« Sveriges roligaste polis? | Startsidan | Cosmonova »

10 maj 2006

Sexchatt som fick ett snopet slut, samt ett nytt uttryck som myntats - gromning

"Pastor Erik" chattade nästan dagligen med en ung tjej med 14-åriga "Lisa" på Lunarstorm. Pastorn gav sken av att vara ömsint och god. Han till och med varnade "Lisa" för män som kunde kontakta henne.

Citat ur DN Insidan sidan 21 och 22 (finns ej på nätet än):

– Du kan bli grymt lurad. Var rädd om dig, skrev han.

Men efter ett tag började "Pastor Erik" bli lite ekivok, minst sagt.

– Du är jättesnygg...Jag tycker det är fint med brunt hår.

Fin liten inledning, men sedan började det hetta till.

– Sex är bäst om när man kan få sin partner att njuta...Men jag avskyr kondomer.

Det gick så långt att "Pastor Erik" frågade om han fick fotografera henne, med kläderna på och sedan kanske med lite mindre kläder på. "Lisa" var avaktande osäker men nu hade "Pastor Erik" blivit rejält kåt.

– Vi ska inte knulla första gången...bara smeka..Men jag kan väl ha med mig en löskuk? Vill du pröva den?

"Lisa" svarade undvikande, men nu hade "Pastor Erik" släppt alla hämningar och förståndet med för den delen.

– Vill du att jag kysser dig på magen? Mjukt och varmt...och smeker dig över ryggen ända ned till stjärten...höfterna...låren...in mellan benen..särar på dina vackra sköna ben så jag ser ända in i din mjuka varma fitta...Jag tar av mig så du ser min styva kuk..Du är nog lite trång så här i början...?

"Pastor Erik" lämnade ut sitt mobilnummer som var en tjänstemobil han fått av kyrkan och uppmanade "Lisa" att ringa så de kunde ses.

Detta fenomen när gubbsjuka män sexchattar med inte ens byxmyndiga ungdomar har fått ett eget begrepp - gromning. Gromning på nätet eller nätgromning är i England olagligt och kan leda till fängelse. Men i Sverige är det fullt lagligt att kontakta ett barn på nätet och utveckla relationen i sexuellt syfte. Det är först när ett övergrepp skett som det kan lagföras.

Tråkigt för "Pastor Erik" att den tjej han sexchattade med var en man, en medelålders Internetanalytiker. Han kontaktade givetvis stiftet där prästen arbetade och prästen blev avstängd och valde att säga upp sig.

I tre år har denna man granskat vad gromarna gör på nätet. Han har många erfarenheter som han säger skrämmer honom. Han har enligt egen utsago blivit gromad på nätet av omkring 1500 män under de år han chattat på dessa ungdomssajter, både som kille eller tjej. Han har startat ett företag Netscan.

I artikeln som sträcker sig över två sidor finns flera exempel på gromare som åkt fast. Men hur många finns det som inte åker fast? Vet du vem din dotter eller son chattar med på kvällarna? Vet de själva vem de chattar med?

Inför obligatorisk undervisning i mellanstadiet och högstadiet om fenomenet gromare. Fula gubbar hette det på min tid, de fanns och finns fortfarande.

Fler poliser borde sitta och scanna av ungdomschattarna.

Köp DN i dag.
Denna artikel är faktiskt värt de kronorna.
Hoppas de läggar in en url senare i dag eller i morgon.
Du kan hitta "Insidan" under huvudmenyn "Mer ur DN".

Update, nu ligger artikeln ute.

Fler relevanta texter på Insidan, "Alexandras" chatt med 15-åring.

Jakt effektivt.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 10, 2006 02:46 EM

Kommentarer

Mäns jävla sexualiet!!!

Ja, jag vet att det finns kvinnor också som begår sexövergrepp, men mest är det ju män. Och jag vet att det inte bara handlar om sexualitet, utan också om makt - och vanmakt.

Samt naturligtvis att det inte handlar om alla män, det finns många goda och schysta män som aldrig skulle göra nåt sånt.

Men ändå.

Vad ÄR det med vissa män egentligen? Sex, sex, sex. Tänker de på nåt annat? Och hur de själva ska få sin tillfredsställelse, oavsett vem eller vilka det drabbar.

Jag minns när jag var ung tjej. Man kunde aldrig snacka med en kille utan att han trodde att det var en sexinvit. Man fick lära sig att se sur och avvisande ut så snart man träffade nån som man inte var intresserad av sexuellt.

