« Sluta rök, du som kan - innan det är för sent. | Startsidan | Sluta flytta runt Europaparlamentet »

15 juni 2006

Inga implantat, än

Läkaren blev väl antagligen lite besviken för han såg väl inkomsten av x antal implantat segla iväg i luften.

Skämt åsido, han var imponerad över att behandlingen fungerat så bra, trots att jag röker. Det brukar inte göra det i vanliga fall på rökare sa han. Kul att få den responsen.

Men två tänder sitter löst till, både bokstavligt och bildligt talat – men inte värre än att han tyckte att jag kunde fortsätta med behandligen och sedan återkomma om ett år.

Ett års respit i alla fall och även om det nu blir så att jag måste sätta in implantat så kändes det genast mycket bättre att veta att det bara gäller två tänder.

När jag var där första gången då var prognosen mer dyster, men fan den som ger sig. Som jag slitit och jobbat. Jag kommer att forsätta med mellanrumsborstar och allt annat jag ordinerats att göra. Det har blivit en vana, så det är inte så farligt som det låter.

Men sluta röka? Njae.....

Men jag har beställt boken Petra tipsade om i inlägget nedan, plus givetvis några till. Att gå in på Bokus och förvänta sig att bara jag ska köpa en bok är ganska svårt.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 15, 2006 02:03 EM

Kommentarer

Jag är glad jag aldrig började; har aldrig förstått varför folk börjar överhuvudtaget. Samma med snus och alkohol. Hoppas du en dag lägger ner en cigarett och säger "aldrig mer" och slutar. Billigt och hälsosamt.

Skrivet av: Daniel datum: juni 18, 2006 09:11 FM

Tack för tipsen! Jag var till tandhygienist för ett tag sedan och fick en rejäl omgång. Och faktum är att jag - som är riktigt skraj för allt vad tandläkare heter - tyckte det var nästan skönt.

Jag mellanrumsborstar flitigt och fick inga varningar av tandhygienisten. Så jag hoppas det är lugnt, än så länge i alla fall.

Vi får läsa vidare i rökslutar-boken. Har hört folk som inte lyckats sluta första gången de läst den. Men väl andra gången. Jag har som sagt inte kommit igenom den ännu. Ska ta ett nytt tag på semestern!

Skrivet av: Ann-Catrin Brockman datum: juni 17, 2006 02:37 EM

Bara några tänder! Du kan var glad, vänta tills diagnosen bröstcanser eller varför inte lungcanser.
Sluta röka, det är det enda och om det är svårt börja snusa, det är den enda hälsodrogen som finns iallafall om man jämför med alternativen.

Skrivet av: Gruv.arb datum: juni 15, 2006 09:46 EM

Ann-Catrin, tantråd är bra men räcker inte om man är rökare.

Det bästa är att först gå till en tandhygienist som mäter om det finns tandköttsfickor och då rensar bort placket som finns mellan och under tandköttet, det kan man inte göra själv. Sedan får man göra resten av jobbet själv i fortsättningen.

På apoteket finns det det något som kallas mellanrumsborste i olika storlekar. Den ska man göra rent mellan tänderna med. I början kommer man oftast bara in med modell minde, men i takt med att tandfickorna drar sig tillbaka får man öka storleken på borsten. Men aldrig tvinga in en borste. Man ska inte bara dra fram och tillbaka utan köra borsten lite åt allla håll och kanter, så länge det känns bra.

Det kan blöda i början och då är det ett tecken på att det verkligen behövs att man rengör mellanrummen noga varje dag, jag kör morgon och kväll.

Sedan finns det små borstar som man kan borsta tandköttskanterna med.

Är du orolig boka en tid med en tandhygienist, hon mäter fickorna och behövs det så tar hon bort det plack du själv inte kommer åt och sedan är det bara att lägga till ytterligare en vana förutom att bara borsta tänderna.

crrly - vi var lite osynkade :)

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juni 15, 2006 04:28 EM

Tänkte just höra om du inte skulle uppdatera nu... ;) men det hade du ju redan gjort... även om vi missade varann med ett par timmar (?).

Skönt att höra att det "bara" var ett par tänder det handlade om. Sluta röka-boken är svinbra!!!!! Den hjälpte mig. Och du är ju så smart så du vet ju... ja. Lycka till!

Skrivet av: crrly datum: juni 15, 2006 03:40 EM

Så skönt att det inte var värre än så.
Du kan väl dela med dig av "allt annat" du blivit ordinerad. Jag röker också... Än så länge.

Boken har jag men det går trögt att läsa ut den. Jag börjar... läser ett par kapitel... och på nåt sätt hamnar den på en undanskymd plats tills jag tar nya tag...

Skrivet av: Ann-Catrin Brockman datum: juni 15, 2006 03:37 EM

jag vet att det är förjävla svårt - men ge det en chans - det är jätteskönt att inte röka =)

Skrivet av: sara datum: juni 15, 2006 02:23 EM