« Äntligen! | Startsidan | Dålig stil! »

29 september 2005

Kvinnor plus SL=sant.

Kvinnor plus SL=sant.
Den frasen satt jag och läste i morse på pendeltåget. Texten under var att kvinnor är i mångfald bland SL:S resenärer. Är det därför det alltid finns mer pengar till nya vägar än till nya spår? Budskapet framfördes av VP, men det spelar ingen roll tycker jag i sak och jag hoppas ingen ser rött bara för det :-).

Jag började att kika runt lite och visst stämde det, flertalet medtrafikanter i den vagnen jag satt var kvinnor och detsamma noterade jag på hemresan. En slump? Kanske? Kanske inte? Hur som helst så tror jag det finns bäring bakom påståendet. Cirka 56 procent av de dagliga resenärerna i SL-trafiken var kvinnor läste jag i en .pdf-fil jag hittade hos SL.

Varför åker fler kvinnor kommunalt? Är de mer miljömedvetna än män? Nej, jag tror det beror på helt andra faktorer. Många ensamstående kvinnor har inte råd med bil. I familjer med en bil är det oftast mannen, av någon underlig anledning, som tar beslag på bilen. Det är inte alla hushåll förunnat att ha två bilar.

Järnväg.net skriver:

Fler män än kvinnor kör bil. Därför bör fler kvinnor skaffa bil för att öka jämställdheten, tycker bilbranschens organisation BIL Sweden och ondgör sig över satsningen på kollektivtrafik.

Dubbla budskap ovan.

Jag vet inte om jämställdheten ökar om fler kvinnor köper en bil. Rådet att fler kvinnor ska skaffa bil är ett hån i ansiktet på de som inte ens har råd att ha en bil, eller knappt råd att ha en enda bil i hushållet. Tvärtom är det nog mer att männen måste släppa in kvinnorna i deras revir. Många kvinnor får endast köra familjens bil när hon ska vara fyllechaufför.

Jag tycker att vi ska satsa på kollektivtrafiken, vilket nu har gjorts inför kommande försök i Stockholm med biltullar. Jag hoppas att de nya busslinjerna blir bestående även när försöket avslutas. Fler direktbussar och fler avgångar i rusningstid när det gäller pendeltågen, det måste gå att ordna med lite bättre trafikplanering.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 29, 2005 07:29 EM

Kommentarer

Blev TYVÄRR tvungen att ta körkort och köpa bil då tågen och bussarna inte alls passar ihop -- det tog fyra timmar om dagen för mig att pendla på det sätteT, ohållbart (Skåne). Något jag la märke till medan jag satt av de fyra timmarna på bussarna och tågen var just att männen var i klar minoritet, och de som åkte var typ alkisar och andra skumma typer. Faktiskt.

Skrivet av: crrly datum: oktober 1, 2005 11:29 EM

I somras, liksom andra somrar, har Skånetrafiken lanserat ett sommarkort; för drygt 400.- får man åka alldeles obegripligt mycket, buss/tåg och det lustiga är, att förutom alla som arbetar och pendlar och ungdomar, så är det till 90/% äldre damer som reser. Å, dom som sitter i små klungor och har med sig picknickkorg och Skåne kors och tvärs; från Ystad i söder till Båstad i norr.
Vi pratade ofta om det; varför inga äldre män?
Förmodligen för att dom har bil och tycker att det känns fjompigt att då åka tåg.
Nästan alla damer, - äldre -, (jag kollade) bar inte vigselring.

Skrivet av: Elisabet datum: september 30, 2005 08:35 EM

Det finns mycket som är märkligt med kommunikationer. På sträckan Örebro-Stockholm finns det både ny järnväg och väg (vid Arboga). Men det billigaste färdsättet är buss.

Konsekvenserna av den nya järnvägen har blivit att dagpendlare till Stockholm (via Hallsberg) har färre avgångar att välja på, och bussen kör den gamla vägen för att kunna ta upp passagerare på vägen.

Ibland blir det nästan komiskt.

Skrivet av: Desirée datum: september 29, 2005 10:06 EM

Hihi, jag blev icke-bilägare igår, just p.g.a. pengabrist. Fast jag insåg också att cykeln passar mig bättre och att tågen går tätt i Skåne. Billigare blir i alla fall livet utan bil. Och vill jag köra ut någon gång finns det ju hyrbilar och bilpooler. Det senare vore något att utveckla lite mer. Sparar både pengar och miljö. Uppe i Stockholm finns det vad jag förstår fler av dem än här i söder. Ett bättre alternativ än att var och en ska köpa sig var sin bil, i alla fall i tättbebyggda trakter.

Skrivet av: Susanne datum: september 29, 2005 09:32 EM

Kvinnor är, förutom allting annat, också fler än männen i Stockholmsområdet.

Detta är en oönskad kommentar.

Skrivet av: littlemeancolaman datum: september 29, 2005 08:08 EM