« Bloggtreklöver 112 | Startsidan | Tigers tigeralmanacka 2007 »

2 december 2006

Anonyma troll går fetbort

En fråga i en av kommentarerna i går:

Hur gör du för att fuska till dig en bra plasering på bloggtoppen? Har du någon slags bot?

Placering heter det förövrigt.

Frågeställaren var givetvis anonym.
Den mailadress som angavs var inte korrekt.

<krix@gmail.com>: host gmail-smtp-in.l.google.com[66.249.93.114] said: 550 5.1.1 No such user w40si21312502ugc (in reply to RCPT TO command)

Jag har inte ens en susning om vad en bot är, men det har tydligen frågeställaren. Någon kanske kan förklara för mig vad en bot är?

Bloggtoppen sållar ip-nummer, inga utländska träffar räknas vad jag har förstått och ett ip-nummer räknas bara en gång per vecka, om jag inte fattat sakernas tillstånd fel. Så att fuska sig till en bra placering är nog ganska svårt. Det hoppas jag i alla fall, annars visas inte korrekt information. En annan fråga är också varför ska man försöka fuska sig till en bra placering? Vad vinner man på det?

Det är tråkigt med folk som inte ens kan kommentera under eget namn och med korrekt e-mailadress. Då har man något att dölja eller så skäms man för sitt agerande, alternativt inte kan stå för sina åsikter/kommentarer.

Jag fuskar mig inte till någon bra placering.
Tråkigt med sådana beskyllningar.

BTW - häromdagen var det en person som ringde upp en annan bloggare och frågade efter mitt telefonnummer. Varför inte maila mig direkt och fråga? Inte för att jag skulle lämna ut det om jag tyckte att personen verkade suspekt. Men bara att bemöda sig att ta reda på en annans persons telefonnummer för att få reda på mitt dito ger mig dåliga vibbar.

Andra bloggar om: och

// Annica Tiger

Annica Tiger december 2, 2006 04:04 FM

Kommentarer

Annica,
det är väl precis pga din uppriktighet och integritet som "genuin" bloggare, som du har så många läsare. Men det finns en del aktörer ute i bloggvärlden vars huvudsakliga syfte är att driva upp besökstalen, och om det behövs "konstandning", så gör dem väl det.

För visst, om man/fru hamnar högt upp i topplistorna, så får man/fru ju en bättre exponering och därigenom även fler riktiga läsare.

Syftet? -- Antagligen att å ena sidan få sina fivteen minutes och därigenom kunna framhålla sin egen förträfflighet -- och att å andra sidan driva upp besöksstatistiken för att t.ex. tjäna mer på annonser som finns utlagda på sidorna.

Nu ska jag inte vara den som fördömer att man använder sig av AdSense eller liknande för att få in en slant, jag gör det själv också.

Men när det ekonomiska intresset blir större än själva intresset av att blogga, ja, då kan man/fru antagligen reagera på det sättet som din anonyma kommentator har gjort...

Skrivet av: Thomas datum: december 3, 2006 06:15 FM

Okey, nu vet jag vad en bot är. Men om det finns folk som använder det för att hamna högt på en blogglista skulle jag nog rekommendera dem att ta en liten paus i bloggandet. Då har lixom själva grundbulten, att blogga, förskjutits till att bara få så mycket hits som möjligt. Hits som inte ens är läsare då med andra ord. Vad är vitsen med det? Att hamna högt på en lista? Men vad vinner bloggaren på det? Femton minuter of fame? Mycket besök, men kommer besökarna åter?

Nej, jag kör mitt race.
Att använda en bot är inte min grej.
Jag är nöjd med de besökare som hittar hit "naturellt".

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 2, 2006 05:37 EM

Med en bot skulle man utan vidare kunna "fuska till sig" bättre placering bl.a. på bloggtoppen. En bot är i så fall helt enkelt ett program som körs i bakgrunden och som ser till att datorns IP-adress ändras regelbundet.
När programmet sedan anropar någon sida via t.ex. bloggtoppen är det tekniskt ytterst svårt att förhindra att varje ny anrop räknas som en unik besökare.

Men som andra också sa, med lite avundsjuka är det lätt att snickra ihop spännande historier :-)

Skrivet av: Thomas datum: december 2, 2006 04:55 EM

Trevlig advent själv.
Det hade jag nästan glömt bort.
Nej, troll vill nog inte veta av begreppet troll.

Eva - du har nog rätt.
Svenska avundsjuka.
Men varför vara avundsjuk på mig?
Det känns lite underligt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 2, 2006 04:23 EM

Skulle tro att det är fråga om vanlig hederlig svensk avundsjuka!!

Skrivet av: Eva datum: december 2, 2006 12:30 EM

Den personen har nog inte speciellt stor koll på internetvärlden.
Är det någon som inte har hört talas om dig? Skulle tro att du är den mest kända privatpersonen på nätet, som blev känd redan för 10 år sedan.

Troll finns det gott om, men det vet nog inte personen i fråga vad det står för.

Önskar dig en trevlig advent

Skrivet av: Alma Mater datum: december 2, 2006 09:44 FM