« Ingen blogork! | Startsidan | Bloggtreklöver 108 »

14 november 2006

En del tjejers namn på sina bloggar

I förra inlägget var det någon som ställde en fråga om varför en tjejer ofta döper sina bloggar till typ "Världens mest ointressanta blogg" eller "Min lilla obetydliga värld" eller "Här händer ingenting" eller "Lilla jag i det blå". En ganska intressant frågeställning.

Är det fortfarande så att många tjejer följer gamla mönster och oskrivna regler om att en tjej ska inte ta för sig eller att de inte är vana att ta plats? Varför ska tjejer förminska sig och det de skriver? Blognamnet antyder ju på att de gör det, på ett eller annat sätt.

Oftast är det killar som skickar mail och föreslår sig själva till min bloggtreklöver jag kör ibland, mer sällan är det tjejer som puffar för sin egen blog. Ändå är ju grundtanken med bloggtreklövern att synliggöra tjejer och deras bloggar, jag har oftast med en kille för jämlikhetens skull. Detta har jag funderat över och om jag kopplar ihop det med frågan ovan så ser jag ett samband.

Ställ er upp alla tjejer!!
Ni är lika mycket värda!!
Ta för er, ingen annan lär göra det åt er.
Ta plats, annars tar någon annan platsen.

Mina tankar bär iväg till något helt annat. När en kille söker jobb hugger han ofta på annonser även om han inte uppfyller alla eller ens hälften av de kriterier som krävs eller har alla eller merparten av de meriter som arbetsgivaren spaltar upp som krav för att få tjänsten.

Tjejer däremot har jag fått för mig är mer försiktiga. De läser vad som krävs och tänker att om de inte uppfyller alla kriterier eller har alla meriter som krävs söker de inte jobbet. Någon annan som känner igen detta?

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger november 14, 2006 06:56 EM

Kommentarer

Jag älskar att vara undantaget som bekräftar regeln eller kärringen mot strömmen, i precis allt. ;P

Skrivet av: Åsk (a.k.a Dabitch) datum: november 20, 2006 12:55 FM

Jag ÄLSKAR att generalisera. Det är en av mina hobbies. Men det är för det mesta på skämt. Ibland funkar det - ibland inte.

Men ingen (där är jag igen!) kan väl ändå förneka att det för det mesta är tjejer som har namn på sina bloggar som signalerar - jag är obetydlig?

Randler: "Varför ska man utgå från att det men skriver inte är värt att läsa, eller är obetydligt. Då borde man ju inte ens börja blogga, tänker jag. "

Exakt! Dessutom är det sällan vare sig ointressant eller obetydligt. Jag råkade halka in på en blogg som hette nåt i stil med Jag finns inte, och det visade sig att det var otroligt smarta, roliga, välskrivna och intressanta texter.

Män och kvinnor: Förminska er inte!

Skrivet av: Monica datum: november 16, 2006 11:04 EM

Det blir ju inte så bra om man generaliserar alltför mycket. Jag har ingen statistik eller liknande precis som ni, men visst känns det som att det stämmer. Vet inte vad man kan göra som kille förutom att inte förvärra vissa fördomar samt vara stödjande och schysst.

Skrivet av: Kent Larsson datum: november 16, 2006 04:52 EM

Monica: Visst, min blogg heter Biggles Filosoferar. Den är min plattform för att nå ut med mina idéer och tycka till om saker som tex politik. Om jag däremot skulle skapat en blogg mer i stil med en personlig dagbok, då skulle jag inte varit främmande för att döpa den till något "obetydligt". Jag är som sagt inte en person som tar för mig. Den stereotypa feministiska bilden av killar och män stämmer inte ett dugg på mig. Ditt resonemang om att "inte en enda kille i hela världen" skulle döpa en blogg till något sånt är en grov generalisering. Och syftet med min kommentar var just att poängtera att jag är trött på generaliseringar.

I stället för att uppmana bara tjejer att ta för sig, varför inte uppmana alla som inte redan tar för sig att göra det, oavsett kön?

Waldemar: Lite offtopic, men det mesta här i världen är faktiskt ganska mycket mer intressant än krisen i mellanöstern...

Skrivet av: Biggles datum: november 16, 2006 09:58 FM

Precis som du har jag gett min blogg mitt eget namn. Känns mycket personligare.

Jag tror jag har varit med i din bloggtreklöver redan. Men annars får du gärna ta med mig!

