« En sorglig, men samtidigt positiv artikel | Startsidan | Hur är det med civilkuraget? »

6 mars 2007

Ett manligt riksdagsnät har bildats

Lagom inför den internationella kvinnodagen, 8 mars, så har ett manligt riksdagsnätverk bildats och tänker arbeta för jämställdhet i och utanför riksdagen. Ett lovligt initiativ och jag hoppas det inte bara rinner ut i sanden, som så många andra projekt och nätverk tyvärr har gjort.

Nätverket som har medlemmar i samtliga riksdagspartier ska enligt den nya plattformen arbeta med tre huvudfrågor. Den första är att motverka sexhandel, där ska riksdagsmännen syssla med opinionsbildning på hemmaplan och internationellt. Den andra punkten är att motverka våld mot kvinnor och den tredje är att arbeta för jämställdhet i arbetslivet.

Nu kommer jag osökt in på en artikel jag tyvärr inte hittar på Expressen, men den publicerades fredag den 2:a mars. En man bytte kön. Folksam höjde hans - numera hennes bilförsäkring med 1216 kronor bara för att han bytt kön till kvinna. Det finns en filmsnutt om du går in på http://www.linkoping.expressen.se/ och klickar på Expressen TV och rullar ned till en bit. Varför skulle han köra sämre som kvinna och betala en högre premie? Dessutom är frågan, kör kvinnorna verkligen sämre - mitt intryck är att det är unga killar som kör värst och tar mest risker i trafiken i sin ungdomliga yra. Varför ska kvinnor betala en högre premie?

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 6, 2007 01:40 EM

Kommentarer

Kvinnor (medelålders) ska betala högre premie för att de belastar försäkringen mera (enligt ny statistik, kommer inte ihåg källan) Resonemanget är följande

Förvisso kör många unga män vårdslöst, fort och omdömmeslöst. Det går dock inte baserat på tyckande bestämma att dessa ska betala mera för att de är dumma. Premien måste baseras på vad de kostar försäkringsbolagen.

Unga män har ofta skrotbilar med endast trafikförsökring. Deras körstil innnebär att de ofta är med om singelolyckor, men om de kör i diket med sin oförsäkrade bil koster det ju inget - då försäkringsbolaget ändå inte ersätter bilen.

Kvinnor (lite äldre) har bättre ekonomi, dyrare bilar som är bättre försäkrade. Med en lugnare körstil krockar de inte eller kör av vägen, men istället händer det oftare att de vid fickparkering skrapar lacken på den egna eller andras bilar - vilket ger skador. På en ny bil blir dessa skador tämligen dyra.

Skrivet av: Lars A datum: april 19, 2007 07:46 EM

Det "Jodå" rapporterar är ju helt horribelt! Är det verkligen sant att den förklaringen kommit från flera försäkringsbolag. Då drabbas ju även de kvinnor som inte har barn. I mina ögon är det kriminell handling från försäkringsbolagen. Det borde offentliggöras i media och ett ordentligt klargörande krävas.

Jag är mållös. Nästan.

Skrivet av: Brittis datum: mars 6, 2007 09:50 EM

Ska det drabba alla kvinnor då och lånar inte män bilen stå på sonen lika ofta? Ingen ursäkt, rent av dålig sådan från Folksam.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 6, 2007 05:55 EM

Den förklaring jag fick från Folksam - och även andra försäkringsbolag - om varför kvinnor har högre premie, är att kvinnor 40+ oftast låter sonens bil stå på mamman, eftersom det blir betydligt billigare för glina. Och sen är just unga killar överrepresenterade i olycksstatistiken...eh?
Men dom kvinnor som inte har barn? Borde bli lägre premie än karlarna då eller?

Skrivet av: Jodå datum: mars 6, 2007 05:35 EM