« Mjölk ska vara svensk. Basta! | Startsidan | Bloggtreklöver 83 »

2 september 2005

Gjort är gjort, det blir femton år

Jag har följt medias rapportering om rättegången i Finland gällande trippelmorden i Bodom som skedde 1960.

Den man de nu tror sig vara förövaren har blånekat hela tiden, i rättegången och i intervjuer.

Nu verkar det som om fallet redan är avgjort, såvida inte spaningsledaren begått mened.

Spaningsledarens avslöjande att 63-åringen strax efter häktningen våren 2004 i sin cell hade utbrustit "Gjort är gjort, det blir femton år", kom som en kalldusch för försvar och åklagare.

Mord preskriberas aldrig i Finland. Jag tycker att vi ska ändra vår lagstiftning så att mord inte preskriberas i Sverige. Det kanske är dags för en om- och utvärdering av alla former av brott och dess preskriberingstid?

// Annica Tiger

Annica Tiger september 2, 2005 05:46 FM

Kommentarer

Carina, jag kan hålla med dig i vissa fall. Men mord är mord och på något sätt bör det inte "belönas" (förmildrande omständigheter) att man klarat sig undan att avslöjas i 40 år. Något bör ske, någon form av markering av samhället. Kanske inte 15 år i fängelset för ett brott som begicks för 40 år sedan.

En annan problematik är de mindre allvarliga brotten (inte för den som utsatts, men enligt lagtexterna) som ofta preskriberas efter kort tid, vilket föranleder vissa åklagare att "ligga lågt" så att de enkelt och bekvämt kan skriva av det hela med motiveringen "preskriberat". Detta har jag skrivit om i bloggen förut, då det framgick att en åklagare i södra Sverige hade det som arbetsmetod.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 3, 2005 02:27 EM

Fast da kommer forstas hela problematiken med syftet med var rattskipning in. Att losa ett mord ar en sak, att fa vetskap om vad som faktiskt hant, men da ska val nagon straffas ocksa? Och om nagon ska det, av vilka skal vill man satta en manniska i fangelse, sag, 40 ar efter att brottet begatts? Vad tror man sig uppna med det? Om garningsmannen hallt sig lugn sedan dess ar h-n knappast en fara for allmanheten langre, efter 40 ar ar h-n troligen inte ens samma person. Jag kan helt enkelt inte se vitsen, annat an ren och skar hamnd, vilket jag inte tror pa.

Fick anledning att fundera over detta nar jag haromaret horde om ett fall i England dar en kvinna i 60-arsaldern akt fast for att ha dodat sina tva nyfodda for ca 40 ar sedan. Detta hade hon matt mycket daligt over och inte en dag hade gatt utan att hon tankt pa vad hon gjort; nu ville man satta henne i fangelse. Varfor da, hon lar ju knappast foda och gora om brottet igen?

Nej, jag vill nog ha preskribtionstid trots allt.

Skrivet av: Carina datum: september 3, 2005 01:20 FM

Nu när vi med hjälp av bla DNA-teknik kan lösa ett brott efter nästan hur lång tid som helst borde mord aldrig preskriberas.

Skrivet av: Iréne datum: september 2, 2005 08:15 FM