Hälsningar Karin

Skrivet av: Karin Långström Vinge datum: november 15, 2006 09:15 EM

Min bloggs namn "Ett eko i mängden", skulle kunna tolkas som att det syftar på att den är obetydlig, men det var ju inte så jag menade när jag döpte den. Har förresten inte märkt att det förekommer såna bloggar. Men hela tanken är ju absurd. Varför ska man utgå från att det men skriver inte är värt att läsa, eller är obetydligt. Då borde man ju inte ens börja blogga, tänker jag.

Skrivet av: randler datum: november 15, 2006 08:30 EM

Nä, Biggles, men det jättekonstiga är att det alltid är tjejer som döper sina bloggar till namn av den typ Annica tar upp. Har själv tagit upp det ett flertal gånger. Varför? Liksom...

Din blogg heter "Biggles filosoferar" t ex. Jfr det med: Ingenting särskilt. Min rosa luddiga värld. Om absolut ingenting. Min obetydliga värld. Fejkade namn allihop, men det bara FINNS inte en kille, HUR liten han än känner sig i den Stora Vida Världen, som döper sin blogg till nåt liknande.

Sen är jag grundligt trött på uttrycket att "tjejer måste ta för sig" för det har blivit en klyscha! Bara gör det. Snacka inte. (kalla inte din blogg Min lilla obetydliga värld) ... :-) Så kan det kännas, men så är det långt ifrån alltid.

Skrivet av: Monica datum: november 15, 2006 07:16 EM

Mig får du gärna lägga in i Bloggtreklövern! ;-) Mailar dig.

Skrivet av: Bim datum: november 15, 2006 06:12 EM

Ska genast slänga iväg ett mejl med tips om bra tjejblogg till dig. Inte min egen dock, även om jag tycker att den är bra, för att jag redan har haft den stora äran att vara med i bloggtreklövern. ;)

Skrivet av: Pumans dotter datum: november 15, 2006 05:28 EM

Visst känns det igen och jag retar mig galen på det för hur ska man kunna ändra på't!?

Det är 2006 och fortfarande tror många tjejer att det viktigaste är att stå brevid och se 'söt' ut... SUCK!

Skrivet av: Monica datum: november 15, 2006 05:19 EM

Biggles: För min del så är tex. freden i mellanöstern ganska långt underordnat det mesta i mitt liv som jag skulle tänka mig blogga om. Om jag hade en blog fortfarande vill säga. Jag personligen läser hellre bloggar som handlar om hur någon tar sig fram i sin vardag än om hur kriget i Irak fortskrider.

Skrivet av: Waldemar datum: november 15, 2006 10:02 FM

Det här inlägget går ut på att tjejer ska ta för sig. Jag tycker det är så tråkigt när man generaliserar på detta vis. Visst, många tjejer behöver säkert ta för sig mer. Men även killar. Jag tillhör själv denna gruppen. Men det är aldrig något som uppmanar mig och andra killar att ta för sig. Det är precis som att vi förväntas kunna detta redan.

Vidare: att man döper sin blogg till något obetydligt kan ju också innebära att man inte tänker skriva om särskilt viktiga saker. För hur viktigt är tex ens eget liv, i förhållande till "stora världsfrågor" som många andra bloggar diskuterar? Måste man vara störst och bäst och ta mest plats i alla sammanhang? Det tycker inte jag.

Skrivet av: Biggles datum: november 15, 2006 09:45 FM

Crrly - den posten har jag missat.
Carina - du har skinn på näsan, det gäller bara att visa det.
Jerry och Kerstin, ja - fast Jerry - alla sitter nog inte som martyrer hemma och gnäller, de kanske inte ens ser mönstret.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 15, 2006 03:15 FM

Exakt så är det :-(
Du vet precis!
En stor kram för den bloggningen

Skrivet av: Kerstin datum: november 15, 2006 01:32 FM

Det är precis på det här sättet som kvinnor har sin enda chans att komma framåt. Att ta för sig och inte sitta hemma som martyrer och gnälla. Bra, mera sådant!

Skrivet av: Jerry datum: november 14, 2006 10:57 EM

Jodå, känns igen. Det där med bloggnamnen har stört mig ett tag:

crrly.blogspot.com/2006/01/ta-fr-er-tjejer.html

Skrivet av: crrly datum: november 14, 2006 07:30 EM

Jag känner igen det där, särskilt delen om jobbsökeriet men visst är jag sådan. Jag förminskar mig själv men gör det mycket mindre nu än jag gjorde tidigare och bättre blir det förhoppningsvis. Jag blir nog alldra bäst på att inte förminska mig själv när det är dags att lägga näsan i vädret :)

Jag säger ff; det är bara jag vilket är ett förminskande men jag är ju inte bara. Jag tänker inte att jag bara är heller utan det bara kommer.

Skrivet av: Carina datum: november 14, 2006 07:27 EM