« Surt sa räven om rönnbären. | Startsidan | En hundägare är alltid ansvarig »

26 november 2006

Oroande tendens

När jag tänker på Friskis & Svettis ser jag mig helt vanliga människor framför mig som går på gym för att få upp flåset lite och kanske bränna lite kalorier. Det verkar som jag har totalt fel. Det förvånar mig faktiskt att sådant här händer.

Ett tiotal personer avvek i samband med en oanmäld dopningskontroll på Friskis & Svettis i Uppsala.

Är doping så vanligt bland vanliga människor så är det inte underligt att det förekommer hos elitidrottare, eller är det att det förekommer där som föranleder att vanliga dödliga använder det också? Det är 10.000-kronorsfrågan.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 26, 2006 02:54 EM

Kommentarer

Mattias - du har pejl på läget märker jag och det du skriver ökar förståendet för att de avvek och att dopingkontroller behövs även på gym.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 29, 2006 03:30 EM

Jag tränar på F&S i Uppsala och för gemene man kan det kanske låta konstigt att någon dopar sig på F&S. Men F&S i Uppsala är lite annorlunda än ett "normalt" F&S, en väldigt stor andel som tränar där är ungdomar och studerande, pga det låga priset jämfört med tex SATS och Nautilus. Gymmen är också väldigt stora och väl utbyggda så det lockar förstås många.

Så bilden som finns om F&S att bara tanter går på gympa där stämmer inte riktigt när det gäller Uppsala. Tyvärr har det blivit som en fritidsgård..

Jag kan ana ungeför vilka de 10 som avvek är, de är ofta/varje kväll på gymmet, har vuxit enormt i muskelmassa de senaste månaderna och de skapar en otrevlig stämning på gymmen genom sina urringade linnen, stora tatueringar och sina Adoniskomplex som uttrycks i konstanta speglingar.

Antagligen för att "vanliga motionärer" (dvs 98% av alla ungdomar, studenter och vuxna) börjar misstrivas på F&S gym i Uppsala har ledningen beställt dessa dopingkontroller och också kontaktat media (UNT) då dessa 10 avvek. I UNTs artikel så står det att efter dessa personer avvek så var det ingen som blev testad, så det är klart att de visste exakt vilka de ville testa

Det är ganska uppenbart att åtminstone en del av de 10 som avvek tar otillåtna medel.

Skrivet av: Mattias datum: november 29, 2006 03:00 EM

Dopning på F & S!? låter lika tokigt som om gubbar i korpenlag skulle ta anabola... *skrattar*

Skrivet av: Monica datum: november 27, 2006 07:49 FM

Artiklarna ämnet är lite oklara, men jag tror inte det är vanliga motionärer som testas, utan de som tävlar på en högre eller lägre nivå. Att det är riktade tester på allmänna gym.

Att rent tekniskt testa alla som vistas i F&S lokaler en ordinär vardagkväll skulle troligen ta större delen av natten. Kan tänka mig att det rör sig om hundratals personer. En del av dem skulle vara dopade också, koffein, astmamediciner, värktabletter, lugnande tabletter osv.

Tänk vad kostnaden skulle bli för att göra testerna, analysera dem, ta reda på varför de gör utslag osv.

Det är Riksidrottsförbundet som testar, de måste vara helt ointresserade av vanliga motionärer.

Skrivet av: Åsa datum: november 27, 2006 06:19 FM

Det är väl kanske att de vill mota Olle i dörren, det vill säga stävja doping även på motionsninvå? Att så många avvek och inte ville lämna urinprov kanske visar på att doping förekommer även där? De som "bygger" sin kroppar bygger dem kanske inte enbart via träning utan använder otillåtna medel?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 27, 2006 05:37 FM

I senaste friskistidningen publicerades ju för verksamheten avslöjande (samlags)bilder, och det är väl klart att ett gäng som trodde att Viagra är doping passade på att smita....

Skrivet av: leo datum: november 26, 2006 10:30 EM

det var det märkligaste.. men å andra sidan så vet jag att det är stort och utbrett bland de som styrketränar mkt att de använder preparat som är dopingklassade... för bästa resultat antar jag, men i min åsikt onödigt då det bara skapar obalans i kroppen. fast vad vet jag, jag är bara en vanlig motionär nuförtiden...

Skrivet av: Vargakvinnan datum: november 26, 2006 07:23 EM

Varför människorna avvek går det ju bara att spekulera i.

Själv tycker jag det är rätt underligt att vanliga motionärer som inte tävlar överhuvudtaget skulle dopingtestas. Vad är egentligen syftet med det? Vad letar de efter?

Du har ju egentligen inga restriktioner som motionär vilka läkemedel, vilken mat du får använda osv. 20 koppar kaffe eller något innan träningspassset skulle det ge utslag på ett dopingtest?

Skrivet av: Åsa datum: november 26, 2006 05:42 EM

Det verkar vanligt med all sorts doping numera. Folk tar exemeplvis SSRI-preparat för att höja självförtroendet, stimulantia för att orka med bättre och höja sin koncentrationsförmåga.

Fast hur utbrett det är verkar svårt att få grepp om. Och ingen verkar särskilt bekymrad. När Eli Lilly fick ut ett konstgjort tillväxthormon i USA så blev det en storsäljare, fast det bara är tänkt för personer med dvärgväxt. Deras reaktion var då att lobba för att få normal kortväxthet klassat som ett medicinskt tillstånd.

Kanske får vi börja med dopingkontroller i hemmen och på arbetsplatser.

Skrivet av: Paradigm datum: november 26, 2006 03:47 EM