« Det blir bara värre och värre... | Startsidan | Sweblogs funkar igen »

30 augusti 2005

TBC känner inte av några gränser

TBC-vaccinationer kanske det vore dags att börja med igen?

Med tanke på den allt större rörligheten mellan länderna ökar risken för fler TBC-utbrott i Sverige och övriga länder som tidigare har varit relativt förskonade av den sjukdomen. Sverige är inte en skyddad zon. Bakterier och virus bryr sig inte om gränser.

Nu kanske det kommer att satsas mer på resurser till forskning och utveckling av nya anti-tbc mediciner och vaccin. Den forskningen har legat lite i träda, av rent ekonomiska skäl misstänker jag – TBC drabbar ju oftast människor i utvecklingsländerna och I-länderna har nog inte lagt så mycket krut på just detta. Men det kanske är dags nu? Tänk om så sker, då hoppas jag verkligen att det även kommer utvecklingsländerna till godo.

När jag var ung så trodde de att jag hade TBC. Jag lades in på Uttran, som då var ett sanatorium. Bronkoskopin var ett rent helvete – ett stelt och rakt stålrör rakt ned i svalget, enda bedövningen var curare. Jag fick panik, jag fick kramp i lungorna och fick en hostattack, men det var inte lätt att hosta med det där stela stålinstrumentet nedkört i svalget. När de sedan skulle föra ned en slang för att ta prover på magsaften höll jag på att bryta ihop, de måste ha haft sadistiska anlag ;-), så som de plågade mig.Rena rama medeltidsmetoderna tycker jag att de använde på Uttran (runt 1970 tror jag det var). De var inte direkt "lätta på händerna" och jag glömmer aldrig den tiden på sjukhuset. Turligt nog kom de i alla fram till att jag inte hade TBC.

Jag tycker synd om de barn som måste genomgå massa prover och jag hoppas verkligen (för barnens skull) att de har förfinat sina provtagningsmetoder.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 30, 2005 06:25 EM

Kommentarer

Det du upplevt på Uttran verkar inte vara något jag missat. Förhoppningsvis så är vården mer "lätthänt" idag.

Skrivet av: Tip datum: oktober 17, 2005 11:10 EM

Vad TBC har att göra med mordet på Catrine att göra har jag svårt att förstå. Därav har jag tagit bort länken och hela hennes namn. Må hon få vila i fred.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 31, 2005 05:00 FM

Mycket intressant websida om mordet på Catrine.....

//namn och url borttagen//Annica

Skrivet av: hej datum: augusti 30, 2005 11:31 EM