« Varning för Sverige? | Startsidan | Senilsnöre i all ära, men..... »

10 juli 2007

Östersjön är hotad

Sverige och framförallt Danmark måste anpassa jordbruket ur ett mer miljövänligt perspektiv, för att kunna vara förebilder för andra länder.

I och med att allt fler länder runt Östersjön går med i EU ökar risken för att de småskaliga jordbruken försvinner och industrialiseras och därmed ökar risken för övergödning av Östersjön.

Östersjön klarar inte så mycket mer. Det är ett hotat hav. Något måste göras innan Östersjön är oåterkalleligt förstört.

Beräkningar som gjorts inom forskningsprojektet Mare på Stockholms universitet visar att om alla länder runt Östersjön skulle modernisera sitt jordbruk till samma djurtäthet och produktionsnivå som det danska lantbruket, så skulle utsläppen av näringsämnen till Östersjön öka med 50 procent.

Öka med 50%?
Det är tvärs emot vad som är önskvärt.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 10, 2007 08:11 FM

Kommentarer

Hej
Våga ifrågasätt forskning. Vill du ha forskningspengar så skall det handla om miljöbelastning, om resulatatet av forskningen är att miljön förbättras så kommer du aldrig se rapporten. Jag är jordbrukare och utbildad nationalekonom min fru har länge arbetat som informatör innom forskning. Har någon hört talas om att forskning visar att om sveriges konsumenter skulle bara äta närodlad ekologisk mat så skulle östersjön övergödas snabbare än någonsin. (ta dig tid och ring en forskare eller Hämta rapporterna som pdf-filer på
http://www.mv.slu.se/Vv/publ/s_ekohy.htm) För mig som arbetar med jordbruk är det enkelt. Så här resonerar vi bönder.: Vi vill ha god ekonomi och då vill vi ha hög skörd till låga kostnader. Sedan 70-talet har vi haft ett ganska stort tryck på oss att bli effektivare. Arbetseffektivare dieseleffektivare och förståss även kväveeffektivare. Eftersom jordbrukspriserna är ungefär de samma som på 70 talet och kostnaderna för kväve diesel arbetskraft gått upp ca 500% sedan dess har vi blivit effektivare, enormt effektivare. De som bara har blivit lite effektivare har slutat som jordbrukare. Detta har berott på att de inte kunnat ha stora noggranna maskiner exempelvis som sprider bland annat gödning och gödsel exakt. Idag styr de duktigaste gårdarna sin kvävehantering enligt GPS och markkartor som berättar om näringsstatusen i varge given punkt. Hur f-n kan någon tro att ett modernt jordbruk skulle kunna innebära sämre miljö då ???? Om jag skulle bruka jorden som min far gjorde 1970 vet jag att miljön skulle försämras men bara ett kort tag för jag skulle bara efter ett par år gå i konkurs. Men Danmark då ? ja de har ju sedan 1970talet byggt upp en svin produktion som innebär att de är tredje största exportören i världen och världens 3e mest djur tätaste land. Men där drivs inte en sådan här debatt för svinindustrin är en stor maktfaktor större än vad Ericsson Astra och HM är tilsammans i Sverige. Läs en dansk Dagens iNDUSTRI så försttår du vad jag menar.

Skrivet av: Henric Oscarsson datum: september 26, 2007 01:29 EM