusti 2007

På sjunde dagen varde hon frisk?

Nytt förslag är inte ”hårdare tag”? Inte? Vad är det då? Jag tror inte på argumentet att förbättra kvalitén på vården för de sjukskrivna. Är man sjuk, så är man sjuk. Vi alla är olika och det går inte att dra alla över en kam.

Att öka resurserna till rehabilitering, terapi, sjukgymnastik och annan behandling är däremot bra. Men människor svarar olika på behandlingarna. Fast jag tror inte att pengar kommer att läggas på detta, utan grundbulten är att regeringen vill ha in mer kulor i kassan. Punkt slut.

På TV i går hörde jag att genom att dra ned på sjukskrivningarna så hoppas Alliansen på detta sätt kunna finansiera andra delen av jobbavdragen. Det är som att gå över lik tycker jag, bildligt talat.

Ungefär 90-talet diagnoser har fått ny sjukskrivningstid och nya riktlinjer om förväntad arbetsförmåga.

Projektledaren bakom de nya riktlinjerna medger att de blir kontroversiella. Särskilt gäller det diffusa symtom som utmattningssyndrom och långvarig värk.

– Vi kan inte säga att vi har god vetenskaplig grund för de nya riktlinjerna, säger Larsson som är på Socialstyrelsen.

– Det får vi ta. Om vi duckar för de svåra diagnoserna känns det inte så meningsfullt att ta fram riktlinjer.

Hallå? Det får vi ta säger Socialstyrelsen. Jag påstår att det är gemene man som får ta skiten. De som blir sjuka och inte kommer att bli sjukskrivna. De som är sjuka och som kommer att börja tvingas jobba innan de är friska, snacka om att slita på kroppen att gå och jobba om man inte är frisk. Men arbetare är utbytbara.

Ge sjutton i att ge järnet på jobbet och bränn inte ut dig för i normalfallet ska utbrändhet inte vara grunden för en sjukskrivning. Sänk tempot. Ta inte på dig för mycket. Följ din kropps signaler. Fast det lätt det är att dras med i hetsen och glömma bort detta. I det hårda klimatet som råder på arbetsmarknaden är det svårt att följa dessa råd.

Socialstyrelsen har kikat brett och det är många sjukdomar det gäller, så vi snackar inte bara utbrändhet och utmattningssymptom. Vi snackar inte bara om människor som har diffusa smärtproblem, de som ibland kallas sveda-, värk- och brännkärringar.

3.3.3 Detaljerade rekommendationer för specifika diagnoser. (Läs pdf-filen som finns som länk). De detaljerade rekommendationerna har systematiserats under tretton huvudgrupper av diagnoser. Dessa utgår ifrån kapitelindelningen i International Statistical Classifikation on Diseases (ICD 10) med den enda skillnaden att vissa kapitel slagits samman för att hålla volymen nere.
Tabell 1. Huvudgrupper i beslutsstödet.
1. Infektioner
2. Tumörer
3. Endokrina sjukdomar
4. Psykiska sjukdomar och syndrom
5. Sjukdomar i nervsystem och sinnesorgan
6. Hjärt- kärlsjukdomar
7. Andningsorganens sjukdomar
8. Gastrointestinala och urologiska sjukdomar
9. Hudsjukdomar ICD
10. Rörelseapparatens sjukdomar
11. Graviditet och graviditetskomplikationer
12. Symptom
3. Skador och olycksfall

Ryggskott är det många som drabbas av. Socialstyrelsen säger: ”Akuta ryggsmärtor avtar som regel inom 7-14 dagar. Läkningstiden kan påverkas negativt av vila och inaktivitet.” Detta ska vara en slags norm. Men de som faller utanför denna norm och fortfarande har akuta smärtor efter 14 dagar? Ska de tvingas gå och jobba ändå? Detta var bara ett exempel.

Det kommer att bli intressant att se de övriga 90-talet diagnoser som får en norm/maxsjukskrivningstid, en del finns listade via SVT hemsida. Människor är inte lika. Människor reagerar inte lika på behandlingar. Jag tycker att detta nya tänk bara är olustigt och ger mig dåliga vibbar.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 11, 2007 06:03 FM

Kommentarer

Har inte sett TV4-inslaget. Men var det inte meningen att alla skulle känna sig hemma i Fredriks variant av folkhemssverige?

Även Mona-sossarna tycker att de som inte arbetar inte är värda något. Det är de som är arkitekterna till förslaget. Vad som spelar roll är vad man gör, inte vad man säger.