Jag ville ha killar som kompisar också. Helt kört! Det var bara bögar man kunde umgås med.

Skönt att man är äldre nu och inte ser lika ung och fräsch ut längre! Man blir inte antastad på stan numera. Man kan le och vara trevlig utan att det missförstås.

Fast det är ju synd att det ska vara sådär. Att vi inte kan se varandra som människor och vänner. Att vissa män bara tänker med snoppen. Och att deras sexuella behov ska få styra allting.

Skrivet av: Kait Bessing datum: maj 19, 2006 10:42 EM

Vad jag vet så är det forfarande olagligt i Sverige att provocera fram brott. Det här är inte USA, och pastor Erik hade kanske ärligt uppsåt i början, innan kåtheten kortslöt hjärna. För vad är det för sjuka typer som kan sitta framför en dator och låtsas vara en fjortonårig kåt tjej eller kille? Internetanalytiker, ja jävlar!

Skrivet av: Zack datum: maj 14, 2006 12:48 FM

Det äckliga är att de äckliga vill åt helt o-äckliga. Annars kunde de äckliga ju hålla på med varandra.

Skrivet av: coolamorsan datum: maj 12, 2006 06:36 EM

Tack för det här tipset! Precis sådant här har vi pratat om på min skola och ska anordna utbildning för såväl elever som för lärare och föräldrar.

Skrivet av: Susanne datum: maj 11, 2006 10:40 EM

Vidrigt. Länge leve alla som scannar sidorna och anmäler. Och visst ska vi förmana barnen och ge dem självkänsla - men vi ska också undervisa män, sätta fokus på dem som gör så här! Hur kommer vi åt själva fenomenet?

Skrivet av: ab datum: maj 11, 2006 11:57 FM

Låter som ett vettigt uppslag till ett föräldramöte.
Man kan ju fundera över om inte den som tillhandahåller såna här kontaktforum över nätet borde tvingas anställa folk som håller lite rent.


Självklart kan man inte förhindra allt men sätta dit en del och skrämma bort några till genom att klart och tydligt annonsera att man har den här typen av tjänster.

Lagstiftning mot detta fenomen är väl självklar

Men några stackars osedda, lessna barn / ungdomar kommer ändå att vara oskyddade här. Det är de som åker dit för de blir äntligen uppmärksammade av någon.

Skrivet av: Inga datum: maj 11, 2006 04:11 FM

Jag kan inte fatta att alla fortfarande är så jävla FÖRVÅNADE. Läser de inte tidningar, ser inte på tv? Klart pedofiler och andra med skumma avsikter söker på internet. Hur kan det vara en nyhet 2006?

Vad som behövs är att unga tjejer (och killar för den delen) MÅSTE måste måste, ges bättre självkänsla så de inte känner att gubbarna på internet är de enda de får bekräftelse från. Föräldrar måste vara vuxna.

Skrivet av: Monica datum: maj 10, 2006 11:37 EM

Kan varmt rekommendera de föreläsningar som personalen från Netscan brukar hålla i.

I barnens skola anordnade de en heldag där först eleverna, sedan lärarna och slutligen föräldrarna fick höra information riktad till de olika målgrupperna. Det var både intressant och upprörande. Det tog mig flera dagar innan jag fått känslorna någorlunda under kontroll. Det var så upprörande att se hur de gick till väga och manipulerade våra barn, ibland i flera månader.

All heder till de personer som viger sina liv åt att i alla fall försöka göra någonting åt detta.

Skrivet av: Multimamman datum: maj 10, 2006 10:19 EM

Mer undervisning och information behövs nog till föräldrar, barn, ungdomar och alla i princip som använder nätet, för det här är ett problem som inte lär försvinna av sig själv, utan tvärtom.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 10, 2006 08:23 EM

Fy fan, vad skrämmande. Håller med om att både barn och föräldrar borde få undervisning!

Skrivet av: Maria datum: maj 10, 2006 07:55 EM

Inte bara ungarna ska få den här undervisningen. Bjud in föräldrarna...

Ta det på nästa föräldramöte. Det är för få som är aningslösa om vad som händer på internet...

Skrivet av: Bengt datum: maj 10, 2006 06:32 EM

Han är jätteduktig, vi har haft han för att föreläsa i vår högstadieskola för föräldrar. "Vad gör dina ungar på nätet?" verkligen nyttigt.

Skrivet av: Björn datum: maj 10, 2006 03:33 EM