« Google | Startsidan | Sandbullits »

16 december 2005

Hjärnattack - Stroke

Saxat ur en mailinglista:

En neurolog säger att om han får hand om en strokepatient inom 3 timmar kan han totalt häva effekten av stroken .... totalt! Han säger att det knepiga och svåra är att känna igen en stroke, få den diagnostiserad och få patienten till läkare inom 3 timmar.

ATT KÄNNA IGEN EN STROKE

Nu säger läkarna att alla kan lära sig känna igen en stroke genom att ställa tre enkla frågor:

1. Be personen att LE.

2. Be personen att LYFTA BÅDA ARMARNA.

3. Be personen att SÄGA EN ENKEL MENING (sammanhängande, t ex "Solen skiner idag").

Om personen har problen med någon av de här uppgifterna så ring genast 112 och beskriv symtomen.

Det diskuterades om detta var ett kedjebrev eller inte. Men det är nog goda råd. Fast Googlar jag på en sträng ur texten ovan ser jag att många har tagit upp detta, så någon form av kedjebrev kan det nog kallas.

Saxat från sjukvårdsupplysningen:

Stroke – ett allvarligt tillstånd
Idag anser man att stroke bör behandlas på sjukhus så fort som möjligt. Snabba åtgärder kan begränsa omfattningen av hjärnskador och handikapp. Därför har man i USA föreslagit namnet "hjärnattack" för stroke. Tanken är att betona att det kan vara lika bråttom att få vård vid stroke som vid en misstänkt hjärtinfarkt.

Det gäller att komma under läkarvård inom tre timmar. Jag skrev i alla fall ut de tre punkterna och tänker spara utskriften utifall.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 16, 2005 06:36 EM

Kommentarer

Tips: Läs på Strokeförbundets hemsida om stroke och kommentarer till detta s k kedjebrev.
www.strokeforbundet.org

Skrivet av: Britt datum: december 22, 2005 01:09 FM

Jag läser alltid om event. biverkningar, när jag av läkare eller hustrun anses vara i behov av ny medicinering. Jag fann då att även om det är sällsynt, att man i dessa förkylningstider kan drabbas av hjärnblödning vid användning av Rinexin.

Skrivet av: Eddie Vivenius datum: december 17, 2005 04:03 EM

Definitivt ett nytt sorts kledjebrev som jag fått från flera håll och kanter som pselar på våra känslor likadant som 'bonzai kittens' har gjort men ingen sanning bakom...

vadå 'Le'!??!

Om man har fått en stroke är det inte ens säkert att det märks märkligt nog eller så märks det mycket väl men ingen fattar någonting...

Ring 112.

Skrivet av: Tant Monica datum: december 16, 2005 11:14 EM

Man märker väl om något akut händer? Och i det läget gäller bara en sak - ring 112.

Tre timmar tycker jag dessutom låter mycket då jag fått lära mig två timmar - max. Och det är så vanligt förekommande med stroke att det inte är något större problem för sjukvårdspersonal att se vad som hänt.

Brevet låter som en skröna och ger lite falska förespeglingar. Det finns andra sjukdomstillstånd och alla reagerar inte på samma sätt vid en stroke.

Det "roliga" är också att stroke tvingats in i svenskan för att vi ska begripa att det är en attack av något slag och inte en "propp i hjärnan" (men det är ju ändå samma sak oavsett om det är på svenska eller engelska).

Undrar hur många som vet skillnaden mellan en stroke och en hjärnblödning - egentligen.

Vår dödligaste sjukdom är dock hjärtinfarkt. Bättre då att påminna att om man har ihållande bröstsmärta mer än 10-20 minuter ska man larma ambulans. Och inte cykla till akuten.

Oooh. Sjukdomslära = intressant.
(Förutom att lille far i dag fått sin diagnos - aggressiv levercancer med metastasering. Bland annat).

Skrivet av: Jontas datum: december 16, 2005 08:51 EM

Kruxet är att skilja på blodpropp och hjärnblödning. Sätter man in propplösande på en patient med hjärnblödning dör hon/han direkt troligen. Likaså tvärt om..

F.ö. är symptomen likartade.

Skrivet av: Jinge datum: december 16, 2005 08:51 EM