« Bilder på vift | Startsidan | Beskyddarverksamhet »

14 december 2005

Avrättning 1002

Jag tror inte på dödsstraff och tycker inte att det hör hemma i ett modernt samhälle. Ett samhälle ska inte döda. Jag har skrivit om detta förut, men det aktualiseras hela tiden. Häromdagen var det den tusende fången som avrättades i USA och i går var det nummer 1002. Så det rullar på....

Det värsta är att det har visat sig att många oskyldiga har avrättats genom tiderna. En avrättning är oåterkallelig. Än har ingen vetenskapsman kommit på hur man ska återuppväcka någon efter döden. Däremot om sitter de i fängsligt förvar kan de släppas om det visar sig att domen varit fel. Den nya DNA-tekniken har kunnat påvisa att flera har varit oskyldiga, om de nu haft den turen att deras fall tagits upp igen.

Saxat ur DN.

Protesterna från dödsstraffsmotståndare och vädjanden från Hollywoodkändisar och medborgarrättsledare hjälpte inte. Förre gängledaren Stanley ”Tookie” Williams avrättades tidigt i går morse i Kalifornien efter 24 år i dödscellen.

Själv är det bara en tanke från min sida, men jag tycker mig se ett mönster i det hela. Majoriteten som avrättas är inte vita amerikaner. Vad säger det om samhällsklimatet i USA?

// Annica Tiger

Annica Tiger december 14, 2005 06:44 FM

Kommentarer

Dödsstraff hör inte hemma i ett civiliserat samhälle.

I USA håller dom på att gå genom dna-proverna från gamla brott och flera långtidsdömda fångar har funnits vara oskyldiga. Undrar hur många oskyldiga som avrättats om dom kollar dna-proverna i deras fall?

Skrivet av: Iréne datum: december 14, 2005 08:36 EM

"58% av alla avrättade är vita." Hur stor del av befolkningen är afro-amerikanska i USA? Jag har hört siffran 13%. Den siffran får man också i så fall kika på. Pdf-en du pekar på visar också på andra saker som kanske inte är så smickrande. Att straffen är olika om offren har olika hudfärg osv.

Dödstraff är förkastligt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 14, 2005 05:24 EM

Jag med, dessutom så är det en billigare kostnad för samhället om man sitter i fängelse (eller kanske inte, eftersom om det skulle visa sig att man var oskyldigt dömd så kan man ju stämma staten för frihetsberövande, fatta vilka skadestånd då!). men å andra sidan så skulle man behöva en mer ingående rättegång, så att man verkligen var säker på att rätt person satt i fängelse. och har man dessutom en fungerande kriminalvård så kan kostnaderna bli ännu lägre... men det är ju nästan ingen som ser på saker och ting på lång sikt nu för tiden...

och dessutom så sitter jag här och pladdrar om en utopi som inte kommer att hända så länger jag lever i alla fall...

Skrivet av: Linnea datum: december 14, 2005 09:39 FM

Jag är mot dödsstraffet.

Skrivet av: Tant Monica datum: december 14, 2005 08:24 FM

http://www.deathpenaltyinfo.org/FactSheet.pdf

Skrivet av: magnus stahre datum: december 14, 2005 08:15 FM

Majoriteten som avrättas är inte vita amerikaner.

Statistiken visar på motsatsen: 58% av alla avrättade är vita.

Skrivet av: magnus stahre datum: december 14, 2005 08:13 FM