Frågan är om det längre är meningsfullt att försöka övertyga beslutsfattare med sakargument, när nu Socialstyrelsen själv säger att det här inte har något med vetenskap att göra. Ska sjuka hungerstrejka i stället? Förslag?

Jag har tidigare kommenterat bl a här:

http://www.tinyurl.se/8d1

Skrivet av: Hannelore datum: augusti 13, 2007 10:16 FM

Nyss på TV4 visade de en snutt där de frågade Fredrik R om vad han tyckte om att Mona S höll tal samma dag som han. Avslutningsorden var "Jag talar till dom som arbetar, hon talar till dom som inte gör det." Om du inte arbetar är du inget värd - känns inget bra.

Skrivet av: Christina W datum: augusti 13, 2007 06:57 FM

Nu har jag studerat materialet. Ja kära nå'n. angående ryggskottet står det att "Informationen om att det inte är farligt att arbeta trots smärta är mycket viktigt."
Nej, det är väl möjligt men smärta medför oftast trötthet och svårigheter att koncentrera sig vilket inte borde vara befrämjande vare sig för arbetsuppgifternas utförande eller för läkningen. Det är en helt annan sak att folk inte ska lägga sig platt i sängen när de har ryggskott. Men för att ha möjlighet att vara fysiskt aktiv i den utsträckning man förmår krävs även tid. Tid som sjukskrivning ger.

Efter en blindtarmsoperation förväntas man återgå i arbete efter helst 7 dagar. Har jag fel när jag har för mig att stygn tas efter 10 dagar? Borde man åtminstone inte få den tiden på sig att återhämta sig efter en operation i magtrakten?

Skrivet av: En liten tant datum: augusti 12, 2007 12:43 EM

Tänk positivt. För varje dag rycker nästa val närmare. Brukar aldrig handla champagne men när borgarna åker ut då ska det firas. Min glädje blir inte sämre än när ockupationen av Frankrike upphörde. De mörka dagarna är över och man kan se det ljust igen. Förhoppningsvis tar det minst en generation innan folk gör om samma misstag.

http://val2010.blogspot.com/

Skrivet av: Jerry datum: augusti 12, 2007 12:15 EM

Ingen annan är den andra lik, det gäller även sjukdomar och läkningstid. Vad ska en person göra som har ett ryggskott som varar längre än 14 dagar enligt normen? Vara hemma från jobbet utan lön? Jag tycker hela förslaget ska läggas i papperskorgen. Det kommer att innebära så mycket lidande för många. Men det skiter väl regeringen i förmodar jag, de bara räknar in kulorna de sparar och som de kan lägga på minskad skatt bara för att inte bli anklagade för att inte hålla vallöftena. Men till vilket pris?

Annica

Skrivet av: Annica datum: augusti 11, 2007 07:11 EM

PS: Det hela handlar bara om att i en arbetslöshetsekonomi ska de arbetslösa ha det så eländigt som möjligt i avskräckande syfte. Det hela är ingenting annat än en ytterligare disciplinering av hela svenska folket!

Skrivet av: Kerstin datum: augusti 11, 2007 04:50 EM

Milda makter, den som gjort den här utredningen har aldrig haft ryggskott ex. Har man det skriker man när man rör på sig! Men visst, vill man ha skrikande människor på arbetsplatserna så!

Skrivet av: Kerstin datum: augusti 11, 2007 04:48 EM

Vi människor är inga maskiner som går att starta upp efter en fastsatt reperationstid.
Det går inte bara att säga till en som mår dåligt:
Gå nu och jobba med dig...och så får man en spark i häcken och så är det bra.

Skrivet av: Gunilla datum: augusti 11, 2007 12:16 EM

Är det någon som tror på att alliansen vilja är att förbättra rehabiliteringen? I så fall borde de väl ta de insparade pengarna från den minskade sjukskrivingstiden till att satsa på rehabiitering och annat stöd?
Nej! De ska sänka skatten istället..än en gång.

Skrivet av: cleo datum: augusti 11, 2007 10:58 FM

jag håller med om att tänket är en smula snedvridet för det är så sant att det gör ont när det gäller att människor är OLIKA. vissa har vansinnigt ont med samma åkomma som någon annan kan jobba med. det är något som är galet i samhället, men JAG skulle vilja ta bort den inre stressen så att människor slapp bli sjuka för det första.

Skrivet av: vargakvinnan datum: augusti 11, 2007 10:08 FM